nlc.hu
Trend

Apophis, az óriás aszteroida

50 év múlva a Föld közelébe érhet egy óriás aszteroida

Hogy egy aszteroida becsapódásának milyen következményei lesznek, az sok mindentől függ. De egyelőre ilyesmi miatt nem kell aggódnunk.

Elenyésző az esélye annak, hogy az Apophis nevű aszteroida 2068-ban becsapódjon a Földbe – mondta Boldog Ádám csillagász az M1 keddi műsorában arra a hírre reagálva mondta ezt, amely szerint az egyiptomi káosz és zűrzavar istenéről elnevezett aszteroida előreláthatólag 48 év múlva vészes földközelségbe kerülhet.

Ez az Apophis már sokszor megrémített minket: először 2004-ben, amikor körülbelül 2,7 százalékos esélye volt annak, hogy becsapódik.

Hozzátette,  többször újrakalkulálták a pályáját, és a számítások azt mutatják, hogy ennek egyre kisebb a valószínűsége. És hogy pontosan mit jelent, hogy elenyésző esély? “Ha ezt százalékban fejezzük ki, az 0,00067 százalék, ami rendkívül kicsi, így ettől nem kell pánikba esni ötven év múlva sem” – fejtette ki Boldog Ádám.

Hogy egy aszterioda becsapodása milyen károkat okoz, az a szakértő szerint függ az összetételétől, valamint attól is, hogy hova csapódik be és milyen szögben érkezik.  A csillagász szerint amennyiben ez a 350 méteres égitest a szárazföldbe csapódna be, akkor nagyjából egy 5 kilométeres kráter jönne létre. A pusztítás hatása viszont ennél sokkal nagyobb lenne. Ha óceánba csapódna a meteorit, hatalmas szökőárt indítana el, amelynek a hatósugara ezer kilométeres is lehet.

Előre össze kell gyűjteni minden információt, hogy amikor feltűnik egy ilyen égitest, már elegendő tudással rendelkezzünk róla

– nyilatkozta Boldog Ádám, aki hozzátette,  fontos információnak számít pédául az aszteroida kémiai összetétele és a fényvisszaverő képessége.

(via HVG)

aszteroida

Képünk csak illusztráció.
(Fotó: Pixabay)

Az aszteroidák a szomszédban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top