Trend

Otthonkából street fashion – az új trend: recycle design

Már Budapesten is hódít az új trend: fiatal tervezők és varrónők veszik elő anyu és nagyi levetett cuccait, hogy pár öltéssel, egy kis szabással igazítsák őket a legtrendibb divatokhoz. A hipster hullám és a retró vizein beevezett egy új műfaj: a recycling design.

Budapesten is gombamód szaporodnak azok a kis second hand butikok, ahol – főleg a hölgyek – válogathatnak a szexi és trendi újraszabott ruhák között, amelyek nem is olyan rég még lehet hogy egy segélycsomag alján lapultak. Nagyi régi kabátjai pár éve lomtalanítások kacatjai között végezték, ma designerek és fiatal alkotók kezei közt átalakulva, több ezer forintot érő egyéni ruhadarabként találnak új gazdára. Az új divat ezúttal nem Nyugatról, hanem a harmadik világból indult. Jane Nngori kenyai „designerről” tavaly a New York Times divatrovata is cikkezett.

Az új divatot nem kevéssé a válság szülte: a ruhák egyre drágábbak lettek, az emberek meg egyre szegényebbek. Nem csoda, hogy ilyen helyzetben megnyíltak a szekrények aljai, poros sarkok, és előkerülnek olyan ruhák, amelyekben lehet még édesanyánk mehetett első randijára. Persze „anyu ruhái” mindig is kedves darabok voltak, s nem volt ritka az uraknál sem, hogy apa esküvői öltönyében érettségizett a trónörökös. Az új divat azonban ennél több: a régi anyagok felhasználásával, ruhák átszabásával teljesen új és minden ízében trendi ruhákat alkotnak készítőik.

Jane Nngori számára is a szükség és kreativitás elegye hozta meg a nem várt sikert. A 38 éves, korábban nyomorban élő háromgyermekes családanya egyetlen vagyona volt régi varrógépe. Nyugatról érkezett, és persze már sokszorosan lefölözött ruhasegélyek darabjaihoz jutott hozzá, azokhoz a „turis” ruhákhoz, amelyek már igazából senkinek sem kellettek. Volt köztük szakadt, foltos is, vagy csak egyszerűen elnyűtt, divatjamúlt darab. Jane Ngori specialitása az egyéni gyermekruhák lettek, amiket egy kis webshopban kezdett árulni a neten Nairobiból. Első ruhája egy 7 dollár értékben beszerzett levetett esküvői ruha volt, amiből három kislány-ünneplőt készített s adott el.

Otthonkából street fashion - az új trend: recycle designAzóta az amerikai PBS csatornán készült róla portréfilm, saját Facebook- és Twitter-oldalon gyűjti a rajongókat, és potom pénzen beszerzett turis ruhákból fantáziával és leleménnyel készített munkáit Hollywood sztárjai és azok csemetéi viselik.

Ideje tehát Önnek is leporolni a régi varrógépet, hisz lehet, épp a nagymama otthonkájából válhat Ön számára a tavasz legszebb darabja. Hála azonban a retrónak, lehet, hogy a harmincéves ruhának elég egy kis vasalás – ami az új intelligens vasalókkal már igazán egyszerű feladat –, hogy újra régi fényében pompázzon, ezúttal Önön!

További információk!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top