Trend

12 tévhit a szépségápolásról

Néhány szépségápolással kapcsolatos mítosz nemzedékről nemzedékre száll. Íme a legismertebbek, és az indoklás, hogy miért hamisak.

1. Valaki azt mondta, hogy ha lófarkat viselek, a hajam roncsolódik és kihullhat.

Ha a hajat mindennap szorosan hátrahúzzuk, az tényleg megerőlteti a szálakat, és hajhullást okozhat. Ez vonatkozik a szoros csatokra is. De abból nem lehet baj, ha csak alkalmanként hordunk ilyen frizurát. Ne kössük hátra túl szorosan hajunkat naponta, és kerüljük a borításmentes, fémcsatos hajgumit, amely eltörheti a hajszálakat.

2. A sült krumpli, a csoki, a pizza, a chips és más ételek pattanást okoznak.

Nem jó túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert tele vannak zsírral, szénhidráttal, sóval, de egyetlen élelmiszerről sem bizonyították tudományosan, hogy pattanást okozna. Ha arcunkon pattanások jelennek meg pizza vagy chips fogyasztása után, lehet, hogy ételallergiánk van.

3. A higiénia hiánya pattanást okoz.

Ennek az ellenkezője az igaz: általában a pattanásos emberek túl gyakran és túl erőteljesen mossák a bőrüket, ez leoldhatja a bőrről a faggyút, és fokozott faggyútermelésre serkenti a mirigyeket, a hiányt kompenzálandó. Az eredmény száraz, de mégis pattanásos bőr! Mossuk meg arcunkat reggel és este arctisztítóval. Napközben tiszta vízzel többször is leöblíthetjük.

4. A sok hab azt jelenti, hogy a samponom jól működik.

Van, aki szereti a sok habot, de a sampon habzása nem jelenti azt, hogy a hatása jobb. Inkább arra utal, hogy habosítóanyagokat tartalmaz, amelyek dús habot képeznek, de nem tisztítanak jobban – sőt nem olyan kíméletesek a hajhoz, mint a kevésbé habzó samponok.

5. Nem jó keverni a különböző kozmetikum- és sminkmárkákat.

Ez a hiedelem nem más, mint jó marketinges fogás, ami valószínűleg egy nagy kozmetikai cégtől indult, hogy fokozza a vásárló márkahűségét. Ugye nem érezzük szükségét annak sem, hogy csak egyetlen ruhamárkát viseljünk? A márkák keverése kifejezetten jó. Egyes cégek bizonyos termékei nagyon jók, mások kevésbé.

6. A hajvágás serkenti a haj növekedését.

A hajunk a tövénél nő, nem a hajvégeknél. Ha a frizuránk rövid, a növekedés feltűnőbb, de ez csak a látszat.

7. A napsütés pattanásgyógyító.

A pattanás kevésbé látszik a lebarnult bőrön, de a napbarnított bőr szárazabb, ezért több faggyút termel, ami újabb pattanások megjelenéséhez vezethet. Ráadásul egyes pattanástalanító szerek hatására a bőr érzékenyebbé válik a nap sugaraira, és irritációval, kiütésekkel reagálhat a napra.


8. A pórusok kisebbítése lehetséges.

A pórusok kisebbnek tűnnek, ha a bőrt hidratálóval ápoljuk, vagy speciális „pórusminimalizáló” lotiont, illetve sminket használunk. Másrészt a mitesszerrel vagy elhalt hámsejtekkel eltömődött pórus kitágulhat, és ezáltal nagyobbnak tűnik, amíg ki nem tisztítják. De a pórus nem ajtó vagy ablak, hogy csak úgy nyitható-zárható legyen.

9. Mosáskor kétszer samponozzuk a hajat.

Hacsak nem rettenetesen zsíros a hajunk, nincs értelme a kétszeres samponozásnak, sőt ez a módszer túl sok természetes faggyút mos ki a hajból.

10. Ha felhős az idő, nem szükséges napvédő krémet használni.

A nap bőrroncsoló UVA- és UVB-sugarai áttörnek a felhőkön, és ugyanúgy károsítják bőrünket.

11. A napvédő szerek a hajunkat is védik a károsodástól.

A haj felülete nem sima, így szinte képtelenség olyan terméket kifejleszteni, amely egyenletesen fed minden egyes szálat. A haj lágyságának és csillogásának megőrzéséért csak egyet tehetünk:
strandolás előtt használjunk nem kimosandó balzsamot, ez megelőzi a szálak kiszáradását és lassítja a nap színfakító hatását.

12. A láb borotválása erősíti a szőrszálakat.

A borotválástól a szőr vastagabbnak tűnhet, mert a borotva a szálak tövét vágja el, és a serkenõ szálak feltűnőbbek. Ám genetikailag programozva van bennünk, hogy milyen és mennyi szőrrel kell megküzdenünk. Ez az „örökség” nem lesz se több, se kevesebb, hacsak nem szólnak közbe hormonális változások vagy gyógyszerek.


A Villámszépség – 1000 gyors tipp és trükk a szépségápolás nélkülözhetetlen tárháza a gyorsan szépülni vágyók számára. Gyakorlati tanácsokat ad a stressz leküzdéséhez, a frizurához, a fénylő archoz, utazáshoz és edzéshez, a bőrápoláshoz minden életkorban. Hogyan tüntessük el a pattanást mézzel, tegyük tartóssá a szájfényt, gyorsítsuk a lakk száradását? Hét gyors tippel változtathatjuk át munkahelyi sminkünket alkalmi csillogássá.

1000 tippet és konkrét termékajánlatot olvashatsz, megkönnyítve ezzel a tanácsok megfogadását.

Bővebben a könyvről »

Szépség.lap.hu »
Kozmetika.lap.hu »
Smink.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top