nlc.hu
Trend
Hová tûnt a hajszínem?

Hová tûnt a hajszínem?

Bármekkora örömöt is jelent egy új hajszín, biztosan veled is elõfordult már, hogy rövid idõvel a festés után elveszítette kezdeti vibráló ragyogását és színét, nem tartott addig, ameddig szeretted volna.

Sőt, az is megeshet, hogy a festés után már egy-két nappal fakó és élettelen a frizura. De hová szökik a szín és csillogás? Cikkünkből megismerheted a festés folyamatát, így az is kiderül, mi történik a kezdeti ragyogással.

Milyen festéket válasszunk?

Nagyon sokféle hajszínező közül válogathatunk, sokszor egyáltalán nem egyszerű választani a márkák között, és akkor még nem is beszéltünk az árnyalatokról. A festékek között vannak olyanok, amelyek kimoshatóak, de a többségük tartós hajszínező,
így a szín a következő festésig megmarad. Annak ellenére, hogy ezek tartós színek, folyamatosan változnak, hiszen idővel veszíthetnek ragyogó tónusukból, és csak halvány tükörképei a néhai csillogó színnek.





Mi történik a hajjal festés közben?

• Amikor beszínezed a hajadat, két fázisból álló folyamat játszódik le, melynek eredményeként jön létre a hajszín. Az első a szőkítés/világosítás, amikor a hajszínezőben található ammónia és a peroxid lebontja/megbontja a hajban levő pigmenteket, hogy megfelelő alapot teremtsen, amelyre az új hajszín kerül. A szőkítés/világosítás mértéke attól függ, hogy milyen árnyalatot szeretnénk elérni.

• A folyamat második része az új pigmentek kialakítása. A haj festésekor színes építő részecskék hatolnak át a hajszálak rostjain, és a hajszál belsejében összekapcsolódnak, melynek eredményeként alakul ki az új hajszín. Az új pigmentek együttesen túl nagyok ahhoz, hogy távozzanak a hajszálakból, ezért mindaddig bennmaradnak a hajszálakban, amíg károsodás nem éri őket, mint pl. az UV sugárzás. Amíg a nap hatására bőrünk sötétebb lesz, a hajunk világosodik. Ugyanez igaz a mesterségesen színezett hajra is. Az UV – sugárzás ugyanis áthatol a hajszálak rostjain és megtámadja az új, mesterséges pigmenteket. Amint a pigment molekulák szétesnek, a hajszín veszít eredeti ragyogásából.

De ki akarná kihagyni ilyen jó időben a verőfényes napsütést és a strandot?

A külső hatások mellett a szín fakulásának rejtélyében nagy szerepe van annak is, hogy milyen állapotban van a haj, és hogy mivel ápolod nap mint nap. Fontos a haj állapota, hiszen a hajszín a hajszálak belsejében jön létre, így a haj állapota abban is lényeges szerepet játszik, hogy mennyi ideig képes a színt magában tartani. Ahhoz, hogy minél tovább ragyogjon, biztosnak kell lenned abban, hogy minél több pigment molekula marad meg a haj rostjaiban.

Létezik hatékony hajszínvédelem?

Van megoldás, amely segít hajszíned ragyogó vibrálását megőrizni. A napraforgó kivonatot tartalmazó Head&Shoulders tartós hajszín sampon segít megőrizni a frissen festett haj ragyogását, valamint ápolja a hajszálakat és a fejbőrt is. Sőt mi több, ezután nem kell kompromisszumot kötnöd, ha választanod kell a korpás és festett hajra való samponok között, hiszen a Head&Shoulders tartós hajszín sampon rendszeres használattal eltávolítja a látható korpát, és hatékonyan veszi fel a harcot a fakó hajszín ellen. Ne tétovázz, elő a nyári cuccokkal, és irány a szabadba!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top