Trend

Szőr történelem – Miért lett divat a sima bőr?

A szőrtől már az ókorban is igyekeztek megszabadulni: Egyiptomban a szépség, a fiatalság és a tisztaság jelképe volt a selymes és szőrtelen bőr, de a görög női szobrokon sem találkozunk szőrrel.

Az evolúció előrehaladtával a szőrnek egyre kevesebb védelmi funkció jutott, mivel ezt a szerepet a ruházat vette át. Így az egyedüli ok a szőr meghagyására, vagy éppen eltávolítására a mindenkori ideál és divat volt.

Szőr történelem – Miért lett divat a sima bőr?

Szőrszálhasogató Kleopátra

A szőr már az ókorban sem volt kívánatos. Nem tartották esztétikusnak, így a lehető legkülönbözőbb módokon igyekeztek megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól. Egyiptomban a kígyóvérrel is próbálkoztak, Kleopátra pedig égetett mész, víz és arzén-triszulfátot keverékét használta. Keleten a citromos-cukros ősgyanta volt a bevett szőrtelenítő elegy, amit nemcsak a nők, hanem a férfiak is alkalmaztak. A görögök viszont nem bonyolították túl a szőrtelenítés kérdését: érdes bőrdarabokkal dörzsölték a szőrtelenítendő részt időről-időre, amíg a szőrszálak el nem koptak. Rómában a szemöldök formájára is odafigyeltek, amit csipesszel formáltak, akár csak ma.

Szőrmentén a középkorban

Ugyan a sötét középkor nem a higiéniáról és a tisztálkodási módszerek elterjedéséről ismeretes, mégis megdöbbentő, hogy akkoriban a nők mivel igyekeztek megszabadulni a szőrszálaktól. Ez az anyag a macskák ürüléke volt, amit ecettel kevertek el. A bátrabbak belegondolhatnak abba, hogy miközben a fürdést kevésbé preferálták, vajon mi történhetett egy-egy szőrtelenítés után. Akik nem a kemikális folyamatokat részesítették előnyben a borotva egyik ősével, a tojáshéjjal próbálkoztak eltávolítani a szőrt. Voltak azonban olyanok, akik a szőr mellett tették le a voksukat: Medici Katalin francia királynő egyenesen megtiltotta az udvarhölgyeinek, hogy az intim területeken szőrtelenítsenek.

Modern kori epilálás

Az 1800-as években jelent meg a borotva őse, amelyet King Camp Gillette-nek köszönhetünk, aki amatőr feltaláló és utazóügynök volt. Ő alkotta meg az első modern kori borotvát, amit 1915-től nők számára is gyártottak. Ezt követően az 1945-ös év a szőrtelenítés történetében kiemelkedő, ugyanis ekkor jelent meg a bikini. Az akkoriban kifejezetten aprónak számító és keveset takaró ruhadarab hódító körútjára indult, és a szőrtelenítés ismét divatba jött. A ’60-as évektől kezdve a mozisztárok és a modellek a szőrtelenség vonzó mivoltát csak tovább erősítették, ami a mai napig a szépség és a kívánatosság egyik jelképe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top