Trend

Kiderült, milyen nehézfémeket rejtenek a vörös rúzsok

23 különböző vörös színű rúzs nehézfémtartalmát vizsgáltatta meg laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Javult a rúzsok minősége – állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy teszten, melynek során 23 különböző vörös színű rúzst vizsgáltak. Azt nézték meg, hogy mekkora a termékek ólom-, kadmium- és krómtartalma.

Nem csak ennyiből állt a teszt

A tesztelt termékek 75 százalékában nem volt kimutatható az ólomszennyezettség. A legrosszabb esetben a szennyezett termékek ólomtartalma alig érte el a német egészségügyi határérték (2 mg/kg) negyedét. Kadmium egyik termékben sem volt kimutatható. Viszont króm a termékek többségében jelen volt. Habár krómra sem kozmetikumoknál, se élelmiszereknél nincs európai határérték, a tesztben szereplő mérések a hongkongi hatóságok által élelmiszerekre megszabott egészségügyi határértéket nem érték el.

Az egyesület közleményében kiemelte, hogy mivel a nehézfémek felhalmozódnak a szervezetünkben, sok különböző forrásból származó kis mennyiségű szennyezés idővel összeadódik, aminek hosszú távon lehetnek egészségügyi kockázatai, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kisebb mennyiségű bevitelt sem.

A 23 tesztelt termékből hétnél egyáltalán nem, vagy csak a kimutathatósági határérték közelében lévő nehézfém-szennyezettséget mértek. Ezek között van 400 forintos, kínai boltban kapható rúzs és magas árkategóriájú, 9-12 ezer forintos Chanel és Saint Laurent termék is, de szintén az élmezőnyben végeztek alacsony és közepes árfekvésű 1700–4000 forintos, főleg drogériákban kapható rúzsok is.

A lista végére a magasabb ólom és/vagy krómtartalmú termékek kerültek. Az áruk széles skálán mozog, van közöttük 500 forintos, de 6000 forintos termék is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top