Trend

Csináld meg a divatot! Trendi DIY ruhaminta, amit könnyen elkészíthetsz

Nagyon felkapottak az egyvonalas minták, a legjobb bennük pedig az, hogy mi magunk is kidekorálhatjuk velük ruháinkat, ha magával ragad a DIY-hangulat.

Leginkább Picassóhoz köthetők az egyetlen vonallal megrajzolt, csak fekete kontúrokból álló rajzok, melyek minimalista mozgalmasságát a divat is időről időre szívesen átveszi. Ez zajlik épp most is, absztrakt emberalakokkal, arcokkal találkozhatunk már jó ideje mindenütt, a lakberendezési tárgyaktól kezdve az ékszereken át a ruhákig, amikben az a legjobb, hogy mi magunk is elkészíthetjük, ha ránk tör az alkothatnék. Igazi DIY feladat, amivel egyszerűen feldobhatjuk régi farmerünket, fehér pólónkat, de akár egy vászontáskát is kidekorálhatunk néhány pofikával, ha úgy tetszik.

DIY egyvonalas rajzok ruhákra

A minta lényege, hogy egyetlen, lendületes ívvel megrajzolt vonalból áll, a tollat – elvileg – sehol sem emeljük fel a papírról, ez esetben a ruháról. Ha nem vagyunk gyakorlott szkeccselők – és miért lennénk -, azt javasoljuk, a mintát először rajzoljuk fel ceruzával a ruhára, és csak ha egészben látjuk a művet, utána álljunk neki véglegesíteni azt.

Az Alexander McQueen divatház 2020 tavaszi/nyári kollekciójában is szerepeltek absztrakt mintás ruhák.

Az Alexander McQueen divatház 2020 tavaszi/nyári kollekciójában is szerepeltek absztrakt mintás ruhák. (Fotó: Estrop/Getty Images)

Ehhez több lehetőség is rendelkezésünkre áll. A hobbiboltokban, alkoss magad webshopokban könnyen beszerezhető textilfilc praktikus megoldás, mielőtt azonban nekiesnénk a rajzolásnak, simítsuk ki, feszítsük ki a ruhát amennyire csak lehet – ha mérete engedi például a vasalódeszkára, ingujj vasaló deszkára is ráhúzhatjuk -, és tegyünk a mintázandó anyag alá egy réteg papírt vagy mást, ami a színt nem engedi átütni.

A mintát felrajzolhatjuk szabadkézzel vagy segítségük hívhatjuk az oldschool önátírós lapot is, így egy előre kinyomtatott, mérethelyes rajzot könnyen átvihetünk az anyagra.

Ezeket a vonalrajzokat akár ki is nyomtathatod, ha kedved támadt alkotni:

Az egyvonalas rajzok népszerű ruhaminták, amiket mi is könnyen elkészíthetünk.
Megnézem
Összes kép (3)

 

A textilfilcekről érdemes tudni, hogy többféle vatagságban kaphatók, vonalrajzokhoz általában a közepesek a megfelelők. Ezek a tollak épp úgy néznek ki, mint egy átlagos filctoll, azonban számítsunk rá, hogy egy könnyű pamutpólón így is nehéz lesz valóban egyetlen mozdulattal végigmenni a rajzon. Helyette szemeljünk ki jól behatárolható részleteket és az ív folytatásánál ügyeljünk rá, hogy pontosan kezdjük.

A rajzokat ecsettel is megfesthetjük, ehhez értelemszerűen ruhafestésre alkalmas festéket válasszunk, esetében a mintát szintén érdemes előre felvázolni, hogy lássuk, merrefelé haladunk.

A festés és rajzolás mellett van még egy módszer, amivel elkészíthetők a minták, ez pedig a hímzés. Sima öltésekkel is végigmehetünk a ceruzával előrerajzolt vonalakon, ehhez farmer esetén fehér vagy fekete hímzőfonal javasolt, míg pólóknál vastagabb típusú cérna is megteszi. Ha lágy textillel dolgozunk, jó szolgálatot tehetnek a szekrény mélyén heverő hímzőkeretek is, amikbe stabilan rögzíthetjük a ruhánkat, így könnyebben dolgozhatunk.

Ha úgy érzed, szükséged van egy kis gyakorlásra, mielőtt, kidekorálod gardróbod tartalmát, a lenti videóban jó kis ötletet találsz, miként tudsz ráhangolódni az egyvonalas rajzolásra.

Miként mutathatnak mindezek az alkotások a gyakorlatban? A különböző márkák kollekcióiban jelenleg is találsz rá kész ötleteket, miként valósítsd meg DIY ruhádat vagy épp táskádat.

Vonalrajzos pulóver - Futureshop
Megnézem
Összes kép (4)

Szuper DIY ötleteink vannak lakásod átalakításához is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top