A Panasonic gőzölős mikrohullámú sütőjével, az NN-CS596-al megváltozik a mikrókról eddig kialakított képünk. A felsoroltakon kívül még rengeteg egészséges étel elkészíthető a készülékben levesektől kezdve a süteményekig. Ráadásul a gőzölés segítségével sokkal egészségesebbé tehetjük az étrendünket. Tipp: a kicsit megszáradt péksüteményeket is érdemes egy kicsit átgőzölni – és az eredmény olyan friss sütemény, mintha most vettük volna ki a kemencéből.
Mire jó a gőzölés?
A gőzöléses eljárás segít megőrizni a különböző hozzávalókban található tápanyagokat és vitaminokat. A hagyományos főzés során ezen tápanyagok nagy része (például zöldségek esetén) elvész. Ha vigyázni akarunk az alakunkra, akkor is érdemes inkább párolni az ételeket olajban sütés helyett, hiszen a gőzöléssel elkészített ételek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az olajban sültek.
Könnyebb tisztítás
Az automatikus tisztító program gőzt fejleszt a sütő belsejében, ami megkönnyíti a tisztítást és megakadályozza, hogy ételmaradék vagy zsír rakódjon le a sütő belsejében.
Csak egy gombnyomás
A sütő kínálta 23 automata programnak köszönhetően csak be kell ütni a nyersanyag súlyát, a program pedig kiválasztja az ideális elkészítési módot és a szükséges időtartalmot. Azon sem kell többé bosszankodni, hogy a kiolvasztásra szánt étel középen még fagyos, míg más részei már túl melegedtek: a Turbo kiolvasztó rendszer véletlenszerű mikrohullám-impulzusok alkalmazásával jelentősen lecsökkenti a kiolvasztás időtartamát.
Mi a jó eredmény titka?
A Panasonic több modelljébe beépített egyedülálló Inverter technológiának köszönhetően a mikrosütők most már egyenletes teljesítményt és sütőhatást biztosítanak. A legtöbb sütő pulzálva sugározza a mikrohullámú energiát. Az új Inverter technológia révén viszont folyamatos a sugárzás közepes és alacsony fokozatokon is – az étel tökéletes elkészítése érdekében. Így fogásaink egyenletes melegítésével javul azok állaga és íze is.
BAZSALIKOMOS VARGÁNYÁS RIZOTTÓ
Elkészítési idő: kb. 25 perc – 4 főre – MIKROHULLÁM ÉS GŐZ
Edény: 1 db 3 l-es lábas.
HOZZÁVALÓK
40 g szárított vargánya
50 g vaj
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
250 g rizs a rizottóhoz
1 zöldségleveskocka
néhány szál vagy levél bazsalikom
Elkészítés
2 órával korábban 4 dl meleg vízbe beáztatjuk a vargányát. Egy tálban összedolgozzuk az apróra vágott hagymát, a rizst és a vajat. Lefedjük, és MAX fokozaton 3 percig főzzük a mikrosütőben. Hozzáadjuk a beáztatott vargányát az áztatólével együtt, majd adunk még hozzá vizet 1 literre kiegészítve, ezután belerakjuk a zúzott fokhagymát és a zöldségleveskockát. Fedő nélkül AUTO RIZS programon főzzük. (7. prog.) 400g kijelzésével (vagy 5 percig MAX fokozaton, majd 15 percig Gőz 250W-on). 3 perccel az idő letelte előtt hozzáadjuk a durvára vágott bazsalikomot és, ha szükséges, még egy kis vizet. Fűszerezzük és lefedve állni hagyjuk legalább 10 percet, majd egy villával megkeverjük és tálalhatjuk is.
FÜSTÖLT LAZACOS CIPÓ
Elkészítési idő: körülbelül 35 perc 6-8 fórészére – FRUIT CAKE (GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY) vagy COMBINED (KOMBINÁLT) beállítás.
Felszerelés: egy nagy edény + egy 26 cm-es fém süteményforma.
HOZZÁVALÓK
150 gramm finomliszt3 tojás100 gramm reszelt sajt220 gramm fehér 40 os zsírtartalmú krémsajtegy maréknyi szeletelt hagyma4 szelet (kb. 150 gramm) kockára vágott füstölt lazac6 cl olíva olajsó és bors
Elkészítés
Vajazza ki alaposan a süteményformát. Melegítse elő sütőt FRUIT CAKE (GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY) vagy HŐLÉGKEVERÉS (CONVECTION OVEN 200 °C) beállításon, és tegyen védőgyűrűt a sütő aljára. A finomliszthez (amelyben már benne van az élesztő) tegye hozzá a reszelt sajtot, a hagymákat és a füstölt lazacdarabokat. Egyenként tegye hozzá a tojásokat, majd az olíva olajat és a fehér krémsajtot. Keverje össze az összes hozzávalót, majd töltse a keveréket a süteményformába. Helyezze a a sütőbe, a biztonsági gyűrűre, és süsse a FRUIT CAKE (GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY) beállítással, vagy 22 percig a KOMBI 200° + 100 W, majd 12-14 percig a HŐLÉGKEVERÉS (CONVECTION OVEN) 180° beállítással (a két sütési időt egymás után programozza be, ha nem az AUTO beállítást használja). A kész süteményt melegen, szeletelve tálalja, vagy kis kockákra vágva, italkísérő falatokként.
MUSTÁRMAGOS LAZAC SZELETEK
Elkészítési idő: kb. 15 perc – 4 főre – MIKROHULLÁM ÉS GŐZ
Edény: 1 tál + 1 ∅ 22 cm kerek peremes sütőforma.
HOZZÁVALÓK
700 g tisztított lazacfilé 4 szeletre vágva
3 gyöngyhagyma
40 g vaj
10 cl fehér bor
1 ek. mustár (durván őrölt magokkal)
2 ek. tejszín
1kk. kukoricakeményítő
só, bors
Elkészítés
Fedő alatt MAX fokozaton 2 perc alatt vajon megdinszteljük a finomra vágott gyöngyhagymát. Meglocsoljuk a fehér borral, amiben elkevertük a kukoricakeményítőt. A lazacot az AUTO HAL GŐZ beállításon készítjük el (8. prog.) a gőz állványon. Egy tányérra tesszük a szeleteket, letakarjuk alufóliával, és legalább 3 percig pihentetjük. Közben beletesszük a tálba a gyöngyhagymát, a hal által sülés közben eresztett levet, a mustárt és a tejszínt. Összekeverjük és 2-3 percig fedő nélkül főzzük MAX fokozaton. Tálalás előtt ráöntjük a lazac szeletekre a szószt.