nlc.hu
Trend
Audrey Tautou csodálatos élete

Audrey Tautou csodálatos élete

Nincs ember, akinek ne Amélie jutna eszébe róla. Audrey Tautou az Amélie csodálatos élete címû filmmel egyszeriben Európa kedvence lett. Talán azért, mert a bájos francia színésznõ és a film hõsnõje között sok a hasonlóság.

Mesés gyerekkora volt

Audrey Tautou 1978. augusztus 9-én született a francia­országi Beaumont-ban. Már nagyon fiatalon érdeklődött a színészkedés iránt, kilencévesen állandó tagja volt a helyi színjátszó körnek. Több­nyire mese­játékokban szerepelt, és mint mondja, akkoriban a legjobb alakítását erdei gombaként nyújtotta.

Rengeteg díjat nyert

A kezdeti sikereket aztán újabb és újabb elismerések követték. Ezek közül az egyik legjelentősebbet húszévesen kapta Bezier-ben, a kilencedik Jeune Comedien Cinema Festival díjkiosztó ünnepségén. Ő lett a francia mozi legjobb fiatal színésznője. Rögtön meg is kapta élete első jelentősebb mozi­szerepét, a Tonie Marshall rendezőnő által jegyzett Vénusz szépségszalonban. Alakításáért Audreyt ismét megjutalmazták a legjobb fiatal reménységnek járó díjjal. “Annyira biztos voltam abban, hogy nem én nyerek, hogy amikor Tonie felhívott, azt mondtam neki, valószínűleg rossz számot tárcsázott

Varázslatos a szeme

Az Amélie sikeréhez némi optikai csalás is hozzájárult, mert bár Tautou kisasszonynak hatalmas, gyönyörű szemei vannak, egy kis technikai rásegítéssel még csodálkozóbbá, ártatlanabbá tették a főhős tekintetét.

Lágy és kemény is tud lenni egyszerre

Nemcsak romantikus, de nagyon művelt lány is. Apja fogorvos, édesanyja pedig irodalomtanár. A családi háttér is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Audrey kifinomult nevelésben részesült. Máig rajong a klasszikusokért. Kedvenc írói Victor Hugo, Oscar Wilde és Paul Auster. Imádja Baudelaire verseit, és Ravelt, Mozartot, valamint Chopint hallgat. Persze nem egy kékharisnya, kedveli a kemény rockot is, egy időben nagy Metallica-rajongó volt.

Megálmodták a karrierjét

Bár sosem élt máshol, mint Franciaországban, tökéletesen beszél angolul. Nagynénje ugyanis már gyerekkorában megálmodta, hogy a kis Audrey egyszer még világszerte ismert lesz. Ezért aztán négyéves korától fogva kizárólag angolul társalgott a kislánnyal.

Amélie és az ő sajátos szobácskája

Valóra váltja vágyait

Az Amélie kirobbanó sikere után Indonéziába utazott, nemcsak azért, mert egy kissé elege lett már a népszerűségből, hanem azért is, mert ez volt élete nagy álma. Régóta vágyott már az egzotikus országba, és több mint hat hetet töltött el ott. Ismerkedett a helyi kultúrával, szokásokkal. Nyilatkozataiban többször is említette, hogy idősebb korában végleg a szigetországban szeretne letelepedni.

Megfejti a Da Vinci-kódot

Nemrég így nyilatkozott: “Hollywoodnak nincs szüksége rám. Az Amélie után nem kaptam olyan ajánlatot, ami érdekelt volna. Elég válogatós vagyok, fontos, hogy érzéki, okos, ügyes és körmönfont legyen a film, amelyben szerepelek.” Nos, úgy tűnik, mégis­csak létezik a kívánalmainak megfelelő ajánlat, hiszen ő kapta meg Tom Hanks mellett a másik főszerepet a Da Vinci-kód-ban. A filmet idén nyáron kezdték forgatni Audrey kedvenc városában, Párizsban, a Louvre-ban. A kíváncsi kódfejtő lány karaktere nagyon illik Tautou kisasszonyra, mivel neki is különleges elgondolásai vannak a hitről: „Hiszek Istenben, de nem nagyon bízom benne

Jean-Pierre Jeunet és múzsája legutóbb a Hosszú jegyesség című filmben dolgoztak együtt
Világhíresség

A világsiker nem váratott magára sokáig. Alig múlt el húszéves, amikor leforgatta az Amélie csodálatos életét. Ez a romantikus vígjáték hatalmas sikert aratott, főszereplőnőjét pedig Cézar-díjra jelölték. Bár egy hajszálon múlott, hogy ő kapta Amélie Poulain szerepét, Jean-Pierre Jeunet rendezőnél ugyanis Emily Watson neve is felmerült.

Ő a rendezők kedvence

Jeunet azért választotta Audreyt, mert megtetszett neki a lányból áradó természetesség:
„Bejött, csetlett-botlott, a haja vörös volt, és rendezetlen, a fülei pedig olyan mókásan álltak, akár egy koboldéi. Öt perc alatt eldöntöttem, hogy ő az igazi Amélie.”
A rendezőnek azóta kedvence lett Audrey, több filmet is forgattak együtt az elmúlt években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top