nlc.hu
Trend

Büntetést kapott Párizs a túl sok női vezető miatt

Megbüntették a párizsi önkormányzatot, mert túl sok a nő a vezetésben

90 ezer eurós büntetést kapott Párizs önkormányzata a francia államtól, mert „túl sok a nő a vezetésben”.

Abszurdnak nevezte kedden Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, hogy a francia állam 90 ezer euróra büntette a fővárosi önkormányzatot, amiért „túl sok a nő a vezetésben”. A büntetés a 2018-as évre vonatkozik, amikor is a közszolgálati minisztérium büntetést szabott ki azon közintézményekre, amelyek nem tartották be azt az intézkedést, amely előírta, hogy a nőknek és a férfiaknak egyenlő számban kell lenniük a vezetésben. A bírsági kötelezettséget azóta eltörölte a tárca.

Anne Hidalgo nyáron egy filmfesztivál zsűritagjaként (fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Anne Hidalgo nyáron egy filmfesztivál zsűritagjaként (Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Örülök, hogy azért kaptunk büntetést, mert túl sok nő van a vezetésben

– mondta a polgármester kedden a fővárosi közgyűlésben. A párizsi önkormányzat vezetésében 11 nő és 5 férfi foglal helyet, 69 százalékos a nők aránya.

Az a nagyon szép a bürokráciában, hogy egyáltalán nem ismeri a finomságot, és mindenre képes

– mondta ironikusan Anne Hidalgo. Azt is bejelentette, hogy a büntetést együtt fogja befizetni a női helyetteseivel és kabinetvezetőkkel.

Ez a büntetés természetesen abszurd, igazságtalan, felelőtlen és veszélyes

– hangsúlyozta a polgármester, aki szerint Franciaország lemaradásban van a női vezetők kérdésében. Amélie de Montchalin, a közszolgálati tárca vezetője – aki maga is nő – elismerte, hogy ez a tavaly visszavont intézkedés abszurd volt.

Mire jó a női kvóta?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top