Trend

A szempillanövesztő szérumoktól a szemed színe is megváltozhat

Létezik olyan hatóanyag, mely valóban növeszti a szempillákat, alkalmazása azonban meglehetősen kockázatos.

Az utóbbi években nagyon sok kozmetikai cég termékpalettájában megjelentek a szempillanövesztő szérumok. Ezek közül a legtöbb egész egyszerűen pénzkidobás, hacsak nem fizetünk szívesen az élményért, hogy kenegethessük a szemünk környékét. Vannak azonban olyan szerek, amelyek kifejezetten, szinte ijesztően hatásosak. Ezek általában lényegesen drágábbak, és ha az alábbiakban olvashatóak után is próbálkoznánk velük, a Bimatoprost nevű hatóanyagot keressük az összetevők között.

Hosszabb, vastagabb, sötétebb

A Bimatoprostot eredetileg zöldhályog kezelésére fejlesztették ki: ez egy úgynevezett prosztaglandin-analóg vegyület, mely a test sokféle szövetében megtalálható. A szemészeti használatban a prosztaglandin-analóg anyag abban segít, hogy csökkentse a szemnyomást, amennyiben a csarnokvíz elfolyását növeli. Ez a glaukómás betegeknek fontos, mert náluk a látóideg károsodását, aminek következménye a visszafordíthatatlan látáscsökkenés, a magas szemnyomás okozza.

A prosztaglandinok hormonhatással rendelkező lipidmolekulák, amelyek az állati és emberi szövetekben zsírsavakból keletkeznek. Hatásaik igen változatosak a különböző szövetekben, sőt egyik szervben akár ellentéte is lehet egy másikban kifejtett hatásának. A többi hormontól abban is különböznek, hogy nem egy adott szerv termeli őket, hanem az egész szervezetben szétszórva, a legtöbb szövetben helyben szintetizálódnak. (Wikipédia)

A szemészeti páciensek viszont a gyógyszert használva nem várt pozitív mellékhatásokról számoltak be az orvosainak: látványosan megnőtt a szempillájuk. Kiderült, hogy a hatóanyag a szempillák szőrhagymáinak aktív, azaz növekedési fázisát hosszítja meg, ennek következtében a pillák hosszabbak, sőt vastagabbak és sötétebb színűek lesznek.

Fotó: iStock

Magának a prosztaglandinnak, melynek ez a variánsa csökkenti a szemnyomást és növeszti a szempillákat, több fajtája van, melyeket különféle orvosi és állatorvosi célokra használnak fel, mint például a szülés beindítására, vagy állatoknál a párzási kedv növelésére. A szempillanövesztő szérumokban azonban csak helyileg használjuk, így egész testre kierjedő hatásra nem kell ugyan számítanunk – mellékhatásokra azonban igen.

A szempilla 97 százaléka keratin, a maradék 3 százalékot pedig a víz teszi ki.

A felső szemhéjadon szemenként átlagosan 2-300, míg az alsón 75-100 szál szempilla található.

A szempilláidon aprócska atkák élnek, ami ugyan nem hangzik túl gusztusosan, ám ezek a paraziták mégis hasznosak. A Demodex atkák ugyanis segítenek eltávolítani a szennyeződéseket a pilláidról, és megakadályozzák a szőrtüszők eltömődését, így súlyos fertőzésektől mentenek meg.

A pillák élettartama 90 nap. Naponta átlagosan 5 szál szempillánk hullik ki, és akár 8 hétbe is beletelhet, mire a kihullott szál teljesen visszanő.

Az íriszt is elszínezheti

„A hatóanyag a szem körüli részt és az íriszt magát is elszínezheti” – mondja Erdős Evelin gyógyszerész. A prosztaglandin az íriszben ugyanis növeli a barna pigmentek mennyiségét a melanocitákon belül, ez pedig fokozatosan megváltoztathatja a szem színét. Ez a hatás ráadásul nem is átmeneti, hanem végleges. 

„Emellett ez egykeresztes szer, már csak ezért sem használnám, illetve a hosszú távú mellékhatásai miatt sem” – tette hozzá a szakember. (A gyógyszertárakban külön tárolják a kereszt nélküli, egykeresztes és kétkeresztes szereket, mennyiségre vetített hatáserősség, illetve veszélyesség alapján. A kereszt nélküli szerek a legveszélytelenebbek.)

További mellékhatásként előfordulhat, hogy a szempillák nem a megfelelő irányba növekednek, vagy dupla pillasor nő, ami meglehetősen kellemetlen lehet érzetre és látványra egyaránt. Gyakori még a szem gyulladása, illetve a fényérzékenység is, de ezek csupán átmenetiek.

„Egyébként tényleg nagyon hatásos, de mivel szemirritációt, viszketést, pigmentálódást okoz, én nem alkalmaznám” – szögezi le a gyógyszerész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top