Trend

Így viseld a natúr színeket, hogy azok ne sápasszanak

Hatalmas divat talpig földszíneket viselni, sajnos azonban sokan vagyunk, akiket sápasztanak, fakóvá tesznek a nude árnyalatok. Keseregni nem kell, néhány trükk elég, hogy hódoljunk divatozási szenvedélyünknek.

Nem csoda, hogy népszerűek a barnás-bézses árnyalatok: egyszerre árad belőlük kortalanság, minimalizmus, jóleső melegség, biztonság. Sosem mennek ki a divatból, most ráadásul a top trendek között is vannak, így aki teheti, tetőtől-talpig natúr színekbe burkolózik. De mit tegyünk, ha rajtunk nem működnek? Ha színtípusunkhoz a földszínek nem passzolnak, betegesen sápasztanak és hiába sminkelünk mellé, akkor is, mintha az életet is kiszívnák. 

Ne viseljünk földszíneket? Ugyan! Nem kell száműznünk ruhatárunkból őket, mindössze érdemes néhány öltözködési trükköt bevetni, hogy rajtunk is működjenek ezek az árnyalatok.

1. Derítsd ki, milyen színek állnak jól

Szuper, ha tudod, hozzád nem passzolnak a bézsek, de ennél is fontosabb azzal tisztában lenni, milyen színek emelik ki természetes szépségedet. A színelemzés, színmeghatározás nem olyan egyszerű mint elsőre tűnik, az elindulást azonban segítheti egy korábbi cikkünk is, melyben szakértő segítségével állítottunk össze egy kisokost az otthoni színmeghatározáshoz. Ha már nagy biztonsággal tudod, melyek a számodra előnyös árnyalatok, tényleg nem kell, hogy bármi is megállítson a bézsek felé vezető úton.

2. Válassz magadnak drappot

A földszínek egy meglehetősen tág kategóriát jelöl, a világos bézsektől a sötétbarnáig érthetünk alatta mindent, ráadásul ezeknek a színeknek is léteznek sárgásabb-narancsosabb és szürkésebb, lilásabb, rózsaszínesebb árnyalatai is. Mindez pedig nagyban befolyásolja, miként hatnak rajtunk. Bár igaz, hogy az ősz típusok a valódi mázlisták, ha natúr színekről van szó, azért a tél és nyár típusok se dőljenek dugába. Próbálgassunk és legyünk kritikusak. Figyeljük arcunkat, és keressük meg a legjobbat – vagy a legkevésbé rosszat, nézőpont kérdése. 

Válaszd ki a legelőnyösebb bézst színt, ne aggódj, van belőlük éppen elég.

Válaszd ki a legelőnyösebb bézst színt, ne aggódj, van belőlük éppen elég (Fotó: Getty Images/Christian Vierig)

3. Piros, sárga, zöld zónák

Ha nem állnak jól a földszínek, de szeretnéd valamiképp beépíteni őket ruhatáradba, a „zónázós” módszer segíthet – ez egyébként minden más színnél jól jön, amit rizikósnak érzel.

  1. piros zóna: színek szempontjából a legkritikusabb az, mit viselsz az arcodhoz legközelebb eső részen: a nyakad, dekoltázsod és a vállak tartoznak ide. Öltözködés szempontjából a sálak, kendők, többszínű felsők esetén a domináns és archoz legközelebb eső színek számítanak, de ugyanígy az ékszerek (nyakláncok, fülbevalók) és a hajdíszek színei is fontosak.
  2. sárga zóna: ez gyakorlatilag a felsőtested, vagyis a pólók, blúzok, pulóverek, az egyrészes ruhák felső része, réteges öltözéknél a legfelső a domináns, ilyen a kardigán, a blézer és persze a dzsekik, kabátok. Színeik alapvetően meghatározzák, hogy a szetted kiemel, vagy inkább hullaszínt kölcsönöz.
  3. zöld zóna: a tested deréktól lefelé, vagyis a lábaid. A nadrágok, szoknyák színeivel, az egyrészes ruhák alsó felének árnyalataival nyugodtan légy megengedő.
Piros, sárga és zöld zónák - Sokat számít, melyi kszínt mennyire engeded közel az arcodhoz.

Piros, sárga és zöld zónák – Sokat számít, melyik színt mennyire engeded közel az arcodhoz

Lássuk mindezt a gyakorlatban

Ha bézs ruhát szeretnél viselni, elsősorban szoknyákban, nadrágokban gondolkozz, így nem fog sápasztani, ellenben a drappok szerencsés árnyalatok, jól társíthatók szinte minden más színnel, így előtted a lehetőség, hogy olyan felsőt válassz, mely előnyös és kiemeli színeidet. A trendek szempontjából tehát a legnagyobb mozgásteret neked a bézs szoknyák és nadrágok adják, ha az utolsó divat szerintit viselnél belőlük, válassz egy menő fazont.  

Nadrág és szoknya színének akkor is válaszd nyugodtan a bézseket és barnákat, ha azok nem a te színeid.

Nadrág és szoknya színének akkor is válaszd nyugodtan a bézseket és barnákat, ha azok nem a te színeid (Fotók: Getty Images)

A sárga zónába csak akkor engedd be a natúr árnyalatokat, ha nem azok lesznek öltözéked domináns színei. Vagyis, ha egy barnás felsőt vagy egyrészes ruhát szeretnél viselni, válassz fölé egy színben előnyös kardigánt, blézert, ami ellensúlyozza őket. Itt egyáltalán ne számítson, mi az aktuális színdivat, teljesen mindegy, hogy a világ most épp a mohazöldért, a neonsárgáért vagy az égkékért rajong. Olyan színt válassz, ami 100 százalékig illik hozzád, divatozási hajlamodat pedig éld ki a fazonválasztásnál.

A blézer vagy kardigán színével ellensúlyozhatod egy bézs felső sápasztó hatását.

A blézer vagy kardigán színével ellensúlyozhatod egy bézs felső sápasztó hatását (Fotók: Getty Images)

A kabátok ebből a szempontból külön kategóriába esnek, náluk a kiegészítőkkel tudunk trükközni. Míg a bézs blézer és kardigán gondolatát engedjük el, egy ballonkabát kétségtelenül drapp színben az igazi, télen pedig mesés camel szövetkabátokkal vannak tele az üzletek, amikért érthető, ha fáj a szíved. Ilyen estekben rengeteget számítanak az arcunkhoz közeli, piros zónában viselt kiegészítők: a sálak és kendők gyors és biztos megoldást adnak minderre.

Az is szuper, ha a bézs kabát valamilyen színnel kombinált, paneles kialakítású, ez azonban tudjuk jól, ritka, mint a fehér holló, kivitelezhetőbb, ha felkapjuk az őszi-téli gardróbok alapdarabját, a garbót. Magasított nyaka sálként öleli körbe az arcunk, a szín szépen keretezi azt, így élénkítheti egy bézs kabát színhatását is. 

Ugyanígy egy látványos, színes nyaklánc vagy fülbevaló, esetleg hajpánt is szuper eszközök, hogy ellensúlyozzuk nude ruhánk színét, de legyünk azért mértékletesek velük, a háromból elég, ha az egyik hangsúlyos. 

A kiegészítőkkel sokat változtathatunk szettünk összhatásán. Nem csak a stílus, a színek szempontjából is.

A kiegészítőkkel sokat változtathatunk szettünk összhatásán. Nemcsak a stílus, a színek szempontjából is (Fotók: Getty Images)

Ha a ruha megvan, jöhet a frizura, a manikűr

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.