Trend
Szponzorált tartalom

Tedd, ne tedd – ha megégetted magad

Az égési sérülések otthoni kezelésével kapcsolatban temérdek tévhit kering.

Az égés, legyen az akár csak elsőfokú, az egyik legfájdalmasabb sérülés, amit akár mindennapi háztartási munkák közben is elszenvedhetünk. Ha már megvan a baj, a legfontosabb, hogy ne súlyosbítsuk tovább. 

Ne tedd!

Az égési sérülések házilagos ellátásával kapcsolatban veszélyesen sok, téves „házi praktika” terjedt el. A legismertebb, miszerint tejfölt kell tenni az égett felületre, de ajánlanak vajat, lisztet, felvert tojásfehérjét, nyers húst, sőt, ecetet, alkoholt, fehérítőt (!) is. Nos, ezek közül semminek nincs keresnivalója az égési sérülésen, ugyanis minimum lelassítják a gyógyulást, de akár elfertőzhetik, kimarhatják a sebet.

Bár égés esetén adná magát az is, hogy jéggel, vagy jeges vízzel hűtsük a sérült bőrt, ám nem ajánlatos ez sem, ugyanis tovább károsíthatjuk vele a szöveteket.

(iStock)

Tedd!

A sérült bőrfelületet tartsd hűvös – de nem jéghideg – folyó víz alá, legalább 5-10 percre, és óvatosan tisztítsd ki a sebet! Ezek után hűvös vízfürdőbe áztathatod, vagy tiszta, nedves törölközővel is borogathatod. 

Ha a bőr lehűlt, fontos, hogy védd a szennyeződésektől és a nyomástól! Fedd be steril, száraz, pamut kötszerrel!

Az enyhébb égési sérülések általában egy-másfél hét alatt gyógyulnak. Ez idő alatt érdemes a sérült bőrt regeneráló kenőccsel is kenegetni.

Segítő társ a bajban

Legyen szó akár károsodott bőrről, kisebb égési sérülésekről, kisbabák érzékeny bőréről, kikezdett könyökökről, sarkakról, száraz kezekről és egyéb bőrfelületekről, esetleg bőrgyógyászati beavatkozások utáni ápolásról – az Eucerin Aquaphor segítő társ lehet a bajban.

Eucerin Aquaphor

A kenőcs gyengéd, féligáteresztő védőréteget képezve a bőrön, biztosítja a vízpára és az oxigén természetes ki-be áramlását, így engedi a bőrt „lélegezni” és erősíti természetes védelmi funkcióit. A termék csupán 7 összetevővel nyújt SOS ápolást – ezek közül az egyik legfontosabb a glicerin, mely hatékony hidratálóként megköti a vizet és feltölti a nedvességraktárakat, a másik pedig a B5-vitamin egyik származéka, a panthenol, mely segít felgyorsítani a regenerációt, illetve szintén kiválóan hidratál. A nagyon gazdag textúrájú kenőcs ráadásul kamilla kivonatot is tartalmaz, ez felelős az irritált bőr nyugtatásáért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top