Trend

Amerika Bolondja

Saját bevallása szerint lehetett volna szívtipró, ám Jim Carrey mégis inkább a mókázást választotta. Persze tud komoly is lenni, például legújabb filmjében, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában.

Jim Carrey
Az emberek többségének a neve hallatán azért még mindig az a hihetetlen grimaszokat vágó, néha furcsa testtartásokba ránduló gumiarcú srác jut az eszébe, aki hol zöld maszkban, hol Elvis-frizkós állatnyomozóként téblábol filmjeiben. Valljuk be, nehéz lenne őt elképzelni mondjuk acélos testű görög hősként, bár állítja, vicces órái meg vannak számlálva, hamarosan csak komoly, művészi alkotásokban láthatjuk majd.

Filmbe illő gyerekkora volt

Jim Carrey eredetileg az igen előkelően hangzó James Eugen Carré néven látta meg a napvilágot, negyvenkét évvel ezelőtt Kanadában. Édesapja jazz-szaxofonosként próbált érvényesülni, édesanyja pedig, Carrey szerint, foglalkozását tekintve főállású hipochonder volt. A négygyermekes család állandó pénzzavarral küzdött, így Jimnek még az sem adatott meg, hogy egy tisztességes középiskolát elvégezzen. Tragikus sorsa ellenére, vagy talán épp azt ellensúlyozva hamar megmutatkoztak komikusi adottságai. Bár első fellépései — tizenhat évesen — a helyi klubokban mind kudarccal végződtek. Nem csoda hát, ha az ifjú tehetségnek elege lett, és inkább Hollywood felé vette az irányt. Persze itt sem ment minden simán. Ám szerencsére akadt valaki, akinek bejöttek a viccei. Damon Wayans, aki akkor már ismert színész volt, beajánlotta Jimet testvéréhez egy vígjátéksorozatba. Ez a szerep országos ismertséget hozott Carreynek, és egy jó kis filmajánlatot. Az Ace Ventura — Állati nyomozoóban fergetegeset alakított. Nemcsak az állát akasztotta ki, de a nézőket is, azzal, hogy a nevetőizmaikat egy percre sem hagyta pihenni.

A humorban nincsenek tabuk

„Ace Ventura máig a kedvencem, nemcsak azért, mert ezzel a filmmel váltam igazán sikeressé, hanem mert akkor engedték életemben először, hogy végre bármit megtegyek. Ha akartam, még a gatyámat is letolhattam, nem voltak tabuk. Viccet csinálhattam akár egy szellentésből is. Régebben az ilyesmiért csak leszúrást kaptam, az Ace Ventura forgatásakor meg egyenesen biztattak.”

Eme rossz szokásait Carrey azóta sem vetkőzte le. Következő filmjében, a Maszkban, elzöldülve szárnyalt a már-már rajzfilmbe illő poénok között, s közben világhírűvé tette a modellből színésznővé avanzsált Cameron Diazt. A szőke szépséggel azóta is baráti a kapcsolta, bár mint mondja, minden igyekezete ellenére sosem jutottak a szexnél tovább. A Dumb és Dumberben aztán már végképp nem volt megállás, Carrey a forgatókönyv megírásában is részt vett, alaposan rányomva kézjegyét a történetre. Folytathatnánk a viccesebbnél viccesebb filmek felsorolásával egészen a Truman-show-ig, az első olyan alkotásig, amelyben Jim komolyabb hangvételű munkára adta a fejét. A hozzá fűzött reményeket most is beváltotta, olyannyira, hogy Milos Forman ráosztotta az Ember a holdon főszerepét.

Kattints a képre!

„A házasságot nem nekem találták ki”

Mindemellett Carrey a magánéletében is egyre-másra meglepetésekkel rukkolt elő. 1987-ben feleségül vette Melissa Womer pincérnőt, akivel közel nyolc évig éltek együtt. Vitáik leginkább Jim viselkedése miatt robbantak ki. Egyszerűen nem bírt magával, muszáj volt minden partin kikezdenie valakivel. Rossz szokásával még lánya, Jane születése után sem volt képes felhagyni.
„Hiába magyaráztam Melissának, hogy ezek a flörtölgetések semmit nem jelentenek, csupán a poén kedvéért csinálom, nem értette meg. Azt hiszem, erre ment rá a házasságunk is, sikerült olyan nőbe beleszeretnem, aki egyáltalán nem volt vevő a vicceimre. És még azt sem hitte el, hogy soha senkivel nem csaltam meg.”

(Folytatás a Maxima 33. számában!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top