nlc.hu
Trend

Áttörés a megújuló energia piacán: magyar megoldásért lelkesedik az iparág

Magyar mérnökök értek el áttörést a zöld energia terén

Sokan próbálkoztak már, de eddig csak a magyaroknak sikerült.

Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, tehát egy eleve sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei.

A cég által kifejlesztett „WeHEAT (Wells for Heat Exchanging. Advanced Technology) típusú” technológia fél megawatt teljesítményű, hőtermelő rendszer megvalósítása azért is számít fantasztikus eredménynek, mert használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül.

A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott létrehozni hasonló rendszereket, de átütő sikert a magyar csapaton kívül eddig senkinek nem sikerült elérnie. A Kiskunhalason lévő, 1960-as években fúrt kútban most létrehozott hőerőmű 100 százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszernek számít. Az energiatermelést fenntarthatóan, kibocsátásmentes és karbonsemleges módon termeli, amit direkt fűtésre használva 96 százalékos hatásfokot jelent. Működéséhez fosszilis forrásból származó energiára nincs szükség, életciklusát emberöltőkben lehet mérni. A tájképbe illeszkedő apró létesítményével hulladékmentes energiatermelést tesz lehetővé.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósult 2018-1.1.1-MKI-2018-00130-es kódszámú támogatásból kifejlesztett innováció azért is számít bravúrnak, mert Magyarországon jelenleg megközelítőleg 9000 használaton kívüli, felszámolásra váró mélykút található, amelyek jelentős részében műszakilag megvalósítható ez a technológia.

A négyéves mérnöki fejlesztés eredményeként létrehozott minierőmű-technológia nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert ezzel a megoldással szinte lenullázható lesz a közintézmények, gyárépületek vagy lakások fűtésszámlája. Az agrár beruházások számára azért kiemelten előnyös, mivel a fűtőmű energiaprofilja kiválóan illeszkedik az agrárszektor, elsősorban a kertészeti ágazatok energiaigényéhez.

Áttörést értek el a magarok a geotermikus energia terén

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A használaton kívüli mélykutak újrahasznosítása geotermikus energetikai célokra mindeddig szinte kizárólag a vízkúttá történő átképzésben nyilvánult meg. Ezzel a technológiával kibővült a lehetőségek tárháza, valamint a vízkitermeléssel járó egyéb jogszabályi és környezetvédelmi feladatok és az ezzel járó extra költségek ugyanúgy nem terhelik a fűtésrendszer megvalósítását, mint az új mélyfúrások kivitelezésének költségei és kockázatai.

A meglévő kút felszerelése egy „WeHEAT típusú” hőtermelő rendszerrel a mélyfúrást 300-900 kW hőenergia közötti kapacitás termelésére teszi képessé. Ez az energia elégséges egy kb. 15 ezer négyzetméter alapterületű rossz hőszigetelésű épület, vagy helyiség fűtésére (pl. üvegház), de akár egy 50-60.000 négyzetméter (5-6 hektár) alapterületű, jó hőszigeteléssel ellátott épületegyüttes, mondjuk egy 600 lakásos társasház fűtésére is.

Az elterjedt geotermikus, azaz a földhő energiáját hasznosító technológiák szinte kizárólag mind vízkinyeréses rendszerrel működnek, amelyben a közvetítő folyadék a rétegvíz. Ez, bár igen nagy entalpiát jelent, ugyanakkor sajnos a vízkezelési feladatokat jellemző hanyagság, a visszasajtolás nélküli termelő rendszerek, a nem megfelelően kezelt víz felszíni befogadókba történő engedése, valamint az előforduló járulékos gáztermelés (metán, széndioxid stb.) sok esetben jelentős károkat okoz az ökoszisztémában, míg a megfelelő vízkezelés komoly tételt jelent az ilyen projektek gazdaságossági számításainál.

Az MS Energy Solutions Kft. által kifejlesztett WeHEAT technológia ugyanakkor nem jár vízkitermeléssel, teljesen zárt ciklusú rendszer, ami ugyan kevesebb energiát tud kinyerni, mint a hagyományos geotermikus rendszer, de összehasonlíthatatlanul kiszámíthatóbb, nem jár vízkezelési kötelezettséggel, költséggel, környezetszennyezéssel, nem veszélyezteti az értékes vízbázist, karbonsemleges, hulladékmentes. A rendszer, a környezeti terhelése nulla, életciklus mutatója pedig rendkívül kedvező. Ez a típusú beruházás a többi geotermikus rendszerhez képest a költségek kb. 10 százalékából megvalósítható, míg a kockázat elhanyagolható.

Az új technológia megjelenése rendkívül jó hír a geotermikus szektornak, valamint a szénhidrogéniparnak egyaránt. Sok helyen nem érhetőek el a jó, meleg hévizet adó rétegek, és így a lefúrt, tehát kifizetett, nagyon drága, de meddőnek bizonyult beruházások újrahasznosítási programjai egy átlagos hazai agrár, vagy ipari vállalkozó számára is értelmezhető befektetést jelenthetne.

Az MS Energy Solutions Kft. a projektre 81,84M Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a NKFI Hivataltól, és a körülbelül fél megawatt teljesítményű erőmű 20-30.000 nm közötti alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár üvegház megújuló energiából származó fűtésére alkalmas Kiskunhalas városában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top