Trend

Még ritkább, mint gondolnád  – 5 dolog amit nem tudtál a szőke hajról

Tudtad, hogy a Föld lakosságának csupán 2 százaléka természetes szőke? Ennél is kevesebben vannak azok, akiknek mindehhez barna szemük van.

Még ritkább, mint gondolnád 

A természetes szőke hajszín annál is ritkább, mint gondolnád. A Föld lakosságának csupán 2 százaléka rendelkezik természetes szőke hajjal. Akinek pedig mindehhez barna szemük is van, nos, az a legritkább. Az Egyesült Államokban minden harmaik nő mesterségesen szőkítteti a haját

A szőkéknek több hajuk van

Míg a sötét hajú embereknek átlagosan  100 000–120 000 hajszáluk van, addig a natúr szőkéknek 120 000–147 000. Ennek oka az, hogy a sötétebb haj több melanint tartalmaz, ezáltal hatékonyabb fényvédelmet nyújt, így a barnáknak kevesebb hajra van szükségük, hogy megvédje a fejbőrt a káros UV-sugaraktól.

Te tudtad ezeket a szőke hajról?

Te tudtad ezeket a szőke hajról? (Fotó: Getty Images)

Nem csak a skandinávoké

A természetes szőke haj a leggyakoribb Skandináviában és a Balti-tenger környékén, amiből könnyen feltételezhetjük, hogy a szőkeség arról a vidékről származik. Ám ez nem teljesen így van. A Salamon-szigetek sötét bőrű, melanéziai lakosságának 10 százaléka természetes szőke hajjal születik, de az ausztrál őslakosok között is gyakori a szőke hajszín, bizonyos területeken a gyerekek 90 százaléka ezzel születik.

Télen kevésbé szőkék a szőkék

A legtöbb természetes szőke haj besötétedik némileg a téli hónapokban, mégpedig azért, mert kevesebb UV-sugárrzás éri. 

A szőke haj a legsérülékenyebb

Nem csak a mesterségesen szőkített haj  különösen sérülékeny, de a natúr szőke is. Az összes hajszín közül a természetes szőkék haja a legvékonyabb, legpuhább, ennélfogva pedig ez is sérül meg a legkönnyebben.

via

Ezekről tudtál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top