Trend

A street food nem junk food – egészséges ételek az utcáról

Az elmúlt években nálunk is megsokasodtak a street food kifőzdék és büféskocsik, így ma már messze nemcsak a hambis menükre szűkül a választék, ha gyorsan szeretnénk bekapni valami harapnivalót.

A fast food éttermek hazánkban a rendszerváltást követően a dicső nyugat első számú megtestesítői voltak. Nem tudtak annyi sült krumplit készíteni, ami ne fogyott volna el villámgyorsan. A Super size me film megjelenése környékén aztán már érezhető volt, kell, hogy történjen némi minőségi változás étkezési szokásainkban, mégis, értékelhető alternatívát sokáig csak a melegszendvicseket és pizzákat kínáló gyorséttermek szolgáltattak.

Mivel hazánk nem tartozik a multikulti országok közé, a street food ételek nálunk sokáig kimerültek a döneresek kínálatában, akik mellé esetleg a piaci kolbászosok zárkózhattak volna még fel, ha tudták volna, micsoda menőség is lesz az, amit készítenek. Hisz ha belegondolunk, ők voltak a legvidámabb barakk food truckjai, csak akkoriban még nem így nevezték őket.

Pár éve aztán meglódult az érdeklődés a különböző kultúrák ételein alapuló, ízletes, helyben készített, mégis gyorsan megkapható és elfogyasztható finomságok iránt. Ma már a francia palacsintától az orosz konyha remekeiig mindent megtalálunk a kínálatban: cseh és bajor kolbászokat (Kolbice by Kobe), szendvicskülönlegességeket (Che Che), tócsnikat (Low Cost Gourmet) és bizony, hamburgereket is (Burger bárhol, Piknik utczabár).

A megnövekedett kínálat ma már itthon is lehetővé teszi, hogy változatos finomságokat próbáljunk ki jóval az éttermi árak alatt, miközben minőségben és mennyiségben hozzák az elvárt szintet. A rohanó hétköznapok ebédjei, délutáni baráti villámtalálkák helyszínei lehetnek, de attól sem jut senki a pokolra, ha a hétvégi menüt viszi haza egy kifőzdéből a családi asztalra.

Az érdeklődés óriási, a vállalkozó kedvű hobbiséfeknek szinte elég lehet egy kiszuperált furgont feltuningolniuk, hogy elindítsák mozgó büféjüket a városban, a fesztiválszezonban pedig végigjárhatják vele az ország buliközpontjait is.

A mozgó büfék és kisebb ételbárok ráadásul olyan népszerűek, hogy világszerte számos fesztivált is rendeznek nekik, hiszen étlapjukon valódi ételkülönlegességeket is megtalálhatunk, amelyeket az ínyenc látogatók előszeretettel kóstolnak végig – napjában többször is. Itthon a legközelebbi ilyen rendezvény a Premier Outlet születésnapi hétvégéje lesz október 7–8-án. A kétnapos esemény keretén belül Street Food Fesztivált is tartanak, amelyen megtalálható lesz a nemzetközi street food kínálat színe-java levesekkel, burgerekkel, BBQ-kkal, édességekkel és persze italkülönlegességekkel. Limonádékat, cidereket, borokat kóstolhatunk, baristák brillírozásait tesztelhetjük.

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top