Trend

A kutatókat is megdöbbentette a vért könnyező kislány esete

A kisgyerek egészséges volt, mégis vért könnyezett hetekig.

Egy új tanulmányban a szakértők egy különös orvosi esetet mutatnak be – írja a ScienceAlert nyomán a 24.hu. Az Indiai Orvostudományi Intézet egy csapata egy 11 éves kislány könnyeit vizsgálta, akinél egy ritka jelenséget, úgynevezett haemolacriát figyeltek meg.

Vért könnyezet egy kislány

Illusztráció: unsplash

A kislány hetekkel a vizsgálat előtt vért könnyezett úgy, hogy nem érzett szomorúságot vagy fizikai fájdalmat.

A szakértők szerint az egyébként teljsen egészséges gyerek könnymirigyei épnek tűntek, vére tisztának bizonyult, és a vérsejteket leszámítva semmi furcsát nem találtak a könnyeiben.

Az első haemolacriás esetet elsőként Amidai Aëtius bizánci orvos írhatta le az 5-6. században. A véres könnyeket több egészségügyi állapot is előidézheti, de a szakértők sokszor nem tudják azonosítani a kiváltó okokat, és sok esetben a jelenség épp olyan gyorsan eltűnik, ahogy keletkezett.

A furcsa jelenséget egyébként leginkább könnyező Szűz Mária szobroknál figyelték meg, amit a hívők csodának, a szkeptikusok csalásnak tekintenek.

Hasonló cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top