nlc.hu
Trend

SZFE-s félév érvénytelenítése

SZFE-s diákok: még a kormányrendelet szerint sem érvényteleníthető a félévük

Ha valami, akkor az új rend és az érvénytelenítés fenyegeti az oktatást, nem ők - állítják a diákok.

Új szintre lépett az SZFE kormányzati ellehetetlenítése: szerdán kormányrendeletet hoztak, amely szerint a fenntartó minden további nélkül érvénytelenítheti a félévet. Az sem halaszthatja el az ilyen döntést, ha keresetet nyújtanak be ellene. A kormányrendelet szerint az egyetem fenntartója “rendkívüli helyzet”, azaz közegészségügyi vagy közbiztonsági ok, természeti csapás vagy “a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet”.

Erre reagáltak most az SZFE diákjai. Szerintük a fenti szövegben semmi sincs, ami indokolná az érvénytelenítést – írja a 444.hu. A diákság “a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti”.

SZFE-tüntetés

Fotó: Neményi Márton

A diákok azt várják, a minisztérium mint az alapítói jogok törvényes gyakorlója fellép “az ellenérdekű fenntartóval szemben”. Szerintük az érvénytelenítést igenis halasztania kell annak, hogy november elején jogorvoslattal éltek.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top