Ha unod az izzadást, a meleget, és már a klíma sem segít, akkor próbálj az étkezésedbe is hűs fogásokat csempészni. Következzen a három kedvenc ételünk, amiket kifejezetten nyári napokra ajánlunk.
Tejszínes eperkrémleves, természetesen hidegen
Hozzávalók:
30 dkg eper
3 dl tejszín
3 dl tej
12 dkg porcukor
fél citrom leve
Az epret tisztítsd meg, majd a tejjel turmixold össze. Öntsd át egy szűrön keresztül, hogy a magok fennakadjanak. Ízesítsd cukorral, add hozzá a tejszínt, és csepegtess bele kevés citromlevet. Tálald jól behűtve, citromfűlevéllel vagy félbevágott eperrel díszítve.
Salátapufi, avagy az egészséges hamburger
50 dkg darált marhahús
10 dkg marhavesefaggyú vagy szalonna
1 fej vöröshagyma
mustár
ketchup
só, bors
zöldségek
sajt
csomagonként 1 nagy levél saláta (lehet jég- vagy fejes saláta)
A marhahúst összekeverjük a darált vesefaggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a hagymát. Majd serpenyőbe téve ropogósra sütjük a keveréket. Közben egy-egy salátalevelet letépünk, beletesszük a sült marhát és ráhelyezzük a sajtot. Majd ízlés szerinti zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika) pakolunk rá. Mustárral és ketchuppal ízesítjük, majd kicsit összetekerjük, és reménykedünk, hogy a család nem fog kiakadni a diétás burger miatt.
Limoncellotorta cseresznyével
A piskótához:
4 tojás 8 dkg cukor 8 dkg liszt
A töltelékhez:
5 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 csomag áztatás és főzés nélkül készíthető zselatin (pl. Zselatin Fix)
1-1,5 dl Limoncello likőr
25 dkg magozott cseresznye
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és 15 cm átmérőjű tortakarikát sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után kivágjuk a karikából, és középen lapjában kettévágjuk. Utána a tortakarikát kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az alsó lapot.
A töltelékhez a tejszínt a zselatinnal és a porcukorral kemény habbá verjük, és egy részét félretesszük a díszítéshez. A többi tejszínhabba óvatosan belekeverjük a Limoncello likőrt, és az így elkészült krém kétharmadát az előkészített piskótalapra kenjük.
Belenyomkodjuk a cseresznyét, néhány szemet meghagyva a díszítéshez. A tetejére helyezzük a másik piskótalapot, és erre kenjük a maradék krémet. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a karikát és a papírt, majd ízlés szerint a tejszínhabbal és a cseresznyével díszítjük.
Tipp: Limoncello helyett más, általunk kedvelt likőrt is használhatunk, például meggylikőrt, narancslikőrt, triple secet stb.