Trend

Tudunk-e önzetlenül adni?

Míg a tehetôs emberek szívesen burkolóznak a névtelenség homályába, a magyar és külföldi sztárok közül egyre többen adják nevüket jótékonysági akciókhoz.

Személyes indíttatás

Tíz évvel ezelôtt Sági Zoltán rendôrtiszt gondolt egyet, és létrehozta a Kritikus Állapotú Gyermekekért Alapítványt, mely elsôsorban a Szent László Kórház csecsemô és gyermek intenzív osztályát támogatja. Nem tagadja, kezdetben személyes indokok vezették.

Tíz évvel ezelôtt februárban mutatkoztak elôször két és fél éves kisfiamon a krupp jelei — mondja Zoltán, az alapítvány elnöke. — Ez a gyermekbetegség — melyet öt-hat éves korukra a kicsik általában kinônek — sajátosan ugató köhögéssel jár, amit a gége és a felsô légút gyulladása okoz. A lélegeztetôgép alkalmazása a kezelés során szinte rutineljárásnak számít. A fiam azonban a kórház gyermekosztályán nem kapott azonnal megfelelô orvosi segítséget. Tudtam, hogy komoly a baj, de tehetetlen voltam. Szerencsénkre egy pályakezdô orvos idôben meglátta a gyerekem, és magával vitte az intenzív osztályra, ahol azonnal lélegeztetôgépre kapcsolták. Emberségesen bántak vele és velünk is, teljes körű felvilágosítást kaptunk. Két hétig feküdt a fiam gépre kötve, aztán szerencsére felgyógyult. Akkor támadt az ötletem — mivel épp jogot hallgattam —, hogy létrehozok egy alapítványt.

Jakab Ádám
Az orvosok nem vettek komolyan, szerintük a szülô, ha beteg a gyermeke, fűt-fát megígér. Pénz híján segítôket kerestem, az ismeretségi körömet használtam, és sikerült. Tíz éve megalakult a kuratórium, amely társadalmi munkában dolgozik. A tíz év alatt senki nem vett fel tiszteletdíjat. Az alapítvány szülôi kontroll mellett működik, a felügyelôbizottság tagja Farkasházy Tivadar is, akinek gyermeke szintén ebben a betegségben szenvedett. Folyamatosan javítjuk az osztály és a gyerekek körülményeit, továbbképzéseket szervezünk. Mivel gyakran visszaesô betegekrôl van szó, bevezettünk egy számítógépes adatkezelési rendszert is, amely megkönnyíti a nôvérek és az orvosok munkáját az utókezelések során. A tavalyi évben csak az egyszázalékos adományokból 11 millió forintot gyűjtöttünk össze, amivel közvetve számos gyerek életét mentettük meg.”

Hogyan segít a média?

„Ha egy történet bemutatása önmagában segít, természetesen számunkra is jó érzés — mondja Jakab Ádám, az RTL Klub Fókusz című műsorának szerkesztôje. —Igaz, nem elsôsorban ezért működünk, mégis sok embernek közvetve kínálunk megoldást. Egy-egy megkapó történet után tíz-húsz nézô is jelentkezik, akik valóban segítenének. A telefon folyamatosan csörög, de sajnos nem tudunk mindenkivel foglalkozni, ahhoz nem lenne elég egy éjjel-nappal működô külön csatorna sem. Nagy felelôsség eldönteni, hogy két nehéz helyzetű kisgyerek közül melyiket mutassuk be, hiszen joggal hívhatna fel minket sok száz édesanya, hogy az ô csemetéjét is támogassuk. Éppen ezért elsôsorban mások számára is tanulságos esetekrôl igyekszünk riportot készíteni. Azzal, hogy bemutatunk egy történetet, ráébresztjük az embereket a segítségnyújtás fontosságára. Példaértékű volt, amikor egy kis falu összefogott, és saját maguk megsegítésére jótékonysági koncertet rendeztek. Persze akadnak rossz példák is: vannak, akik kizárólag a szereplés kedvéért adakoznának. Pedig ennek fordítva kellene történnie. Egy reklámszakember például a barátaitól negyvenedik születésnapjára ajándék helyett játékokat kért, amiket aztán szétosztottak a rászoruló gyerekek között.

Külföldön a jótékonyságnak egészen más hagyománya van, egy jómódú család felé társadalmi elvárás, hogy adakozzon. Sajnos nálunk nem ez a jellemzô, ha valakinek felesleges pénze van, azt megszólja a szomszéd. Az a tapasztalatom, hogy ma Magyarországon általában a kisemberek adnak, az ismert vagy vagyonos személyek ritkábban. Jó példa erre egy mozgássérült hölgy esete, akinek autóra volt szüksége, hogy közlekedni tudjon. Az ország másik felébôl jelentkezett egy férfi, mivel látta az asszonyról szóló riportfilmet. Gyűjtést szervezett és vásárolt egy Trabantot a hölgy részére. Tipikus esete annak, hogy a kisemberek összefognak és segítenek egymáson. Pusztán egy megkapó történet miatt!”

Tudunk-e önzetlenül adni? – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top