Trend

Rendet tettünk a krémtípusok között

Néha úgy érzed, belezavarodsz a test- és arcápolóktól roskadozó bolti polcok kínálatába. Az alábbiakban néhány információval segítünk eligazodni a könnyebb és zsírosabb kozmetikumok világában.

A bőrünkre és arcunkra kerülő rengeteg kozmetikai termékben egy közös van, és az a víz. Bár a fő cél a hidratálás, ezek a szerek állagukban, összetételükben és hatásukban már jelentősen eltérhetnek. Gyakran marad a sorozatos kísérletezgetés, míg megtaláljuk a bőrünknek leginkább megfelelőt.

Rendet tettünk a krémtípusok között

Dr. Rózsa Sándor a Testápoló Kislexikonban kitér arra, hogy a krémek nagyrészt víz és olaj keverékei, amiket emulgeátorok segítségével „kötnek össze”. Amennyiben olajcseppeket kevernek el vízben, akkor az eredmény O/V-emulzió (olaj a vízben), vagyis ide tartoznak a milk termékek (a lotionnél folyékonyabb állagú testápoló tejek), a könnyű arckrémek és a matt krémek nagy része. Ezen, többnyire vizesebb krémekkel szemben a zsírosabb verziókat (ezek a víz az olajban, vagyis V/O-emulziók) már pont fordítva állítják elő. Ebbe a körbe sorolhatók a tömörebb állagú testápolók, vajak, de a napozókrémek is.

Az előbbi, O/V kategóriába tartozó termékek, így a nappali krémek könnyen felkenhetőek, hamar beissza őket a bőrünk, és gyorsan fölszívódnak. Ezek a hidratáló készítmények a bőr kívülről történő nedvességszabályzásáért felelősek, míg az éjszakai krémek (általában V/O-emulziók közé tartoznak) intenzívebbek, több zsírt tartalmaznak, a bekent bőr pedig fényes lesz tőlük.
A testápolók között ugyanígy van zsírosabb, sűrűbb verzió, ami a hideg idő beálltával különösen ajánlott, míg a kozmetikai tejek, vagyis milk típusok ugyancsak a már korábban említett vizesebb, könnyű műfajba tartoznak (O/V).

Sokan megfeledkeznek róla, vagy készülődéskor éppen innen spórolnak meg egy kis időt, de a bőr hidratálását a mindennapi rutin részévé kell tenni. Bőrünk ápolása a tisztításnál kezdődik, ezt pedig a hidratálásnak kell követnie. Ebben segítenek a testápolók. De vajon hogyan találjuk meg a számunkra megfelelőt?

Dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász: A megfelelő testápoló kiválasztásának kiinduló pontja, hogy mindenki ismerje a saját bőrtípusát, adott esetben érzékenységét, allergiáját is. Bőrünk állaga és vízháztartása évszakok és életmód szerint is változik, így ezt figyelembe kell vennünk, de az aktuális lelki állapotunk, sőt illatigényünk is befolyásolhatja, hogy éppen milyen testápolót emelünk le a polcról. Szárazabb bőrre a zsírosabb, testesebb krém a jó választás, illetve a testápoló vajak lehetnek a leghatékonyabbak. Normál bőrűeknek pedig a testápoló tejeket javaslom, amelyek nyáron is bátran használhatók, akárcsak a Dove gyorsan beszívódó krémjei. Ezeket a termékeket nyugodtan kombinálhatjuk is: ha például a könyökünk kifejezetten kiszáradásra hajlamos, de a testünk más részei kevésbé, akkor előbbit kenjük be minden nap testápoló vajjal, máshol pedig használjunk testápoló tejet. Az érettebb, csökkent faggyútermelésű bőr esetében, a fokozott bőrszárazság miatt a Dove Pro Age termékei nyújtanak megoldást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top