Fedezd fel a színeidet! Színtípusok meghatározása otthon

Színtípusunk meghatározása csak elsőre tűnik egyszerűnek, szakértőnk azonban adott néhány tippet, melyekkel mi is sikerrel indulhatunk el színeink felfedezésének útján.

Arról, hogy vannak színtípusok, valószínűleg már mindenki hallott: tél és nyár, tavasz és ősz. Négy kategória, ami segít benne, hogy tisztában legyünk vele, mely árnyalatok előnyösek ruhaválasztásnál vagy sminkelésnél, annál azonban összetettebbek, mint hogy felsoroljuk az évszakok neveit és összekötjük őket egy-egy jellemző haj- vagy szemszínnel.

Hogy segítségetekre legyünk, megkértük Mengyán Eszter szín- és stílustanácsadót, legyen a segítségünkre, miként ismerhetjük meg színtípusunkat otthoni körülmények között és melyek azok a hibák, amik tévútra vihetnek. Eszter évek óta foglalkozik a fenntartható divattal, annak mindennapokba beilleszthető lehetőségeivel és kérdéseivel, a színtanácsadással is ennek kapcsán kezdett el foglalkozni, hogy segítse a tudatos, de élvezetes vásárlást, hogy szerzeményeink hosszú ideig jól kihasználható, előnyös ruhadarabok legyenek.

Az alapszíntípusok általános jellemzéseiről sok helyen olvashatunk, például, hogy milyen szemszín, hajszín társítható hozzájuk. Mennyire igazak mindezek a tipizálások a valóságban?

A cikkekben megjelenő leírásokból csak a tankönyvi típusokat ismerjük meg, holott tapasztalataim szerint nagyon sokfélék vagyunk – akár egy típuson belül is, ezért az ilyen leírások és általánosítások sokakat elbizonytalaníthatnak. A tél típusokról azt olvasni sokszor, hogy sötét a hajuk, ehhez képest világos a bőrük, amolyan Hófehérkék. Létezik azonban tél típus szőke hajjal is, a szeme lehet zöld, kék, barna, mogyoróbarna is. Sőt, barnulni is tud. Ha ezt nézzük, szinte valamennyi szemszín előfordul valamennyi színtípusnál, egy-két kivétel fordul csak elő. Láttam már olyat, amikor két nagyon hasonlóan kinéző vendégem került más típusba, de olyat is, hogy teljesen különböző karaktereknek álltak jól ugyanazok az árnyalatok.

Fedezd fel a színtípusod, segít a szakértő!

Színtípusok meghatározása – Nehéz megmondani egy fotóról, ki milyen típus. Mindhárom képen interjúalanyunk, Mengyán Eszter látható: télként, nyárként és őszként sminkelve, utómunkázva. (Fotó: Mengyán Eszter)

Mi a legmeghatározóbb tulajdonság, ami befolyásolhatja, melyik színtípusba tartozunk?

Alapvetően a bőrtónus nagyon meghatározó, illetve a szem élénksége, nem is feltétlenül a színe. Csak ezután jön minden más. Ha valaki született vörös hajú, akkor nagyon nagy valószínűséggel meleg típus, de  – ahogy a vendégeim mondják – krumplihéj hajszínnel is lehet valaki meleg tavasz típus. 

A színek milyen tulajdonságai alapján dönthetjük el, melyik színtípusoknak állnak a legjobban?

A színek karakterei, amik nagyon fontosak, az, hogy hideg vagy meleg árnyalatok, élénk vagy tört árnyalatok, sötét vagy világos árnyalatok azok, amik előnyösebbek számunkra. A bőrtónusunk alapján állhatnak jól a hideg vagy a meleg árnyalatok. Minden színnek van hideg és meleg árnyalata, kivéve a lilának, ami mindig hideg és a barnának, ami mindig meleg. Hideg típusok a tél és a nyár, a meleg típusok az ősz és a tavasz.

Hideg-meleg, élénk-tört színpárok, színtípusunk meghatározásához.
Megnézem
Összes kép (5)

A másik eldöntendő kérdés, hogy az élénk vagy tört színek állnak jobban. Az élénk típusok a tél és a tavasz, ezért aki tudja, hogy jól állnak neki a vibráló árnyalatok, az valószínűleg ide tartozik. Akik úgy érzik, az élénk színek elnyomják őket, vagy sminkelniük kell melléjük, azok valószínűleg a nyár vagy az ősz típusok táborát erősítik.

A világos és sötét árnyalatokkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a sötétek a tél és ősz típusoknak előnyösek, míg a világos árnyalatok a tavasz és nyár típusok számára. Nem szabad azonban összekeverni ezt azzal, hogy ha valakinek jól áll a fekete, akkor a fehér nem; a fehéret ne értsük a fekete legvilágosabb árnyalatának. A fehér éppen az élénksége miatt áll jól például a tél típusoknak, ezért is mondható el, hogy számukra a fekete-fehér nagyon jó kontrasztos színpárosítás, míg a tavasz és nyár típusok számára inkább egy világos szürke–tört fehér kombináció lehet előnyös.

Alaptulajdonságok évszakok szerint

TÉL típus: sötét – hideg – élén színek

NYÁR típus: világos – hideg – tört színek

TAVASZ típus: világos – meleg – élénk színek

ŐSZ típus: sötét – meleg – tört színek

Van valamilyen házi módszer rá, hogy önállóan is közelebb kerüljünk a színeinkhez?

Nem vagyok az otthoni meghatározás híve, ez alapján ne szelektáljuk ki az összes ruhát, de játéknak, a témával való ismerkedésnek nagyon jó lehet. Természetes fényre lesz szükségünk és egy tükörre, de a nap ne süssön ránk és fontos, hogy a tesztelést smink nélkül végezzük. Vegyünk fel egy fehér pólót, a legjobb, ha olyan árnyalat, mint a fehér lepedőé, tehát nem túl szürkés, nem sárgás, de nem is vakító fehér, és takarjuk le a hajunkat egy másik fehér pólóval úgy, hogy az arcunkat lássuk.

Figyeljük meg jól, mi az, ami először feltűnik magunkon:

  1. Élénk a szemünk? Vagy inkább mosottabb a színe? Ha a szemünk élénk, akkor valószínűleg tudunk smink nélkül is élénkebb színeket viselni, a tavasz vagy a tél típusnak nagy esélye van.
  2. Mindig vannak szeplőink vagy csak időszakosan jönnek elő? Ha állandóan szeplősek vagyunk, akkor nagyobb esélye a meleg típusnak, mint a tavasz és az ősz, de mindig vannak kivételek.
  3. A szemünkhöz képest világos a bőrünk vagy egybefolyik minden az arcunkon? Ha például barna a szemünk, de ehhez képest nagyon világos a bőrünk, akkor feltehetően tél típusba tartozunk (esetleg tavaszba), de ha a barna szemhez sárgásabb, kreolosabb bőr társul, vagy a barna szemünk nem olyan élénk, inkább mosottabb, akkor feltehetően ősz típusba tartozunk.

A kategorizálás ennél a négy típusnál nem áll meg, lehet még tovább finomítani, bontani. Melyek ezek az alkategóriák?

Többféle rendszer létezik, a magyarországi tanácsadók többsége 12 altípussal dolgozik, ami azt jelenti, hogy minden alaptípusnak (tavasz, nyár, ősz, tél) három-három altípusa van attól függően, hogy mely tulajdonságai a legerősebbek. Az az igazság, hogy otthoni körülmények között, színsálak nélkül ezeket pontosan meghatározni szinte lehetetlen, nem is javaslom.

Színtípusok és altípusaik.

Színtípusok és altípusaik. (Illusztráció: Mengyán Eszter)

Ebből a szempontból a tél típusoknak a legkönnyebb, mert az altípusok között viszonylag kicsi a különbség. A nyár típusoknál sincs olyan hatalmas eltérés, hogy ne lehessen átjárni egyik altípusból a másikba, inkább a színek kombinációján van a hangsúly, a finomhangoláson. Azt tapasztaltam, hogy meleg típusok esetében viszont érdemes jobban követni az altípust, mert egy élénk tavasz típus lehet barna hajú és barna szemű is, míg egy világos tavasz nagyon világos szőke hajú és világos kék szemű. Egyértelmű, hogy kinézetben is nagyon nagy a különbség, így azok az árnyalatok is eltérnek, amelyekben a legszebben mutatnak.

Színskála nélkül pontosan feltérképezni színeinket ezek szerint lehetetlen küldetés. Mégis, mindenkinél vannak otthon színes textilek, a meglévő ruhák, amiket közel tehetünk arcunkhoz. Ha elfogadjuk, hogy ez a módszer nem hoz olyan pontos megoldást, mint egy profi színelemzés, játékos színtípus felfedezésünk folytatásaként miként próbálgassuk őket? 

Fontos, hogy a színeket mindig egymással hasonlítsuk össze, vagyis ne a kéket a pirossal, hanem a pirosnak különböző árnyalatait egymással. A legjobb tesztszínek a sárgák és pirosak, utóbbiba beleértendők a rózsaszínek, ciklámen is. A kéket nem javaslom házi tesztelésre, de kipróbálhatunk például egy fakó rózsaszínt és egy élénk pinket, egy pasztell sárgát és egy élénk változatot, amik segítségével láthatjuk, mennyire bírjuk el az élénk színeket. Ha a szín dominál és viselője „eltűnik” mellette, akkor valószínűleg a szín élénkebb annál, mint ami jól áll, így ki lehet zárni a tél és tavasz típusokat. Ha egyensúlyban vagyunk az erős színek mellett is, akkor pont fordított eredményre juthatunk. 

Szoktuk az arany és ezüst párost is nézni, a hideg típusoknak ugyanis az ezüst, míg a meleg típusoknak az arany, a bronzos árnyalatok az előnyösebbek. Ezt azonban ne egy pici ékszerrel próbáljuk kikísérletezni, minél nagyobb felületű az arany és ezüst, annál jobb, annál pontosabb választ kapunk. A legjobb, ha van kéznél ilyen ruha vagy más textil, amivel próbálkozhatunk.

Mik a tapasztalataid, hol rontjuk el a színválasztást ruhavásárláskor?

A színtípus meghatározása nagyon szigorúan a fizikai tulajdonságokra épül. Ha megvan a színtípus, a típusba tartozó árnyalatokat tudjuk az ízlésünkhöz, élethelyzetünkhöz, munkahelyünk jellegéhez igazítani. A ruhavásárláskor sokan azt veszik figyelembe, hogy mi tetszik nekik, és nem a színtípust. Ezzel nincs semmi baj, de tapasztalataim szerint így lesz hirtelen nagyon sok olyan ruhánk, amelyik csak áll a szekrényben, mert valamiért nem vesszük fel őket. A miértekre szoktak rájönni a tanácsadás során. Mert szép volt az a ruha máson, vagy csak úgy a próbababán, vagy éppen ez egy divatszín, csak mondjuk pont más típuson mutat jól.

A divat valóban erősen befolyásolja, mit veszünk fel és nem csak fazonokat, színeket is javasol minden szezonra. Ha tetszik egy divatszín, de az nem a mi színünk, van valamilyen trükk, amivel mégis beépíthetnénk öltözködésünkbe?

Lehet, hogy magam ellen beszélek, de azt vallom, ne a színtípus határozza meg az életünket. A színtípus egy nagyon nagy segítség, de nem szabad, hogy korlátokat hozzon az életünkbe, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy szabadabban öltözködjünk. Ha tetszik egy szín, de nem a mi színünk, viseljük távolabb az arcunktól: nadrág, szoknya, cipő, öv, táska is lehet. Egy hideg és egy meleg árnyalat is nagyon jól néz ki egymással kombinálva, erre csak rá kell érezni, én például nagyon szeretem a fátyolos világoskék (nyár) és a bézs (tavasz) kombinációját, de a khaki vagy a barna (ősz) is jól mutat pinkkel (tél).

Ha festetjük a hajunkat, előfordulhat, hogy nem a legideálisabb hajszínt választjuk és talán nem is tudjuk, egy másik árnyalattal, színnel, sokkal csinosabbak lennénk. Van valamilyen módszer rá, miként tudjuk leteszteli hajszínünket, valóban annyira jól áll-e, mint gondoljuk?

Én voltam mindenféle hajszínű, de arra kellett rájönnöm, hogy a természetes hajszínem áll a legjobban. Nyár típusba tartozom, hamvas szőke, hamvas barna állna a legjobban, de ilyet festeni nagyon nehéz. A nyaraknak azt szoktuk javasolni, ameddig tudják, tartsák meg az eredeti hajszínt. Egyébként 75-80 százalékban tökéletes az eredeti hajszín.

Nagyon szerencsés két altípus, akik igazi kaméleonok (az élénk tél és az élénk tavasz, akik a tavasz és a tél típus határán állnak, ha a tizenkettes felosztást nézzük). Katy Perry élénk tél, míg Mila Jovovich élénk tavasz, szinte minden jól áll nekik, ami élénk, a leglehetetlenebb hajszínek is.

A tavaszoknak a ragyogását kihozhatja a hajfesték, mert attól élénkebb lesz a hajszínük is: az aranyszőke, aranybarna mind nagyon szépen áll nekik. Az őszök sem feltétlenül vörös hajúak, sőt, azonban közülük sokaknak jól állhat egy kis vörösítés, de ezt sem írnám fel receptre. Mielőtt hajat festenénk, érdemes előbb ruhákkal, kendőkkel, ékszerekkel kísérletezni, mert a megfelelő ruhákban nem leszünk sápadtak, fakók vagy semmilyenek, hanem épp ellenkezőleg: pont tökéletes lesz az összkép.

A színek nem csak az öltözködésnél fontosak, de a sminkelésnél is. Vannak olyan alapvetések, melyeket könnyen alkalmazhatnak sminkelésnél az egyes színtípusok?

Több mint egy éve egy sminkstúdióban végzem a tanácsadásokat, így sokat tudunk kísérletezni Pádár Detti sminkessel. Azt tapasztaltam, hogy a színtípus a rúzs és a pirosító árnyalatainak megválasztásában segít a legjobban, ezeknél érdemes igazán figyelembe venni. A meleg típusok a barackos pírt keressék, a hideg típusok a hűvös, mályvás, pinkes pírt. A barack vagy korall színű rúzsok a tavaszoknak állnak jobban, az őszöknek a mélyebb, akár terrakottás árnyalatok is. Az élénk pink vagy meggyszínű rúzsok a tél típusokat teszik ragyogóvá, a finom mályvák a nyaraknak állnak jól.

A szem kifestésekor léteznek olyan árnyalatok, mint a finom pezsgőszín vagy a taupe, amelyekkel mindenkinek nagyon jó alapsminket lehet készíteni.  Az alapozó megválasztása azonban már teljesen egyéni, ezt nem érdemes csak színtípus alapján eldönteni, mindig próbáljuk ki, mit szeret a bőrünk.

Ismerd meg a színtípusok jellemző színeit:

Tavasz típus színpalettája
Megnézem
Összes kép (4)

Még több stílus és öltözködés: