Trend

Tudtad? Ezért nem illik begombolni a zakók alsó gombját

A férfiak öltözködésének alapszabálya, hogy a zakó alsó gombját nem illik begombolni. De akkor miért van ott?

Legyen szó hétköznapi sportzakóról vagy egy öltöny elegáns darabjáról, a férfiak zakóját különös öltözködési szabályok uralják, különös tekintettel az alsó gombokra, amelyek hiába vannak ott, begombolni nem illik őket. Joggal merülhet fel hát a kérdés, akkor miért varrják őket a ruhákra? És mégis, honnan ered ez a hóbort?

A legendárium VII. Eduárd brit királyhoz köti az alsó gomb jogfosztottságát, aki egyszerű, praktikussági okokból egy idő után a hivatalos eseményeken is gombolatlanul mutatkozott. Mindezt egyetlen dolog indokolta, mégpedig a királyi súlyfelesleg. VII. Eduárd nem vetette meg a lakomákat, így bizony rá is felcsúszott jó néhány kiló uralkodása idején, idővel ezért kényelmesebbnek érezte, ha méretre szabott zakóin és mellényein az alsó gombot kigombolva hagyja. Hű alattvalói pedig, hogy ne hozzák a királyt kellemetlen helyzetbe, egyként pattintották ki alsó gombjaikat akkor is, ha azt alkatilag semmi sem követelte meg.

VII. Eduárd brit király nevéhez kötődik az öltözködési szabály, miszerint a férfiak zakójának alsó gombját nem illik begombolni.

VII. Eduárd brit király nevéhez kötődik az öltözködési szabály, miszerint a férfiak zakójának alsó gombját nem illik begombolni (Fotó: Universal History Archive/Getty Images)

VII. Eduárd az 1900-as évek legelején uralkodott, az azóta eltelt bő száz év pedig világszinten is foganatosította ezt a tapintatból született öltözködési szabályt. Olyannyira, hogy az alsó gombokat nem csak a kettő, a háromgombos zakókon sem illik begombolni, de nézzük is sorra, mi a helyzet a különböző típusokkal. 

Egygombos zakó gombolása

A gombolásra nem csak az illem miatt érdemes odafigyelni, de szabásukból eredően a zakók is akkor mutatnak a legjobban viselőjükön, ha azt a megfelelő módon gombolják be. Az egygombos zakókkal a legegyszerűbb a helyzet: illik begombolni a gombot, majd ha a férfi leül, gombolja azt ki minden esetben.

Az egygombos zakók esetén a gombot illik begombolni.

Az egygombos zakók esetén a gombot illik begombolni (Fotó: Getty Images)

Kétgombos zakó gombolása

A kétgombos zakók esetén a talpig úriember sohasem gombolja be az alsó gombot, a felsőt viszont nagyon is illik, egészen addig, míg helyet nem foglal. Akkor a felsőt is jobb kigombolni.

Kétgombos zakóknál az öltözködési szabály, hogy csak a felső gombot illik begombolni.

Kétgombos zakóknál az öltözködési szabály, hogy csak a felső gombot illik begombolni (Fotó: Getty Images)

Háromgombos zakó gombolása

A háromgombos zakóknál a középső gomb az, amit az öltözködési szabályok szerint kötelező begombolni, a felsőt csak akkor, ha viselője úgy érzi, szükség van rá, míg az alsót szintén nem illik begombolni semmilyen körülmény között. Ha mellényt is visel a férfi a zakó alá, akkor az is elfogadott, ha egyáltalán nem gombolja be a zakót, míg ha helyet foglal, egyértelműen illik kigombolni a zakó gombjait. 

Háromgombos zakók esetén a középső gomb az, amit mindig illik begombolni.

Háromgombos zakók esetén a középső gomb az, amit mindig illik begombolni (Fotó: Getty Images)

A zakók gombolásának öltözködési szabályait a lenti videó is nagyon jól összefoglalja

Még több öltözködési tipp és történet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top