nlc.hu
Trend
„Most több idõt tölthetek a kislányommal”

„Most több idõt tölthetek a kislányommal”

Külföldön dolgozni vonzó, de a család szempontja elõrébb való. Ezt látta be Kriszta, és hazaköltözött. Három évig három város, Brüsszel, Budapest és London között ingázott a család.

Idén hazatértek, júliustól az újságírónő a Magyar Televízió Híradóját vezeti esténként. Anyaként és a munkájában is kiteljesedett.





– Mi volt az oka a hazatérésednek? Szakmai vagy inkább családi?

– Szerettem a tudósítói munkát, de elég volt. Édesanyaként nem ideális az állandó készenlét és őrült rohanás.
Tavaly októberben volt két hetem, amikor mindössze négy éjszakát töltöttem otthon. Ez senkinek sem jó. 

– Lola már ebbe az utazó életmódba született bele, ráadásul féléves korában el is kezdtél dolgozni. Ehhez azért komoly szervezés és koncentrálás kellett…

– Nem igazán volt más választásom. De szerencsére meg tudtuk szervezni, hogy Lola otthon maradhasson. Mert Nyugat-Európában bizony gyakran előfordul, hogy néhány hónapos csecsemőket kénytelen a mamájuk bölcsibe adni. Az elején igyekeztem, amit csak lehetett, otthonról elvégezni. Aztán Alex munkahelyet váltott, és ő is otthonról dolgozott. Amikor pedig én forgattam, és Alex sem ért rá, akkor jött Stefi, a dadusunk, aki egy tündér. Azért voltak bizarr helyzetek. Például napok óta próbáltam elérni a hágai Nemzetközi Törvényszék egyetlen magyar bíráját. A várva várt visszahívás persze akkor érkezett, amikor épp Lolát szoptattam.
Szerencsére Prandler Árpád ebből semmit sem érzékelt, és meg tudtuk beszélni az interjú részleteit. 

– Mit jelentett számodra Brüsszel?

– Kihívást mindenképpen. Az eleje nem volt könnyű, mert mindent magamnak kellett kijárnom. Egy-egy bejelentkezést vagy riportot sokszor többnapi „láthatatlan” munka előzött meg, hiszen külföldi tudósítóként az ember egyedül van… Az Európai Unió intézményeiben naponta mérhetetlen mennyiségű információ képződik. Ki kellett kísérleteznem, hogyan lehet elmondani a lényeget érthetően és fogyaszthatóan.





– A család persze biztos hátteret jelentett számodra. Az újságírók között is volt összetartás?

– Tizenhat magyar újságíró dolgozik Brüsszelben. Olyanok, mint egy nagy család. Egytől egyig elismert szakemberek, akik bármiben számíthatnak egymásra. Nem állítom, hogy nem vonták föl a szemöldöküket néhányan, amikor megtudták, hogy az MTV egy „műsorvezetőt” küld ki. Mint oly sokan, ők sem tudták, hogy a műsorvezetőséget hosszú évekig tartó újságírói munka előzte meg. Aztán alig két hónap alatt kiderült számukra is, hogy felkészülök, dolgozom, és van bennem alázat. Úgyhogy befogadtak. 

– Itthon, a Híradóban hogy érzed magad?

– Nagyon jól. Beértem, kívül-belül. Amikor először vezettem híradót, még a kereskedelmi csatornán, nagyon fiatal voltam, és kevésbé magabiztos.

– Bár az itthoni munkáid kevesebb időt vesznek el, a kislányodat így is rá kell bíznod valakire, amikor dolgozol. Ki segít?

– Amikor csak lehet, beosztjuk egymás között a gyerekfelügyeletet. Ha dolgozom, délelőtt én vagyok Lolával, aztán beviszem néhány órára a bölcsibe, ahová az édesapja megy érte. Hetente három-négy estémet tölti ki a Híradó. Szóval szerencsés vagyok. A legtöbb dolgozó anyukának nem ilyen bababarát a munkarendje.

A cikk folytatását megtalálod a legújabb Maximában. Keresd az újságárusoknál!

www.maximanet.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top