Trend

Ne hagyd ki Diort! Az elmúlt évek legnagyobb divatkiállítása online megtekinthető

Christian Dior divattervezői zsenialitását, divatházának történetét bemutató kiállítás elsöprő sikert aratott Párizsban és Londonban is. Most végre az is megtekintheti, aki az elmúlt években lemaradt róla.

Divatkedvelők körében az elmúlt évek legnagyobb művészeti szenzációja egyértelműen a Christian Dior: Álmok tervezője (Designer of Dreams) kiállítás volt, melyre az első pillanattól úgy kellett levadászni a szabad jegyeket, olyan hamar elkapkodták őket. Most a kiállítás szervezői megkegyelmeztek a rajongóknak és egy igazán részletes, tartalmas videót tettek közzé.

Christian Dior: Designer of Dreams - a kiállítást most online is megtekinthetjük.(Fotó: Rachel Royse / Alamy / Alamy / Profimedia

Christian Dior: Designer of Dreams – a kiállítást most online is megtekinthetjük (Fotó: Rachel Royse / Alamy / Alamy / Profimedia)

Christian Dior a 20. század egyik legbefolyásosabb couturier-je volt

Christian Dior egészen későn, 41 éves korábban vált világhírű divattervezővé, igaz, akkor legelső kollekciója, az 1947-es New Look elég volt hozzá, hogy örökre beírja magát a divattörténelembe. Sikere töretlenül ívelt felfelé, divatháza hamarosan bemutatta máig népszerű Miss Dior parfümjét és első kiegészítőit is, márkája valódi kibontakozását azonban nem érhette meg. 1957-ben, máig nem tisztázott körülmények között, szívroham következtében meghalt. 

A Dior kiállítás eredetileg a párizsi iparművészeti múzeumban, a Musée des Arts Décoratifs-ban volt látható 2017-2018 között, majd a 300 ruhából és számtalan kiegészítőből álló tárlatot múlt évben a londoni Victoria & Albert Múzeumba vitték át, ahol szintén hatalmas szenzációvá vált. Az időszaki kiállításon a látogatók végigkövethették a divatház fejlődését, a kollekciók alakulását a II. világháború utáni évek Párizsától, melyben Dior megalkotta a New Look-ot, egészen napjainkig, bemutatva az alapítót követő tervezők legkiemelkedőbb kreációit.

Fotók a Dior kiállításról:

Estélyi ruhák a londoni Christian Dior kiállításról.
Megnézem
Összes kép (5)

Ritkaságokat, divattörténeti szempontból meghatározó ruhákat, táskákat, parfümöket, különféle dokumentumokat, vázlatrajzokat állítottak ki, a dokumentumfilmnek is felérő videó pedig nem csak végigvezet ezek vitrinbe rendezett tömegén, de a kiállítás kurátorai, Florence Müller és Olivier Gabet számos kulisszatitkot is elárul, miközben azt is láthatjuk, miként állt össze maga a kiállítási anyag.

Még több Dior:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top