Trend

Esküvõi sminktippek Lukéj Gabi sminkestõl

A menyasszony egyik legfontosabb éke a smink, amely ragyogóvá teszi õt, és a szertartás elejétõl a nászéjszakáig tökéletes marad. Magazinunk munkatársát, Lukéj Gabit az esküvõi sminkelés fortélyairól kérdeztük.

Szinte hihetetlen, de Lukéj Gabi majd’ húsz éve modellkedik, és már egy évtizede sminkesként is ismert. A Nők Lapja Esküvő divatfotózásain volt szerencsém együtt dolgozni vele, így közelről láthattam, milyen nagy műgonddal alkotja meg az arckarakterhez, a színtípushoz és az esküvői ruha stílusához illő, egyedi sminket.


– Miért lettél ismert modellből sminkes?

– Már gyerekként különleges figyelemmel szemléltem az emberek arcvonásait. Modellként pedig odafigyeltem arra, hogy a fotózásokon, sminkbemutatókon hogyan festik az arcomat, és eltettem a képeket. Így képeztem magam elő, ez sokat segített később. Majd Temesváry Károly maszkmesternél tanultam meg a sminkelés csínját-bínját. Ma saját szalonomban tanítom a sminkelést, személyre szólóan.







– Mi a fontos az esküvői arcfestésnél?

– A sminkelés előtt beszélgetek a menyasszonnyal, hogy egy kicsit megismerjem az egyéniségét. Nem feltétlenül a szezon slágerszíneit használom. Fontos, hogy sminkje ne legyen idegen tőle, ne érezze úgy, hogy „maszkot” visel, mert akkor nem lesz felszabadult az esküvőjén. Megkérdezem, milyen színeket használ, melyek a kedvencei. Majd elmondom, milyen árnyalatok illenek a bőréhez, a szem- és hajszínéhez.







Az idei év esküvői sminktrendje
Hódítanak az erős sminkek, amelyek a ruha világos tónusa mellett jól érvényesülnek, kiemelik az arcvonásokat. Vagy a száj, vagy a szem hangsúlyos.

Ha Carmen stílusú a ruha és sima kis kontyot visel az ara, a száj lehet erős piros, meggyszínű vagy bordó, ehhez illik a tusvonallal kihúzott szem. Ekkor nem árnyalom satírozással a szemhéjat.

Ha a szemen van a hangsúly, akkor az ajakra csupán szájfényt kenek. A szemhéjra divatosak az élénk árnyalatok, a szokatlan színtársítások, például a kivizöld-csokoládébarna. Ez jól áll a szőke hajú, barna szemű nőknek.
A halványrózsaszínes arcfestés mellett divat a pink, illetve a bordó és padlizsán árnyalatokban játszó smink. Ez szőke, vörös és barna haj esetén is előnyös.
Népszerű a hatvanas éveket idéző, tusvonalas szemkihúzás és a cicás tekintetet adó, tincses műszempilla. A lilának minden árnyalata divat. A barna tónusok pezsgőszínnel, narancsos árnyalatokkal, lazacszínnel és rézszínnel együtt jelennek meg.

A szemhéjfestékre fényes szaténpor kenhető, amely intenzívebbé teszi a színt. E fényt adó festékpor akár pirosítóként is alkalmazható. Az évszakok szerinti színtípus meghatározás segít a sminkelésnél, ám mindig fontos az egyéniség megismerése és hangsúlyozása az arcfestés által.
– Miért ajánlott próbasminket készíttetni?


– Azért, hogy ne az esküvő napján legyen a „premier”, vagyis akkor már a minden részében tökéletes sminket valósíthassam meg. A próbasminket egy-két hónappal az esküvő időpontja előtt ajánlott elkészíttetni. Ha a menyasszony bőre problémás, így még van lehetőség, hogy a kozmetikus megfelelő kezelésekkel rendbe hozza arcát. A próbasmink elkészítésére egy-két órát ajánlott szánni, ez alatt két-három variációt alkotok meg. Ezek közül választjuk ki a legjobban tetszőt. Gyakran digitális fényképezőgéppel jönnek a menyasszonyok, így „hazavihetik az elkészült műveket”, és megfontolhatják, melyik smink mellett döntenek. Amikor az ara belép a szalonomba, rögtön elképzelem, milyen árnyalatokkal sminkelném. De amint megtudom a ruha és a csokor színét, módosulhat a színösszeállítás. A legtöbb esetben a ruha világos, fehér vagy ekrü, így a smink mellett csupán a csokor hoz színt a megjelenésbe. Ezért a sminknek és a virágoknak harmonizálniuk kell. Először elkészítem azt a sminket, amit kitalálok, majd következik az a változat, amit a menyasszony elképzelt, esetleg egy mintaként hozott fotó alapján. Általában e két variáció elkészülése után már sikerül eldönteni, milyen is legyen az esküvői smink. Ha nem, készítek egy harmadikfélét is.
Aki hétköznap nem sminkeli magát, annak nem élénk színekkel festem az arcát, hanem úgynevezett nude (natúr – A szerk.) sminket készítek. Üde arcszínt adó alapozót és a fedő púdert használok. A pillákat spirállal hangsúlyozom, esetleg felteszek néhány, tincsenként felragasztható műszempillát. Az ajakra színtelen szájfényt kenek, az orcára leheletnyi pírt. Az ilyen smink nem feltűnő, ám a menyasszony hódítóan néz ki, és nem sápadt a fotókon.

– Aztán eljön a nagy nap…
 
– Az esküvő reggelén a megbeszélt helyre megyek a menyasszonyhoz. Ez így kényelmesebb neki és a családnak is. Általában az örömanya szintén profi alkalmi sminkelést kér.

– Milyen speciális sminkszereket használsz az esküvői arcfestéshez?


– Ahhoz, hogy a smink szép maradjon egész nap, professzionális, tartós hatású termékekre van szükség. A szájfényt – a próbasminkeléskor megbeszéltek szerint – a menyasszony szerzi be. Ez az egyetlen sminkszer, amit az esküvő során, például a vacsora után újra ajánlott használnia. A többi arcfesték garantáltan nem folyik le még kánikulában sem, nem csomósodik össze.







– A vőlegény sem úszhatja meg a sminkelést?

– Ahhoz, hogy a vőlegény is ápolt, vonzó külsejű legyen a nagy napon, neki is ajánlott egy egészen finom, láthatatlan smink. Az alapozás után a szemöldökét színtelen zselével átfésülöm, hogy rendezett legyen. A szájára ajakápolót kenek. A pofacsontra esetleg az alapozó erősebb árnyalatú változatából teszek egy keveset, ezáltal karakteresebbé válik az arc.

– Mennyi időre van szükség a smink elkészüléséhez?

– A menyasszony sminkje körülbelül egy óra alatt készül el, az örömanyáé vagy a tanúé félóra alatt, a vőlegénynek csupán néhány percet kell erre szánnia.


– Akárcsak a ruha kiválasztásánál, a sminkelésnél is egyaránt figyelembe kell venni a külső adottságokat és a belső tulajdonságokat.
 
– Igen. Nincsenek szigorú szabályok, az egyéniség a meghatározó. Az a lényeg, hogy az esküvőn a menyasszony úgy érezze, élete legszebb napját éli, amikor a násznép elismerő pillantásai is azt üzenik neki: gyönyörű!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top