Trend

A klímaváltozás miatt több lány születik

Japán kutatók szerint az éghajlatváltozás a szaporodásunkra is komoly hatással van.

Az éghajlatváltozás miatt több lány születik, mint fiú – írja az Index. Fukuda Miszao és munkatársai, a japán M&K Orvostudományi Intézet kutatói kimutatták, hogy a természeti katasztrófák – mint az 1995-ös kobei, a 2011-es, Japán keleti partvidékét vagy a 2016-os Kumamoto prefektúrát érintő földrengés – után kilenc hónappal a fiú újszülöttek aránya hat-tizennégy százalékkal csökkent.

Fotó: Unsplash

A kutatók szerint a fiú magzatok rosszabbul viselik a környezeti stresszt: noha a megtermékenyítés után szinte pontosan ötven-ötven százalék a XX- és XY-kromoszómákkal rendelkező embriókezdemények száma, a terhesség ideje alatt, illetve a születés utáni hónapokban jóval nagyobb veszélyeknek vannak kitéve a fiúk, mint a lányok. Annak ellenére, hogy születéskor általában száz kislányra 103 fiú jut, ez az arány gyorsan megfordul, hiszen hagyományosan magasabb a fiúkat érintő csecsemőhalandóság. Úgy tűnik, a fiúk sérülékenyebbek, és kevésbé viselik el az őket érő stresszt.

A negatív hatású külső tényezők már a születés előtt hatással vannak a fejlődő szervezetre, és a kiszámíthatatlan időjárás, illetve a hideg klíma nem kedveznek a fiú magzatoknak. A berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint, amikor a XIX–XX. század fordulóján még a szokásosnál is hidegebb volt Skandináviában, kevesebb fiú született, mint lány. Azok a fiúk, akik megszülettek, viszont ellenállóbbak lettek, kevesebben haltak meg közülük csecsemőkorukban, felnőve pedig több utódot nemzettek, mint melegebb időszakokban született társaik. Ez egyértelműen arra utal, hogy a gyengébb magzatok már az anyaméhben kiszelektálódtak, és csak az életerősek maradtak meg. Ez a hatás északon mindenhol tapasztalható, a számiknál (lappoknál) például a Turkui Egyetem kutatása szerint 0,06 százalékkal több fiú születik, ha egy fokot emelkedik az átlaghőmérséklet.

A fentiekből azt gondolhatnánk, hogy a globális felmelegedés hatására több fiú születik majd. Csakhogy ez korántsem igaz: a klímaváltozás miatt ugyanis kiszámíthatatlanná válik az időjárás, és gyakoribbak lesznek a szélsőséges éghajlati események, ami a stresszt jobban tűrő lányoknak kedvez. Fukuda kutatócsoportja kimutatta: azokon a területeken, ahol tartósan megemelkedik az átlaghőmérséklet, több fiú születik, míg ott, ahol kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás, és a hőmérséklet, illetve a csapadék ingadozni kezd, több lány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top