Trend

10 klasszikus parfüm, 10 ezer forint alatt

Ha nem akarsz sokat költeni parfümre, ne viselj utánzatot, válassz inkább a megfizethetőbb klasszikusok közül!

A parfümériák hatalmas kínálatában nem nehéz finom illatokat találni, de az árak láttán sokszor inkább nyelünk egyet, mint hogy ész nélkül rohanjunk a kasszához. A magas árak miatt sokan viselnek utánzatokat, azonban ezeknek a megvásárlása törvényellenes, és ráadásul veszélyesek is lehetnek az egészségre. Helyettük mutatunk tíz jól bevált, régebbi klasszikust, melyek között minden illatkategória megtalálható.

Vanderbilt – Gloria Vanderbilt

Vanderbilt – Gloria Vanderbilt

Az illat névadója nemrég, 95 évesen meghalt, de mind a farmerjeire, mind az ikonikus parfümre jól emlékszik, aki a nyolcvanas években már eszénél volt. Népszerűsége akkora volt, hogy valószínűleg azért is kapható még mindig, mert sokan harminc éve használják. Erre utal az is, hogy szinte minden nagymama fésülködőasztalán megtalálható ez az aldehides, vaníliás virágillat, mely alacsony ára ellenére meleg luxussal veszi körbe viselőjét.

Hasonlít: Lou Lou Cacharel

4711 original Eau De Cologne – Maurer & Wirtz

4711 original Eau De Cologne – Maurer & Wirtz

Az elmúlt években ennek az ikonikus illatnak a gyártója egyfajta reneszánszát éli, és nem utolsó sorban azért, mert az illatmániásoknak feltűnt, hogy a literszámra locsolható, illatosított kéztörlőkendőként is kapható 4711 kísértetiesen hasonlít Tom Ford Neroli Portofino illatára, mely több mint hússzor annyiba kerül. Ennek következtében a Maurer & Wirtz számos más illattal állt elő, melyek Magyarországon is kaphatók egyes drogéria-parfümériákban. Ha azonban nem kívánunk sokáig gondolkodni és frissítő, citrusos, narancsvirágos illatot keresünk, a 4711 a megfelelő befektetés férfiaknak és nőknek egyaránt.

Hasonlít: Neroli Portofino – Tom Ford

Fantasy – Britney Spears

Fantasy – Britney Spears

Britney Fantasy parfümjeiből már annyi fajta van, hogy követni szinte lehetetlen, hiszen az eredeti illat is már 14 éves. Mindegyikre jellemző, hogy édes, de ebben az alapillatban a sütemény és fehércsoki illatjegyekhez kivi aromát kevertek, ami miatt egy kis frissebb, szúrósabb végeredményt érzünk. Gyakran kapható leértékelve az illat Midnight változta:  szilvás, kevésbé savanykás, és mint az eredeti Fantasy, nagyon tartós és nagy hatósugarú, így mindkettőt megéri kipróbálni.

Hasonlít: Mindenre, ami nagyon édes és gyümölcsös, de ez volt az első ilyen illat, ami hihetetlenül népszerű lett, és mivel ebben a kategóriában továbbra is a legjobbak közé tartozik, maradt is.

I love love – Moschino Cheap & Chic

I love love – Moschino Cheap & Chic

Kihagyhatatlan nyári illat, cédrus és citrusok keveréke. Ebben a parfümben a narancs dominál a fa mellett, a Light Blue-ban a citrom, de a kettő jellegében teljesen azonos, és ez nem véletlen, mert ugyanaz a parfümőr, Oliver Cresp hozta össze, mindössze három évvel a Light Blue után a Moschino Cheap & Chic, némileg olcsóbb vonalának. Pontosan ugyanannyi ideig tart, mint drágább változata, azaz nem túl sokáig, de legalább lehet lelkiismeret-furdalás nélkül fújni, arról nem is beszélve, hogy a kontyosnő-üvegcse nagyon vidám design, és jó érzés lepattintatni a fejecskét róla.

Hasonlít: Light Blue – Dolce&Gabbana

Far Away – Avon

Far Away – Avon

Az Avon egyik legjobb illata, ami az idők során nem vesztett a népszerűségéből, pedig már 1944 óta kapható ez az orientális-virágos-vaníliás illat. Még a bojtos  üvegét is szinte mindenki ismeri. Van benne valami álomszerű, talán a jázmin-gardénia-kókusz-frézia-narancs-ylang-ylangnak köszönhetően,  sőt kifejezetten bódító virágcsokorral van dolgunk. Ennek ellenére orientális hatást kelt, nem teljesen virágosat, hiszen töményen édes-krémes, egy kissé talán még tejes is, mint egy luxusbabaolaj, leszámítva, hogy ez lerobbanthatatlan a bőrről.

Hasonlít: Organza – Givenchy

Eternity – Calvin Klein

Eternity – Calvin Klein

Igazán megosztó illat: van, aki imádja, van, aki utálja: a kompozíciót Calvin Klein a felesége számára készítette, és, bár már elváltak, a parfüm továbbra is bestseller. Elvileg egy szegfű illatról van szó, de valójában annyiféle virágot tartalmaz, hogy egy meghatározhatatlan virágcsokrot érzünk fás-ámbrás-pacsulis alapon. Mint általában a Calvin Klein illatok, ez is egy egyértelmű üzenetet hordoz: hangos, kezdetben éles illat, de amint lenyugszik a bőrön, friss- púderes tiszta felhővel veszi körbe a viselőjét, illetve az egész szobát, melyben tartózkodik, méghozzá egy teljes napig.

Hasonlít: Beautiful – Estée Lauder

White Musk – The Body Shop

White Musk – The Body Shop

Bár a neve alapján azt hihetnénk, hogy színtiszta pézsmaillatról van szó, közel sem ez a helyzet. A White Musk-ban helyet kapott jó néhány fehér virág is, így a kombinációból meleg, szappanszerű tisztaságillat jön ki, mely nyáron tökéletes, de alváshoz télen is kiváló, mert a fehér pézsma valahogy megnyugtató hatást kelt.

Hasonlít: Pure Musk For Her – Narciso Rodriguez

Cool Water – Davidoff

Cool Water -Davidoff

Cool Water – Davidoff

A nyolcvanas évek nehéz fűszeres illatait a kilencvenes években a vizes illatok váltották fel, melyeknek legnevesebb, máig is kapható képviselője a CK1 volt, de míg Calvin Klein illata uniszex és talán érezhető, hogy némileg elszállt felette az idő, a Cool Water,  a sárgadinnyés édességéből adódóan nem hat divatjamúltnak, sőt a nyári illatok között számos hasonlót találunk, például az Armaninál. A drogériák polcán ritkán találni tesztert belőle, de egyébként is webshopból érdemes megvenni, mert ott még olcsóbb ez a tartós, édes, nyáriasan vízillatú klasszikus.

Hasonlít:  Princess – Vera Wang

Lolita Lempicka – Lolita Lempicka

Lolita Lempicka – Lolita Lempicka

Fás alapú vaníliaillatból milliót találhatunk, de olyat melybe az aromás csillagánizst keverték bele, amit a forraltbor-fűszerkeverékekben szoktunk látni, csak egyet: ezt a lila-aranymintás almát, mely néha kapható még a drogériákban is. Aki szereti, jól teszi, ha most beszerez belőle pár üveggel, mert úgy néz ki, 18 év után kivonják a forgalomból ezt az édes-ánizsos fás parfümöt, melyet vagy imádunk, vagy el nem tudunk viselni magunkon.

Hasonlít: Valójában semmire nem hasonlít, mert a benne használt csillagánizs nagyon domináns és nem igazán használják női illatokban, de Anna Suinál találhatók jellegükben hasonló és ugyancsak gyönyörű üvegbe töltött parfümök, reális áron.

Green Tea – Elisabeth Arden

Green Tea – Elisabeth Arden

Ez a klasszikus is régebb óta kapható annál, hogy vissza tudjunk emlékezni a drogériás polcokra nélküle. Az első verzió óta számos egyéb variánsként is megjelent, bambusszal, levendulával, cseresznyefavirággal, de az alapillat azért tartja magát ilyen hihetetlenül régóta, mert pontosan az, aminek lennie kell: egy frissítő teás illat, amelyben nem érezni kemikáliákat, nem túl édes, mégsem férfias. Ráadásul sokszor akciósan is hozzá lehet jutni, és akkor tényleg érdemes feltölteni vele a nyári illattárunkat.

Hasonlít: Eau Parfumee au The Vert – Bvlgari

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top