Trend
Szponzorált tartalom

Az 5 leggyakoribb bőrprobléma a várandósság alatt

A várandósság alatt szinte minden nő tapasztal bizonyos bőrelváltozásokat, bőrproblémákat. Ezek a leggyakoribbak.

Linea nigra

Az úgynevezett linea nigra a pocakon megjelenő, erősebben pigmentált, függőleges csík, a várandós nők 90 százalékánál jelentkezik, és a terhesség előrehaladtával egyre hosszabb és sötétebb lesz. Ez a csík tulajdonképpen már eleve ott van a hason, ám a várandósság előtt nem látszik, a hormonális változások  – nem pedig a has feszülésének – hatására azonban sötétedik és láthatóvá válik. Nem kell miatta aggódni, a szülés utáni időszakban ugyanis eltűnik.

(iStock)

Akné

A terhesség alatt olyan nők bőrén is megjelenhet az akné, akik korábban nem voltak erre hajlamosak, igaz, azoknál sokkal gyakoribb, akik egyébként is küzdenek a pattanásokkal. Ez a probléma is a hormonok miatt jelentkezik, ugyanis a várandósság hónapjaiban a szervezetben az androgének, azaz férfihormonok szintje is megnő, ami aknét okozhat. Az akné kezelésével kapcsolatban a babavárás hónapjaiban különösen óvatosnak kell lenned, mindenképp egyeztess bőrgyógyásszal, valamint a nőgyógyászoddal is!

(iStock)

Striák

A striák legtöbbször a kismamák hasán, a fenekén, combján, illetve mellein alakulnak ki.  Kezdetben vöröses-lila színűek, idővel fehérre halványulnak. Megjelenésüket, intenzitásukat genetikai tényezők is befolyásolják. Hirtelen súlygyarapodás hatására nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Teljesen kivédeni nem lehet, de rendszeres hidratálással érdemes azért megpróbálni.

(iStock)

PUPP

A PUPP az angol pruritic urticarial papules and plaques (hízelgő urticarialis papulák és plakkok) kifejezésből képzett betűszó. Ezek az erősen viszkető, pirosas foltok a terhesség utolsó heteiben, jellemzően először a hason jelentkeznek, majd a végtagokra is átterjedhetnek. Bár kellemetlenek, de nem veszélyesek, a várandósság után maguktól elmúlnak. 

(iStock)

Melazma, azaz a terhességi maszk

A melazma, más néven a terhességi maszk kialakulása a várandós nők mintegy háromnegyedét érinti. Legtöbbször az arcon jelenik meg, de más területeken is tapasztalhatod. Minél sötétebb a bőrtónus, általában ezek a foltok is annál sötétebbek.  A bőr felső rétegében kialakuló melazma világosabb, barnás foltokat okoz, míg a mélyebb rétegekben előforduló változat szürkés, kékes foltokat eredményez. Ez a bőrelváltozás is hormonális okokra vezethető vissza.  

(iStock)

A foltok ellen…

Eucerin Anti-Pigment

Az Eucerin Anti-Pigment termékeket kifejezetten a hiperpigmentáció csökkentésére fejlesztették ki. A termékcsalád tagjai thiamidolt tartalmaznak. Ez egy hatékony és szabadalmaztatott összetevő, mely a hiperpigmentáció kiváltó okára hat: csökkenti a melanintermelést. Klinikai és bőrgyógyászati vizsgálatok bizonyítják, hogy halványítja a sötét foltokat és megelőzi újbóli kialakulásukat. Az első eredmények már két hét után láthatók, és a termékek rendszeres használatával folyamatos a javulás.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top