Trend

Magyar hangja: Udvaros Dorottya

Aki még nem tudná: a színésznõ kölcsönzi Bridget Jones magyar hangját. Udvaros Dorottyával a brit szingli történetérõl - pasizásról, dohányzásról való leszokásról és a fogyókúrázásról - beszélgettünk.

– Mit tehet az ember, hogy folyamatosan szinten tartsa a hangját? 

–  Ez az első hangoskönyv az életemben, és az a mázlim, hogy nekem elég strapabíró „beszélőkém” van. Masszív a szerkezet. Még így is előfordult, hogy a sokadik olvasással töltött óra után a betűk egyszer csak összetorlódtak a számban. Ilyenkor jól kiröhögtük magunkat, aztán teáztunk, majd sétáltunk, és folytattuk a munkát.

– Nehezebb a dolga egy színésznőnek, amikor csak a hangját használhatja egy karakter megformálásakor?

– Egy színésznek meg kell jelenítenie egy lelkiállapotot. Vagy egy fizikai helyzetet. Összevissza grimaszoltam és hadonásztam olvasás közben. Ugyanúgy játszottam a stúdióban, mintha a színpadon lennék egy egyszemélyes darabban. Ha éppen cipeltem, akkor össze kellett szorítanom a gyomromat, és meg kellett feszítenem a gerincemet. Így azt a fizikai állapotot idéztem elő, amiről az adott jelenet szól. Ezt nem lehet fegyelmezetten, egy széken ülve, csak és kizárólag a hanggal előadni. Ha például annyira szomorú a szituáció, akkor az embernek el kell sírnia magát. Senki nem látja a stúdióban, és még a színpadon sem mindig, de a torok egészen másképp szorul össze, amikor a sírás fojtogat, és megint másképp, amikor az ember kicsattan a boldogságtól. Ha csináltunk volna egy werkfilmet a felvételekről, és visszanéznénk, szerintem megszakadnánk a nevetéstől. Annyi minden történik egy ilyen felvétel közben. Ültében pattog, fut, idétlenkedik, sikoltozik, kacarászik az ember, és a legtöbbször el is feledkezik arról, hogy valójában stúdióban van, és könyvet olvas.

– Nem fenyeget annak a veszélye, hogy Udvaros Dorottya hangjáról mindenkinek Udvaros Dorottya jut eszébe?
 
– Ha az ember eltölt néhány évet a pályán, összekapcsolják a hangját az arcával. Én ennek jobban örülök, mintha azt hinnék, hogy Udvaros Dorottya „csak” egy hang, és nem tudnák, valójában kicsoda. Örülök, hogyha az emberek összekapcsolják a hangomat az arcommal. Szerintem ez jó…

– A Bridget Jones ön szerint csak egy egyedülálló nő története? 

– A Bridget Jones naplója egy egyedülálló nőről szól, aki az angolszász kultúrában él, de ettől még nem gondolkodik másképpen, mint egy magányos ember bárhol a világban. Az életét viszont sokkal inkább meghatározza, hogy brit miliőben egyedülálló…

– Mit gondol, mi lehet a Bridget Jones sikerének titka? 

– Hiába fejlődik a világ, és hiába tartunk a kommunikációban is soha nem látott csúcsoknál. Bármikor, bárhol, bárkivel, bármi megtörténhet. De attól még az embernek, aki didergő lélekkel bóklászik az életben, és próbálja elfogadtatni magát másokkal, és próbál másokat magához közel engedni, ugyanazok maradnak a problémái. Ezen semmiféle telekommunikáció nem segíthet, nem változtathat, mindig így lesz, míg világ a világ. A nyelvezet mellett, úgy gondolom, az lehet még a könyv sikerének titka, hogy jó pillanatban sikerült megérinteni a témát. Amikor mindenki emberségre vágyik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top