Trend

Tablet vagy laptop? 5 kérdést tegyél fel magadnak, mielőtt döntesz

Kütyük nélkül ma már nehezen boldogulunk. Ám amennyire fontosak ezek a masinák, annyira nehéz eldönteni, hogy melyiket is válasszuk, hiszen naponta jönnek ki újabb és újabb fejlesztésű gépek, és igen gyorsan jelennek meg teljesen új kategóriák is. Az áruk is nagyon széles skálán mozog, de azt nem mondhatnánk, hogy éppen olcsók lennének, nem árt tehát megfontolni, mire is költjük el a pénzt. Ezúttal azok kapnak egy kis segítséget, akik laptop és tablet vásárlása között hezitálnak.

Ha nem tudod eldönteni, hogy számodra egy laptop vagy egy tablet lenne hasznosabb, akkor tedd fel az alábbi öt kérdést magadnak. Mire mindet megválaszolod, kiderül, melyik gépre is van szükséged.

Tablet vagy laptop? 5 kérdést tegyél fel magadnak, mielőtt döntesz

Felhasználod, vagy inkább gyártod a dokumentumokat?

Ha dokumentumkészítésről szól inkább az életed – például gyakran szerkesztesz szövegeket, táblázatokat, esetleg videókat vagy fotókat –, akkor olyan gépre van szükséged, amelyik ezt megkönnyíti. Magyarul: jól használható billentyűzete, egérpadja van a gépednek, mert ezek nélkül egy egyszerű levelet is sokkal bonyolultabban és több idegeskedés árán lehet csak elkészíteni. Ebben az esetben tehát egy hagyományos laptop kell neked.
Ha viszont elsősorban csak olvasod, használod a különféle doksikat – (pdf-eket böngészel rajta, Word-dokumentumokat vagy prezentációkat lapozgatsz tájékozódásképpen), akkor a tablet a jó választás. Ezeknek a kis gépeknek már elég nagy a képernyőjük ahhoz, hogy gond nélkül áttekinthess egy táblázatot vagy szöveget, a képminősége pedig rendszerint jobb is, mint a laptopoké, és kényelmesebb a szemnek az olvasás rajtuk.

Praktikus appokat vagy komoly programokat használnál?

Az okostelefonok általános elterjedésével szinte mindenki megismerkedett már az app fogalmával. Ezek a kis programok praktikus “célszerszámok”, amik a mindennapi életben nyújtanak hasznos segítséget: például naptárként, üzletkeresőként, időjárás-előrejelzőként, “diétamenedzserként”, fitneszsegédletként. A sor szinte végtelen, az okos, hasznos appoknak se szeri, se száma. Ha ezeket használod rendszeresen, akkor tabletet válassz.
Abban az esetben, ha az appok hidegen hagynak, és a gépeden inkább komoly szoftvereket, tervezőprogramokat, video- és képszerkesztőket vagy bármilyen más, hely- és energiaigényes programot használsz, akkor a laptop lesz majd ebben jó társad.

Tablet vagy laptop? 5 kérdést tegyél fel magadnak, mielőtt döntesz

Munkára vagy szórakozásra kell a gép?

Ha a kütyü számodra elsősorban pénzkereső munkaeszköz, akkor egyértelműen laptopra van szükséged. Ebben jóval több adatot tárolhatsz, több, nagyobb méretű és bonyolultabb programot futtathatsz akár egyszerre is, az aktuális munkád igényei szerint. A tablet viszont kiváló a szórakozásra: ne lepődj meg, ha a gyerekeid majd szépen lassan elorozzák tőled, és többet lesz a kezükben, mint a tiedben. Videózni, játszani, honlapokat böngészgetni ugyanis ezzel sokkal kényelmesebb és könnyebb.

Táskában hordod, vagy inkább zsebre vágod?

Itt nem kell túl sokat magyarázni: a laptopokat nem lehet zsebre tenni, szemben egy tablettel. Ez utóbbi jóval könnyebb, bár ma már a laptopok cipelésétől sem lesz izomláza az embernek, mert ezek súlya is szépen fogy. Hol vannak ma már a 4-5 kilós gépek? Inkább 1-3 kg körülieket árulnak, ami már elviselhető súly, de még mindig sokszorosa egy tabletének.

Menet közben használnád vagy asztal mellett?

Bár mindkettőt mobil eszköznek hívják, az egyik mobilabb, mint a másik. A laptop is hordozható, de igazán jól használni nem lehet egy buszon vagy vonaton zötykölődve, hanem csak egy rendes íróasztal mellett. Ezzel szemben a tablet bárhol, bármikor elővehető, és teljes arzenálja használható. Gondold végig, mikor és hol használnád gyakrabban a gépet, és a választ máris megkapod.

Nem sikerült dönteni? Válaszd a kettőt egyben!

Akkor sincs nagy baj. Ma már kaphatók olyan hordozható gépek, amik ötvözik a laptopok és a tabletek tulajdonságait. Némi kompromisszumot ugyan kell kötni, hiszen ezek a masinák nem tudják magukba olvasztani mindkét típus előnyös tulajdonságait, de azoknak, akiknek erre is, arra is szükségük van, de kímélni szeretnék a pénztárcájukat, megfelelő megoldást kínálnak.

Tablet vagy laptop? 5 kérdést tegyél fel magadnak, mielőtt döntesz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top