Trend

Esküvő a kék ég alatt

"Csak jó idő legyen!" izgul minden menyasszony, hogy az esküvõi képekhez buja zöld kertben pózolhasson. Ha viszont végtelen romantikára vágysz, lesd el a hollywoodi filmek leggyönyörûbb esküvőit, és tervezd az egész napot a kertbe.

Nem csak álom…

Ragyogó nyári napsütés, felhőtlen kék ég, üde zöld fű, a vendégek kerti székeken, a fehér rózsával befutott lugas alatt a pap, vagy anyakönyvvezető és a vőlegény várja az apja karján végigsétáló menyasszonyt. Ez nem csak álom, hanem megvalósítható terv, amihez nem csak az égiekkel kell szövetséget kötni a jó idő miatt, hanem egyeztetni kell a ceremónia vezetőjével is, hiszen a szabadtéri esküvő nem általános, de egyre gyakoribb kérés.

Esküvő a kék ég alatt

A legegyszerűbb még a tervezgetés szakaszában felhívni az anyakönyvvezetőt, aki minden kérdésünkre válaszol. Egyébként is, az esküvőszervezés legkönnyebb módja, ha kérdezünk, megvizsgáljuk a lehetőségeket, és ezek ismeretében döntünk, nem pedig hiedelmek miatt aggódunk.

A kiválasztott helyszín területileg illetékes Önkormányzati Hivatal Anyakönyvi csoportját kell megkérdezni, hogy vállalnak-e házasságkötő termen kívüli ceremóniát, és ha igen, akkor ezt milyen díj ellenében (ezeket a kérdéseket az Önkormányzatok szabályozzák.)

Ha nincs ötleted, hol ünnepelj a vendégekkel, vagy csak kíváncsi vagy, akkor az esküvőhelyszín adatbázisban megye, város, Budapesten városrész, illetve a helyszín típusa, vagy keresőszó szerint is kutathatsz.
Tipp: Esküvőhelyszín.hu »

Budapesten csak néhány kerületben lehet külső helyszínen házasságot kötni. Ilyen például a II. kerület, ahol 50.000 Ft-os díj ellenében az anyakönyvvezető akár szabadtéren adja össze az ifjú párt. A XII. kerületi Önkormányzati Hivatal házasságkötő termei a Barabás Villában (1122 Budapest Városmajor u. 44.) vannak, és jó idő esetén a ceremónia színhelye lehet a villa gyönyörű kertje is.

Hogyan válasszunk helyszínt?

Általában beleszeretünk egy gyönyörű kertbe, egy kastély udvarába, talán találunk egy vendéglőt, amely egy folyó, vagy tó partján áll és füves udvara egészen a víz széléig nyúlik… Érdemes úgy kiválasztani a szabadtéri helyszínt, hogy a vendégek utaztatása a szertartás és a lagzi helyszíne között ne vonjon el nagy energiákat. Néha a praktikum és a romantika szemben áll egymással: romantikus egy szikla tetején kimondani az igent, de oda a menyasszony és a vendégsereg nem fog feljutni „teljes harci díszben”. Igaz, ha már fütyülünk a hagyományokra, akkor merjünk nagyot álmodni (esküvői piknik, vagy svédasztalos party a világ végén…) Persze, házasodni csak optimistán szabad, de a szabadtéri helyszín kiválasztásakor lehetünk kicsit pesszimisták is: legyen egy „b” tervünk eső esetére is.

Esküvő a kék ég alatt

 

Kerti party és pompa

Fülledt nyári éjszakákon, főleg a nagy dínomdánom közepette jólesik a mulatóknak a friss levegő, ezért ha egy hotel éttermét, vagy egy vendéglőt választunk az esküvői vacsora helyszínéül, akkor részesítsük előnyben azokat, ahol terasz is van.

Van néhány meglepő, de mégsem lehetetlen ötlet: az esküvői vacsora helyszínének szebb kertet nem is lehet elképzelni, mint a három hektáros Füvészkert (Budapesti Botanikus kert), de bolondosabbat sem, mint a Vidám Park, mert menyasszonyi ruhában dodzsemezni kifejezetten extrém sport. Esküvőt tarthatunk egy dunai, vagy balatoni hajón, de egy kastélyban is. Akár a gödöllői Grassalkovich Kastélyban, vagy a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda tóra néző teraszán, ha pedig a budapesti Andrássy vagy Festetics Palotát választjuk helyszínül, egy csepp időutazás részesei lehetünk.

Ha külső helyszínt választunk, és csak polgári esküvőt tartunk, könnyebb lesz a dolgunk. Egyházi esküvő esetében római katolikus esketést csak felszentelt helyen lehet celebrálni (így csak egy eldugott romantikus kápolna jöhet szóba), az evangélikus és református plébániák rugalmasabbak.

 

Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top