nlc.hu
Trend

2021 hivatalos trendszínei

2021-ben az év trendszíne sem marad egyedül

A Pantone Intézet minden évben komplex kutatás és elemzés után választja ki a következő év hivatalos trendszínét. 2021-nek kivételesen két ilyen színe is lesz...

A Pantone Intézet a szokásoshoz képest néhány nap késéssel ugyan, de bejelentette a jövő év hivatalos trendszínét. Pontosabban trendszíneit, ugyanis 2021-ben nem egy, hanem két ilyen szín is lesz: a PANTONE 17-5104-es Ultimate Gray, vagyis az alap szürke, valamint a PANTONE 13-0647-es Illuminating, azaz a világító sárga árnyalat. 

2021 hivatalos trendszínei

2021 hivatalos trendszínei (Illusztráció: Pantone)

Sziklák és napfény

„Az alap szürke és az élénk, világító sárga egyesülése a lelkierő adta pozitivitás üzenetét fejezi ki. Praktikus és sziklaszilárd, ugyanakkor melengető és optimista, ez a színkombináció rezisztenciát és reményt nyújt számunkra. Bátorságot kell merítenünk és fel kell emelkednünk, ez elengedhetetlen az emberi szellem számára” – fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója.

A világító sárga, melyet áthat a fény és az élet, azt a törekvést fejezi ki, ahogy az emberek reményekkel és energiákkal igyekeznek erősíteni magukat a jelenlegi bizonytalan helyzetben. Az alap szürke sem a lehangoltságra utal azonban, annál sokkal pozitívabb jelentése van: a szilárd, megbízható alapokat, az ellenálló képességet, a kitartást és a nyugalmat szimbolizálja. Lényegében két természeti elemet látunk: sziklákat és ragyogó napfényt. 

„A PANTONE 17-5104 és a PANTONE 13-0647 párosítása kiemeli azt a velünk született igényünket is, hogy lássunk, látszódjunk, láttassunk, és hallassuk a hangunkat. A színek olyan kombinációja, mely kifejezi az innovációt és az intuíciót, de tiszteletben tartja a bölcsességet, a tapasztalatot és az intelligenciát is, illetve ösztönzi a regenerációt és új gondolkodásmódok, koncepciók irányába terel bennünket” – áll a színintézet közleményében.

Szürke és sárga

Szürke és sárga (Illusztráció: Getty Images)

De miért?

A Pantone Intézet  2000 óta minden esztendőben meghatározza a következő év trendszínét. Ezt persze komoly kutató- és elemző munka előzi meg. A cég szakemberei számos területen vizsgálják a színtrendeket. A legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelentik, melyek fél évvel előzik meg az aktuális divatot, tehát ősszel mutatkoznak be a tavaszi-nyári, míg télen a következő őszi-téli kollekciók. A 2021-es tavaszi-nyári kollekciókban pedig az egyébként is alapszínnek számító szürke mellett feltűnően gyakran bukkantak fel a sárga különféle árnyalatai, többek között olyan vezető divatházaknál és kreátoroknál, mint a Balmain, a Lanvin, a Hermes, a Kenzo, a Gucci, a Prada, Salvatore Ferragamo, vagy Alberta Ferretti.

Engin Ekinci - Karma
Megnézem
Összes kép (20)

A trendkutatók a divatbemutatók mellett a világ divatfővárosainak utcai divatját is megfigyelik, vagyis azt, hogy mik azok az árnyalatok, melyeket a helyi fashionisták, illetve a szubkultúrák tagjai „maguktól” a leggyakrabban hordanak, akár anélkül is, hogy az adott árnyalat kifejezetten divatban lenne. A hivatalos divatszínek meghatározása szempontjából azonban nem csupán maga a divat világa irányadó. A szakemberek analizálják többek között a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, de olyan területekre is figyelemmel vannak, mint a turizmus vagy az autógyártás. Mindezeken felül a világban uralkodó társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül mely színárnyalat lesz a befutó. A Pantone évente kétszer, egy titkos európai helyszínen szervez találkozót a mintegy 30 különböző nemzet színstandard csoportjai számára, ahol több napon keresztül hallgatják egymás előadásait, majd végül meghozzák a döntésüket. 

Az elmúlt két évtizedben csupán egyetlenegyszer fordult elő, hogy egy helyett két színt választottak volna: 2016 árnyalatai a derűs kék és a a rózsakvarc voltak. Sárga szín, azon belül a mimóza árnyalat eddig egyszer, 2009-ben volt az év trendszíne. Szürke árnyalat viszont még soha nem nyerte el a titulust, legközelebb a 2006-os Sand Dollar (a clypeasteroida nevű tengerisünféle angol neve) tónus állt hozzá.  

Az év hivatalos trendszínei 2000 és 2020 között

Az év hivatalos trendszínei 2000 és 2020 között (Forrás: Wikipedia)

Egymást támogatva

„Az egyetlen dolog, teljesen világossá és mélyen érthetővé vált minden generáció számára, hogy mennyire szükségünk van egymásra,  hogy a más emberekkel való kapcsolatunk adja azt a lelkierőt és reményt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni. Nyilvánvaló volt, hogy nem létezik olyan szín, amely kifejezhetne mindent, amit most ki kell fejezni, ehelyett kritikus fontosságúvá vált, hogy két egymástól független árnyalat összeálljon. Nemcsak azért, hogy tudat alatt közvetítsük azt az üzenetet, miszerint egyedül nem tudjuk végigcsinálni, hogy mindannyiunknak szüksége van másokra, de azért is, mert ezeknek a színeknek a tulajdonságai mesélik el a történetet” – magyarázta a Vogue-nak Laurie Pressman, a Pantone Intézet alelnöke, miért nem csak egy trendszíne lesz 2021-nek. 

Bár a trendszín megválasztása minden évben rendkívül komplex feladat, az idén kialakult, korábban soha nem tapasztalt helyzet okán még inkább az volt. A szakember ugyanakkor elárulta: már a nyár közepi tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a szürkének ott a helye a következő év trendszínei között, ahogy abban is, hogy nem a gyülekező viharfelhők sötétszürkéje vagy az egyformaság semmitmondó szürkéje, de nem is a Dior puha, fényűző szürke árnyalata kell ide, hanem egy megbízható, stabil, határozott, mégis semleges szürke árnyalat. A sárga esetében is biztosak voltak abban, hogy nem lehet sápadt vagy tojássárga-szerű, de túlságosan neonos, futurisztikus vagy nyomasztóan túlvilági sem. Az őszinte, mosolygós, napsütést idéző sárgára volt szükség.

Kiegészítik egymást

Kiegészítik egymást (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Az évek során a Pantone Intézet számos kutatást végzett azzal kapcsolatban is, hogy az emberek hogyan reagálnak bizonyos színekre. Ezekből kiderült, hogy az alap szürke, illetve a világító sárga olyan árnyalatok, melyek egyetemes reakciót váltanak ki, ezáltal egységbe is kovácsolnak. 

„Látjuk a fényt az alagút végén és tudjuk, hogy eljutunk oda. 2021-ben azt a rugalmasságot, lelkierőt és nyugalmat kell hordoznunk, amit az alap szürke képvisel, emellett türelmesnek és pozitívnak kell maradnunk” – fogalmazott Pressman.

Tudj meg még többet a színekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top