Trend

„Csak olyasmit csinálok, amit én is szívesen hordok” – a hónap tervezője az áprilisi WAMP-on: Ducsai Judit

Ducsai Judit lassan tíz éve készít csodaszép táskákat és bőrkiegészítőket, amelyeknek minden részletét áthatja a gondos tervezés és a mindennapi használat során olyannyira meghatározó praktikum.

A trendektől független, időtálló stílusú női és férfi holmikat egyaránt kínáló márka a mai napig megőrizte azt a közvetlen és személyes hangvételt, amely már az első lépésekkor is jellemezte. Interjú Ducsai Judittal, a nevét viselő márka alapítójával

A tavaszi újdonságaid először az áprilisi WAMP-on lesznek láthatók. Mesélnél ezekről?

Az új darabok alapvetően a tavaly bemutatott Esther hátizsák köré csoportosulnak. A vevőink nagyon megszerették ezt a fazont, s most a visszajelzéseik alapján még tovább fejlesztettük a részleteket. Ez alapvetően egy mindennapi használatra szánt modell, kényelmes, szivaccsal bélelt hátlappal és vállpántokkal, praktikus belső kialakítással, laptoprekesszel, több belső zsebbel, sőt még egy kulcstartópánt is helyet kapott benne. A végeredmény nem csupán strapabíró, de nagyon kényelmes viselet is. Az újabb daraboknál még tovább tökéletesítettük a cipzárakat, a vállpánt bevarrását. A többi újdonságunk is ehhez a termékhez kapcsolódik. Készült egy új, kisebb méretű pénztárca, amely a már meglévő kártyatartónk fazonjára épül. Ezenkívül az új öveinket is összehangoljuk az Esther legfrissebb változataival.

Ducsai.Leather.Goods

Mire számíthatnak a férfi vásárlóid?

A meglévő háti és aktatáskák mellé hamarosan felsorakozik az Esther nagyobb és kifejezetten a pasik igényeire szabott változata. Azt tapasztalom, hogy a férfiaknál elsődleges szempont a funkcionalitás. Ők szeretik kitalálni, személyre szabott elemekkel kialakítani egy-egy táska belsejét, hiszen hosszabb távra terveznek, és fontos, hogy minél egyszerűbb, praktikusabb, gördülékenyebb legyen a napi használat.

Az utóbbi időben élénkebb, de még mindig jellemzően pasztelles színvilág felé mozdultál el. Mennyire befolyásol a színválasztásban az aktuális divat?

Valóban színesebbek lettek a termékek, mint ahogyan ezt a korábbi szezonokban megszokhatták a márkától. Az aktuális divat nem igazán befolyásol a tervezésben, arra viszont figyelek, hogy többféle stílusú szettel működjön az adott modell. A színválasztásnál természetesem a saját ízlésem jut leginkább szerephez, de van néhány olyan árnyalat, amely remekül passzol egy-egy stílushoz. A kék táskák például sportos, farmeres szettekhez illenek, a bronzos és taupe árnyalatok púderes öltözékekkel mutatnak remekül, a sárga táskákat pedig rendszerint azok választják, akik amúgy is színesen öltöznek, bevállalósak. A bőr színei mellett a bélések kiválasztásával is szívesen játszom, minden szezonban frissítek ezen.

Hogyan fejleszted a termékpalettád? Mennyire veszed figyelembe a visszajelzéseket, igényeket?

Fontos pillér a márkánál a közvetlen értékesítés, ezen keresztül rengeteg információt kapunk, amit aztán beépítünk a már meglévő termékekbe is. Nekem ezek a vásárlói visszajelzések különösen fontosak, hiszen ezek a tapasztalatok rámutatnak a fejlesztendő részletekre, de megmutatják azt is, amit különösen szeretnek. Az Esther hátizsák például saját igényből született, bár már több törzsvásárlóm is jelezte, hogy nagyon örülnének egy városi hátizsáknak. A termékfejlesztés hosszú folyamat, szeretek egy-egy fazont alaposan kidolgozni, letesztelni, hogy aztán olyan modell szülessen, amit a vásárlók több éven keresztül is szívesen viselnek. Én egy sportosan elegáns vonalat képviselek olyan darabokkal, amelyeket a vevőim napi szinten viselnek 2-3 vagy akár 4 éven keresztül is. Csak akkor tudom hitelesen képviselni azt, amit csinálok, ha én magam maximálisan elégedett vagyok minden termékkel.

Ducsai.Leather.Goods

Finom anyagokkal, elsősorban bőrrel, de más matériákkal is dolgozol. Melyiket miért szereted?

Amikor tervezek, mindig megtapintom, megszagolom az alapanyagot. Főként olasz marhabőröket használok, különösen kedvelem a natúr, növényi cserzésű változatokat. A természetes árnyalatok idővel patinát kapnak, ahogyan hordjuk, egyre sötétebbé válnak, bebarnulnak. Nagy gondot fordítok a kiválasztásukra, és szeretem más különleges matériákkal társítani, például vízlepergető vászonnal vagy filccel.

A Klocc kollekciód ez utóbbi anyagból készül, és már a kezdetek óta jellegzetes eleme a márkának.

Igen, ez volt a diplomamunkám, és a mai napig nagy kedvencem. Ez egy speciális és nagyon munkaigényes technika, hiszen formafákra feszítve alakítom ki az egyes darabok végleges alakját. Táskákat és kisebb tárolókat készítek ezzel a módszerrel, s jellemzően megrendelésre kérik őket. Én viszont annyira szeretem, hogy igyekszem szezononként egy-egy újabb formával bővíteni a kínálatot.

Ducsai.Leather.Goods

Milyen hosszabb távú terveid vannak?

Egy elég komoly fejlesztésbe kezdtem a Folded modellel. Ez egy erős, vízhatlan anyagból készülő shopperfazon, amit három méretben tudsz használni, és patentok segítségével igazíthatod a napi igényeidhez. Eddig csupán egyszínű változatokban készítettem, de most szeretném kipróbálni a mintatervezést is. Arra épül a koncepció, hogy ez a modell három dimenzióban nyílik, s a mintával egy minden állásban más látványt nyújtó mozgó képet tudok megvalósítani. Nagyon izgat most ez az irány. Rengeteg lehetőséget látok benne. Most éppen a lehetséges megvalósítási módszerekkel kísérletezem. A fazon nem változik, de egy pluszszínnel vagy ezekkel a mintákkal a szó szoros és átvitt értelmében is új dimenziók nyithatók meg.

Nagyon népszerűek a workshopjaid, ahol közösen készítetek el egy-egy tárgyat. Mit gondolsz, miért szeretik annyira ezt a műfajt?

A legfontosabb, hogy sikerélménnyel gazdagodjanak résztvevők. A program egy előre felépített dinamika szerint zajlik, van egy elméleti és egy gyakorlati része. Mesélek a bőrökről, azok ápolásáról, kezeléséről, sőt a gépeket is megmutatom. Mivel ezek kis létszámú programok, van arra lehetőség, hogy mindenki személyes figyelmet kapjon. Tényleg nem kell különösebb kézügyesség, hiszen annyira előkészítek mindent, hogy a sablonok segítségével bárki el tudja készíteni az adott tárgyat. Én is nagyon kedvelem ezeket az alkalmakat, jó időtöltés, és szeretek új embereket megismerni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top