Trend

Figyelj a bőrödre, jelzi a betegségeket!

A legfelső hámrétegünk elváltozásai mögött néha komoly problémák is állhatnak, ezért érdemes odafigyelnünk bőrünk intő jeleire.

A testünk és lelkünk betegségei esetenként a bőrünket is megviselhetik. Az ezen az összetett szervünkön jelentkező figyelmeztető jelek és tünetek okai között felderítetlen rendszerbetegségek éppúgy lehetnek, mint bőrbetegségek vagy egyéb krónikus folyamatok.

A problémás bőrre például felnőtt korban különösen érdemes odafigyelni, és nemcsak azért, mert kellemetlen, ráadásul nem éppen esztétikus. A pattanások megjelenése felnőttkorban is jelezheti a hormonháztartás változásait, ahogyan egyéb, szervezeti problémát is. Ezek között a testi betegségek között szerepelhetnek a mellékvese, a pajzsmirigy, a húgyutak, az epe, a petefészek, a tüdő, a máj, az agy, a belek problémái és a nyirokrendszer betegségei is.

Figyelj a bőrödre, jelzi a betegségeket!

Előfordulhat persze, hogy csak a helytelen étkezésünk okozza a bőrünk elváltozásait. A fűszeres ételek, túlságosan zsíros fogások sokszor szintén nyomot hagynak az arcon, amit érdemes bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással ellensúlyoznunk. A hatásos méregtelenítők között jegyzik a magas víztartalmú káposztát, az uborkát, a paradicsomot és a céklát is.

A bőr színének változására szintén érdemes odafigyelnünk, a testmozgás miatti bőrpír vagy egy véletlen baleset miatti véraláfutás természetesen még nem tragédia, de a szokatlanul sárgás, szürkés vagy kékes elszíneződés akár súlyos betegséget is jelezhet. A sárgás bőrt, illetve szemfehérjéket a magas bilirubinszinttel járó Gilbert-kór is okozhatja, míg a bőr barnaságát foltokban elveszítők tüneteit többnyire a pigmentvesztéssel kísért vitiligo (sokak szerint komoly lelki trauma okozhatja) eredményezi, ami a tudomány jelenlegi állása szerint kezelhető, de nem gyógyítható bőrbetegség.

A kékes elszíneződés hátterében a cianózis állhat: érintheti a bőrt, az ajkakat vagy az ujjakat is, és a hátterében a bőrfelszínközeli szövetek alacsony oxigénszintje áll. Amikor a cianózis első jeleit észleljük, fontos, hogy gyorsan reagáljunk a kialakult vészhelyzetre, hiszen a kezdeti tünetek után 3-5 percen belül be kell avatkozni az esetleges oxigénhiányos állapot miatt.
A változások időben történő észlelése anyajegyek esetében különösen fontos, sőt akár életmentő lehet, amennyiben mindez a színükben, kiterjedésükben, formájukban vagy kiszögellésükben következett be, hiszen előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozások okozzák ezeket.

Fontos, hogy a szokatlan, zavaró tüneteket ne vegyük könnyedén, és forduljunk időben bőrgyógyászhoz, vagy komolyabb esetben kérjünk azonnali orvosi ellátást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top