Trend

Kalitkába zár a párom!

Nem mehetsz el! Nem értem, hogy miért akarsz a Zsolttal találkozni. Azt meg végképp nem, hogy miért van szüksége rád! Nem, nem értem meg, hogy ti csak barátok vagytok. Itthon maradsz és kész!






Őrülten féltékeny férfiak


Ismerős a szituáció? Pedig nem így kezdődött. Aranyosnak, intelligensnek ismerted meg a fiút, és még humorérzéke is volt. Azt hitted, megfogtad vele az isten lábát. Aztán ahogy teltek a hetek, azon kaptad magad, hogy valami nincs rendben. Újdonsült barátod egyre gyakrabban faggat a programjaidról. Részletes beszámolót vár tőled, és a telefonos turbékolások arról szólnak, miért nem vagy vele. Első alkalommal persze lemondod a programot és rohansz hozzá. Másodszor megsajnálod és újra a lakásán kötsz ki. Harmadszor viszont… Elborzadsz és megvilágosodsz: ez a fickó megfojt. Nem kapsz levegőt, ki akarsz szállni.

Féltés vagy féltékenység?

A férfiak, akárhogy is nézzük — féltékenyek. Feltéve, ha valóban szerelmesek. Mind letagadják, de ne higgyetek nekik, mert aki tényleg szeret, abban él egyfajta egészséges féltékenység. Normális esetben egészséges, de ki mondta, hogy mindenki normális?

Tamás (27) büszkén vállalja, hogy legszívesebben kalitkába zárná a kedvesét.
„Valóban féltékeny típus vagyok. De ez miért baj? Ha valakivel együtt járok, komolyan veszem a kapcsolatot, és nem akarom, hogy más lecsapja a kezemről a barátnőmet. Általában dekoratív lányokat választok, és amint mélyül a szerelem, automatikusan kialakul bennem egyfajta féltés a szeretett nő irányában. Szerintem ez így természetes. Mostani barátnőm, Kriszti az együtt töltött négy év alatt megtapasztalta, hogy mennyire féltékeny vagyok.
Gyakran számon kérem, mit csinál szabadidejében, rendszeresen hívom telefonon, ha nem vagyunk együtt, és időnként az esemeseit is ellenőrzöm. Előfordult már, hogy rajtaütésszerűen megleptem a munkahelyén, csak hogy ellenőrizni tudjam, bent van-e. Azért igyekszem tudatosan visszafogni magam és nem hagyni, hogy teljesen eluralkodjon rajtam a zöld szemű szörny.”

Nem a szerelem jele

Van olyan eset is, hogy a lány igenis rászolgál a féltékenységre. Norbi (25) és Zita (24) egy szórakozóhelyen ismerkedett össze. A fiú meghívta a csinos lányt egy italra, aztán egész éjjel egymással táncoltak. Hamar összejöttek, és bulizós emberek révén sokat mulattak együtt. Norbinak eleinte tetszett, hogy végre olyan lánnyal van együtt, aki nem csak otthon ül. Aztán rájött, hogy ennek is megvan a hátulütője. Zita rendszeresen flörtölt a diszkókban, Norbi szeme láttára. A fiú nem akart veszekedni, jelenetet rendezni, mert bízott abban, hogy Zita sosem csalná meg őt. Pár alkalom erejéig a lánynak imponált Norbi rendíthetetlen bizalma, aztán valami mintha megszállta volna. Teljesen kiborult, hogy kedvesét miért nem zavarja, ha mással kacérkodik. Azt szerette volna, ha nyilvánosan kimutatja, hogy nem lehet másé. A fiú azonban átlátott a provokáción és felnyitotta párja szemét: az őrült féltékenység nem a szerelem jele. Nincs szükség jelenetekre ahhoz, hogy kimutassák összetartozásukat. Zita belátta, hogy Norbinak volt igaza és ma már nem ropja más férfiakkal a táncparketten.

Bizalmatlanság, elhidegülés

Ha valakit hűtlenséggel gyanúsítanak, akkor az automatikusan megsértődik és hűvösen fog viselkedni. A távolságtartás viszont csak megerősíti a féltékeny partner gyanúját, és így a vádaskodásait még erősebben fogja folytatni. Ez azonban további elhidegüléshez vezet, hiszen a meggyanúsított ember — már csak önvédelemből is — igyekszik minél több információt visszatartani, nehogy további alapot szolgáltasson társa féltékenységére. És a titkolózás megint csak olaj a tűzre… Ráadásul az egyébként hűséges társ pont az ilyen provokáció miatt léphet félre, még ha egyébként eszébe sem jutott volna. Ezért aztán fontos biztosítani a partnerünket arról, hogy szeretjük és nem akarjuk elhagyni. Ugyanakkor a folyton féltékenykedőnek is tisztába kell lennie azzal, hogy bizalom nélkül nem működhet egy párkapcsolat.

Kalitkába zár a párom! – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top