Trend

A tavasz első trendje: a tyúklábminta

Tudjuk, mit viselsz pár hét múlva...
tyúklábmintás divat

A tyúklábminta – illetve angolul houndstooth vagy dogstooth, vagyis kutyafog – az 1800-as évek Skóciájából származik. Eredetileg a helyi pásztorok gyapjúruhájának jellegzetes mintázata volt, az 1930-as évekre viszont már a brit felsőbb osztálybeli férfiak kedvelt viseletévé, a gazdagság egyik szimbólumává vált. Női viseletként először a Chanel hozta divatba az 1960-as években. Utoljára 2009-ben volt hatalmas trend, Alexander McQueen akkori kollekciójának köszönhetően, és bár sosem tűnt el teljesen, azóta sokkal diszkrétebben volt csak jelen a divatban. A tél végére, tavasz elejére viszont rég nem látott intenzitással tér vissza, és jó eséllyel egész évben velünk marad. Fogadd felkészülten: elmondjuk, hogyan viseld.

Csak a tyúkláb

Megnézem
Összes kép (2)

A tyúklábminta önmagában is kellőképpen karakteres, így hibátlanul működnek az ilyen mintázatú kosztümök, egész ruhák. Két vagy három egyforma, tyúklábmintás anyagból készült holmi – például egy blézer és nadrág – kombinálásával nem lőhetsz mellé, az összhatás látványosan elegáns lesz.

Fekete-fehér

Megnézem
Összes kép (8)

A fekete-fehér tyúklábminta esetében egyértelműen adja magát, hogy fekete vagy fehér, egyszínű holmikkal viseld. Ebben az esetben az outfitben lehetőleg csak egy tyúklábmintás darab szerepeljen, és azt hagyd is érvényesülni oly módon, hogy az öltözék többi eleme legyen inkább egyszerűbb, letisztultabb darab. Vedd tekintetbe ugyanakkor, hogy a tyúklábminta kiemel és erősít, és minél nagyobb méretű, annál inkább. Így ha például kicsik a melleid és a csípőd szélesebb, viselj tyúklábmintás felsőrészt, ha viszont a csípődet érzed túl keskenynek, jöhet a tyúklábmintás miniszoknya vagy sort.

Mintás mintással

Megnézem
Összes kép (3)

A különféle méretű tyúklábmintás darabok akár egymással, akár hasonló jellegű mintákkal – például kockás darabokkal – is kombinálhatók, igaz, ez már haladó szint, amihez megfelelő stílus- és arányérzék szükséges. Amit ilyenkor mindenképp be kell tartani, hogy a színvilág azonos legyen, ebben az esetben legfőképpen fekete-fehér. Emellett jó, ha van a szettben valamilyen „összekötő” elem, vagyis egy olyan egyszínű ruhadarab vagy kiegészítő (például blúz, táska vagy öv), melynek színe mindkét mintában megtalálható.

Valami színessel

Megnézem
Összes kép (5)

A fekete-fehér tyúklábmintás holmikhoz pompásan passzolnak az élénkebb színű ruhadarabok és kiegészítők. Klasszikusan sikkes összhatást érhetsz el pirossal kombinálva, de a „világító” kékek, zöldek, lilák, sárgák is jöhetnek, akár például egy felső vagy kabát, akár csak egy öv vagy sálkendő formájában.

Színes tyúkláb

Megnézem
Összes kép (7)

Bár a tél végi, tavasz eleji időszakot egyelőre a fekete-fehér tyúklábminta uralja, a későbbiekben minden bizonnyal becsatlakoznak mellé azok a változatok is, melyeken a fekete vagy a fehér, esetleg mindkettő helyett valamilyen más szín szerepel a mintában. Ezekre a holmikra, persze az adott árnyalatokhoz igazodva, ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fekete-fehér verziókra.

Kiegészítők

Megnézem
Összes kép (6)

A tyúklábmintás ruhák mellett az ilyen kiegészítők, sőt cipők is divatba jönnek. Ha inkább csak finoman csempésznéd be az irányzatot az öltözékeidbe, a legegyszerűbben egy tyúklábmintás táskával teheted meg.

Ha kedvet kaptál…

A fast fashion boltokba ezekben a napokban, hetekben érkező új kollekciókban már bőséggel megtalálod a tyúklábmintát. Mutatjuk a kedvenc darabjainkat:

Megnézem
Összes kép (19)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top