TOP5 sminktrend, amik meghatározzák 2021-et

Benecz Judit | 2021. Január 06.
2021-ben a szép smink az arcápolásnál kezdődik és prizmatengerben lubickol. Smintrendek az évre, ami végre elkezdődött.

2020, amit csak tudott, átírt az életünkben, nem kivétel ez alól a szépségápolás sem. A folytonos maszkviselés miatt lassan egy éve próbálunk választ találni arra, miként lehet és érdemes sminkelni, hogy az eredmény szép is legyen és  a maszkra se kenődjön rá egy pillanat alatt a nagy része. Próbálkozásainkból pedig mostanra trend lett, legalábbis a 2021-es ajánlásokat nézve úgy tűnik, a kifutói sminkek csak nyomokban határozzák meg az idei évet, helyettük az elmúlt hónapok tapasztalatai azok, melyek alapján megjósolható, milyen sminktrendek dominálnak majd ebben az évben.  

1. Alapozó helyett színezett arckrém

A teljes fedést nyújtó alapozók népszerűségének nem tett jót a maszkviselés, és persze az emelkedett óraszámú otthonlét sem igényelte a full coverage arcsminkeket. Helyette a tudatos, megfelelő bőrápolással elérhető egészséges bőrkép lett a vágyak tárgya, melyet nem cél elfedni, inkább kiemelni érdemes a természetesség varázsát. Éppen ezért a BB krémek, színezett arckrémek és fényvédők viszik a prímet 2021-ben, melyekből ha találunk egy jó minőségű, bőrtípusunknak megfelelőt, máris kipipálhatjuk arcsminkünk legjavát.

Ne elfedni akarjuk arcbőrünket, hanem kiemelni annak természetes szépségét (Fotó: Daniele Venturelli/Daniele Venturelli/WireImage )

A dewy hatás, vagyis az enyhe bőrfény továbbra is népszerű lesz, ne fojtsuk magunkat mattító púderbe ezután se, de gyorsan hozzátennénk, a természetes ragyogás nem összekeverendő a zsíros bőr csillogásával. Kombinált vagy zsíros bőrtípusúak kerüljék az olajos alapú termékeket, helyettük a vizes alapú krémek, gélek lehetnek a megfelelők színezett hidratálók esetén is. Összességében tehát ne az arcbőr elfedése legyen a cél, olyan terméket válasszunk, mely nem nehezíti el a bőrt, hanem könnyed fátyolként terül el rajta, mely egységesíti a bőrképet.  

L’Oreal Paris Skin Paradise színezett hidratáló krém, Eucerin Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő színezett nappali CC krém, NYX Professional Makeup Bare With Me Tinted Skin Veil

2. Színes szemkontúrok

2021-ben a fókusz a szemsminkeken lesz. Amennyire az arcbőr esetén a természetes hatás megtartása, kiemelése a cél, annyira vadulhatunk be, ha a szemsminkekről van szó. Különösképp a színes szemhéjtusok és szemceruzák népszerűsége tör új magaslatokba, melyekkel könnyen tudunk látványos szemsminkeket készíteni, és ami fontos, tartósakat is. A kenődésmentesség, a betonbiztos forma és színtartás ugyanis alapelvárás lett, tekintve, hogy nem ajánlott úton-útfélen az arcunkat tapogatni, pláne nem a szemeinket piszkálni. A kék kontúros szemsminkek már 2020-ban is meghatározók voltak, idén pedig tovább bővül a paletta, ne szorítsuk magunkat korlátok közé, bevállalhatunk bármilyen élénk árnyalatot, ha az passzol a saját színeinkhez.

Ha szemhéjtusokról beszélünk, a cicaszem sminkek adják magukat, érdemes hát gyakorolni a mozdulatokat, főként, hogy a grafikus formák, az éles határokkal rajzolt sminkek a legnépszerűbbek közt lesznek. Lehetnek vékonyan húzott ívek és egészen vastag kontúrok egyetlen élénk színnel, de az is nagyon látványos eredményt ad, ha a fekete tusvonal fölé húzunk közvetlenül még egy vonalat valamilyen kontrasztos árnyalattal.

AVON Mark gyöngyházfényű szemhéjtus, Bourjois Liner Pinceau Szemhéjtus – Rose Gold, MAC Kajal Crayon Flourish Me Beautiful

3. Metálos, prizmatikus árnyalatok

A szemsminkeknél maradva nem mehetünk el szó nélkül az extrém ragyogást adó szemhéjpúderek előtt, melyek szintén a top trendek közt lesznek 2021-ben. A kategória királynője Pat McGrath sminkmester, ha bármikor inspirációra lenne szükségetek, bátran nézegessétek Instagram-oldalát, elképesztő sminkes fotókat és videókat találtok, ezer megawatt ragyogással átitatva. 

Ilyen pigmenttengerből elég az is, ha csak egyet szabadítunk a szemhéjunkra, hisz a festék fényjátéka, a metálos finish már önmagában is játékosságot visz a sminkbe. A trend nem a visszafogottságáról híres, de nem is a célja, mégis jobb, ha építgetjük azokat a színeket és egyszerre kevés festéket viszünk fel, hogy lássuk, milyen hatást érünk el.

NYX Prismatic Shadow Szemhéjpúder Mono, Pat MacGrath Labs Mothership VIII: Divine Rose II Szemfestékpaletta, Giorgio Armani Eyes To Kill Stellar Szemhéjfesték

4. Strasszos sminkek

A helyzet az, hogy ezt a trendet már 2020 tavaszára behozták volna a divatba, a járvány azonban közbeszólt, az önfeledt strasszragasztás pedig elmaradt. Most azonban úgy tűnik, újabb lendületet vesz a trend, melynek újsütetű vezéralakja nem más, mint Chrissy Teigen, aki még férjére, John Legendre is szikrázó strasszokat ragasztott.

Chrissy Teigen és férje, John Legend, strasszkövekkel ékesítve (Fotó: Profimedia)

A sminktrend lényege roppant egyszerű: vegyél egy levélnyi bőrre applikálható strasszkövet és ragassz belőle annyit a homlokodra, orcádra, szemed környékére, amennyit nem sajnálsz. Némi mintázat persze nem árt, a könnycsepp és a legyezőforma például népszerű, legnagyobb szerencsénkre pedig ezeket már arcra komponálva is megvehetjük, de dönthetünk úgy is, hogy csak a szem alsó ívét pöttyözzük végig néhány csillogó kövecskével. Igaz, az idei fesztiválszezon léte még kérdéses, mi azért bízunk benne, lesz is hová felpattintatni magunkra ezeket a strasszokat.

Amazon öntapadós arcékszer, Cool Factory, öntapadós testékszer, Amazon öntapadós testékszer szett

5. Többfunkciós sminktermékek

Folytatódik a hibrid termékek térnyerése a sminkeknél is, az arc több részén is alkalmazható porok, krémek és stickes sminktermékekről kiderült, akkor is praktikusak, ha egy Zoom-meetingre kell gyorsan feldobni némi alapsminket. Pirosító és rúzs kombók persze eddig is voltak, mint ahogyan a többfunkciós arcárnyalók sem az év újdonságai, 2021-ben azonban úgy tűnik, fokozódik irántuk az érdeklődés.

Anno Rihanna márkáját, a Fentyt nagyon körbetapsolták, mikor arcárnyaló stickjeit bemutatta, a NARS pirosító-rúzs többfunkciós terméke pedig a kategória alapköve. De érdemes szétnézni az üzletekben, hisz találunk korrektorként is működő arcszíntökéletesítőket, és persze pigmenteket, melyeket arcra, szájra és szemhéjra is felvihetünk. Előnyük a játékosság és variálhatóság, hisz tényleg csak fantáziánk szab határt, miként sminkeljük velük magunkat.  

Ilia Multi-Stick, NARS The Multiple, Erborian BB Crayon

Ezek a trendek is ránk várnak

Exit mobile version