Trend

Kecsketej – a bőr jóbarátja

A szamártejet sokan kozmetikai csodaszernek tartják, míg áldásos hatásait a gyógyászatban ugyancsak hosszú évszázadok óta ismerik és elismerik. Megnéztük, hogy mi lehet a folyékony elixír titka.

A kecsketejet nem csak különösen egészséges élelmiszerként tartják számon, hanem a kozmetikai iparban is nagyágyúnak számít, ami belülről és kívülről is képes szebbé, egészségesebbé tenni bennünket.

Áldásos összetétel

A két leginkább közismert tény vele kapcsolatban, hogy a tehéntejjel szemben hihetetlenül könnyen emészthető, ráadásul koenzim Q10-tartalomának köszönhetően hatásos a rák elleni védelemben is. Az ásványi anyagokban gazdag (kálium, kalcium, magnézium, foszfor és klorid) csodaszerben nem csalódhatunk bőrproblémák esetében sem. Kedvező hatást fejt ki, ha például ekcéma, neurodermatitisz kínoz bennünket, de a sejtek idő előtti öregedésétől is megvéd bennünket. A nyomelemek közül főleg cink és réz, de foszfor, bór, króm és jód is található benne, míg a vitaminoknak szintén egészen hosszú skáláját találjuk meg benne. Jelentős A- vitamin koncentrációja mellett, a B1-, B2-, C-, D- (a kalcium felszívódásában segít!) és E-vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Az áldásos italt a Föld számos pontján – köztük Magyarországon – fogyasztották elődeink, és a szerelmi bájitalkeverés, valamint a szépülés mellett kiemelt szerepet élvezett a népgyógyászatban is. A szinte gyógyszerként alkalmazott, finom és lágy kecsketejet az antibiotikumok őseként, a TBC elleni harcban használták, amikor a gyógyulás reményében a betegeket kecsketejkúrának vetették alá. A tüdőbetegségeken kívül még a gyomor- valamint bélbántalmakat is kezelték vele, sőt, a könnyű emészthetősége miatt a csecsemőtáplálásban is napi szinten alkalmazták világszerte.

Ugyanakkor a kecsketejjel kapcsolatban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy természetes szépítőszerként akár kívülről is ápolhatjuk magunkat vele. Testápolóként nem csak Kleopátra, valamint Nero felesége, Poppaea hanem Sissi osztrák császárné is rajongója volt a kecsketejes szérumoknak. Használatuk főleg Ázsiában és Afrikában terjedt el a nők körében. Az ókorban a szebbik nem képviselői AHA-savban gazdag kecsketejes fürdőt vettek, amely természetes, egyben lazító módja volt a bőrhámlasztásnak és -táplálásnak.

 

Kecsketej – a bőr jóbarátja

 

De nem csak nők vetették alá magukat hasonló kényeztető szeánszoknak. II. Henrik francia király rendszeresen kecsketejes fürdőt áztatta magát, hogy fiatalosabb, vonzóbb legyen a külseje. A bársonyos bőr egyik kulcsának tartott csodaszer könnyen és mélyen behatol a mélyebb rétegekbe (már 37 Celsius fokon), kedvező hatásai között pedig a gyulladáscsökkentés, hidratálás és a regenerálás egyszerre szerepel.

A kecsketejjel készült szappanokat, testápolókat és szépítő kozmetikumokat főleg az irritált és száraz bőrtípusnak ajánlják, de ekcémásoknak, pattanásos bőrűeknek szintén bő a kínálat a gyógyhatású, természetes alapanyagú kozmetikumokból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top