nlc.hu
Trend

Fenntartható és környezettudatos magyar márka: Fanna Polewear

Bravó! Ez a magyar márka megmutatta, miként lehet divatos és fenntartható kollekciót tervezni

Divatos, kényelmes és az utolsó öltésig környezettudatos kollekciókat kevés márka tud tervezni, a Fanna Polewear magyar brand köztük van.

Nagy Fanni tervező eredetileg rúdsportolóknak készített ruhákat, márkája, a Fanna Polewear azonban mára sportos és nőies utcai viseletté bővült. Kollekciói különlegessége, hogy a divatos fazonokat hulladékból újrahasznosított és vegán anyagokból készíti, márkája a fenntarthatóságot, környezettudatosságot képviseli.

Az etikus márka ruhái biopamutból és újrahasznosított poliamid (Econyl) anyagból készülnek, amiről érdemes tudni, hogy előállításához az óceánból és szemétlerakókból származó halászhálókat és más nylonhulladékokat dolgozzák fel. Márkáját teljesen az átlátható működés elvei mentén építette fel, a ruhák címkéje alapján például a teljes gyártási folyamat visszakövethető. Fanni ráadásul arra is ügyel, hogy alvállalkozói magyar cégek közül kerüljenek ki és versenyképes fizetést kapjanak. Mindezzel sajnos még mindig úttörőnek számít a hazai piacon, mint mondja, „Kevés az olyan vásárló, aki megnézi, hogyan készül a termék és milyen körülmények között dolgoznak azok, akik készítik.”

Fanna Polewear

A Fanna Polewear a divatos fazonokat hulladékból újrahasznosított és vegán anyagokból készíti

A fenntartható és etikus szemléletmódra azonban nagy szükség lenne, hisz világszintű problémát jelent a textilipar által kibocsátott, mérhetetlen mennyiségű hulladék, illetve a gyártáshoz, eladáshoz kapcsolódó környezetszennyező tevékenységek. A divatmárkák ökológiai lábnyoma általában óriási, azonban Fanni úgy látja, korosztályának, a Z-generációnak fontos, hogy megvédjék az örökséget, amit a természettől kaptak, így számára kérdés sem volt, hogy erre figyelve építse fel saját márkáját. „Mi értelme emberi létezésünknek ha leromboljuk, elpusztítjuk a természetet? Nekem annyira nyilvánvaló a fenntartható gondolkodás, nem értem, ez miért nem fontos mindenkinek?” – mondta el a tervező. 

A Fanna Polewear ruháinak gyártása során nem termelnek kommunális hulladékot, a legkisebb szabászati hulladék sem kerül náluk a kukába. „Sok az olyan darab, melynek szabásmintáját úgy alakítottam, hogy a szabászati hulladékot is fel tudjam használni.”

Fanna Polewear kollekció
Megnézem
Összes kép (5)

Nagy Fanni a tudatos gyártás mellett a tudatos vásárlás fontosságára is gyakran felhívja a figyelmet. „Arra ösztönzünk mindenkit, hogy ne vásároljanak feleslegesen.” Ehhez kapcsolódóan úgy döntött, visszaveszik a már nem hordott darabokat, vagy bármilyen más ruhaneműt, hiszen így azok nem a szemétre kerülnek, hanem lehetőség nyílik újrahasznosításukra. Fanni új kollekciója vasárnap debütál online a Fanna Polewear weboldalán, ebben a sportruházat mellett kényelmi és elegáns darabok is megjelennek.

Ez is magyar divat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top