Trend

Fertõzõ és allergiás kötõhártya gyulladás és szaruhártya gyulladás esetén

A fertõzõ kötõhártya gyulladásokat mindig kifejezett szubjektív tünetek kísérik: égés, szúrás, idegentest érzés, viszketés






A kötőhártya gyulladásoknak legáltalánosabb objektív tünete a kötőhártya vérbősége, melynek következménye a vörös szem. A belövelltség oka a kötőhártya ereinek kitágulása, a nyugalomban zárt erek megnyílása. Fontos elkülönítenünk a szivárványhártya és sugártest gyulladására jellemző, a szaruhártya és kötőhártya határára lokalizálódó lilás gyűrűtől, mely mélyebb részek gyulladását jelenti.

A kötőhártya gyulladások másik gyakori kísérője a váladékozás. A váladékozás lehet víztiszta folyadék, ez inkább a vírusfertőzésekre jellemző. A baktérium okozta gyulladásokat gennyes váladékozás kíséri. A váladék a szemben meggyűlhet, és a szemrésből kifolyhat. Alvás közben a szemrésben marad a szempillákra tapadva, reggelre a szem beragadását, csipásodását okozva.








Az allergiás kötőhártya gyulladások tünete a különböző fokú vérbőség, viszketés és kevés váladék. Lehet a szezonális előfordulású és éveken át visszatérő szénaláz-kötőhártya gyulladás, de kiválthatja kozmetikum, számos szemcseppként alkalmazott antibiotikum, de a gyakran használt kamillás borogatás is makacs allergiás kötőhártya gyulladás okozója lehet.


A gyulladásokkal forduljunk mindig szemorvoshoz.


A kötőhártya bevérzés görcsös köhögés, erős hasprés, vagy a szem megdörzsölése után keletkező, a betegnek rendszerint nagy riadalmat okozó, de teljesen ártalmatlan és fájdalommal nem járó elváltozás.


Kezelést nem igényel, pár nap alatt magától felszívódik, de érdemes ilyenkor a vérnyomást ellenőrizni.







Vörös szemet okoz, és súlyos gyulladást jelent a szaruhártya gyulladása, melyet okozhat baktérium, vírus, gomba. Gyakran társul autoimmun betegségekhez.

Tünetei komolyabbak:
fájdalommal, fényérzékenységgel, könnyezéssel jár. A szaruhártyán a beteg terület átlátszósága csökken, vagy teljesen elvész. Ha a folyamat mélyebbre terjed a szaruhártya állományában, maradandó homályt okoz. Míg a széli részeken gyakorlatilag jelentéktelen homállyal gyógyul, a szaruhártya centrumában az optikai zónában keletkezett heg jelentős látásromlást okozhat.

Kezelés nélkül fekélyes állapot is létrejöhet, legsúlyosabb komplikációja a szem kilyukadása és a látás elveszítése.


Fontos az azonnali és szakszerű kezelés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top