nlc.hu
Trend

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

„Vigyél haza valamit, ami neked örömet okoz. Főleg most”

Ötödik alkalommal kerül sor az ország legnagyobb plakátárverésére, a szervezőkkel beszélgettünk.

Hűséges olvasóink számára ismerősen csenghet Badits Marcell, azaz Plakátfiú neve, aki azonos című blogján a filmplakátok világába kalauzolja a netezőket. Emellett az övé az ország talán legtekintélyesebb plakátgyűjteménye, amely előző beszélgetésünk idején még „csak” körülbelül 4000 tételt számlált, ma azonban már ennek a dupláját is eléri a különféle plakátok száma.
Badits Marcell és Tóth Tamás, a Múzeum Antikvárium tulajdonosa ezen a héten pénteken, 19:00 órai kezdettel, természetesen online rendezik meg az ötödik Falra Fel! plakátaukciót és vásárt, amelyen a filmes plakátok mellett régi reklámok, szórólapok és koncertkiírások is kalapács alá kerülnek.

„Ma már körülbelül 13 év telt el azóta, hogy elkezdtem plakátokat gyűjteni – mesélte Badits Marcell. – Pár éve még nagyon sokat vásároltam, de ez a kezdő gyűjtőkre jellemző, én csak Dagobert-effektusnak hívom, amikor a világ összes plakátját megpróbálja megszerezni az ember. Idővel aztán ez letisztul, innentől pedig másképp kezdesz nézni a plakátokra, más dolgokat veszel meg. Persze, azért ilyenkor is ugyanúgy megremeg a szám széle, ha meglátok valami érdekeset, de már nem biztos, hogy lecsapok rá. Egyébként érdekes, hogy az efféle gyűjtést általában a férfiak hobbijának szokták tartani, én viszont több nőt is ismerek, akiknek nagyon komoly gyűjteménye van.”

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

Fotó: Falra fel!

A Falra Fel! aukciók története 2018 novemberében indult, általában jó hangulatú bulik szoktak lenni az árverések, de érthető módon most csak az interneten keresztül lehet majd licitálni, ahogy már tavaly is tették az árverés résztvevői. Ezért is gondoltunk rá, hogy elbeszélgetünk a szervezőkkel, a legérdekesebb darabokról és arról, hogy mi motiválja a plakátgyűjtőket.

„Én úgy egyeztem meg a családdal, hogy a befolyó bevételekből vehetek csak új plakátot, de ez így jól is van – mondta Badits. – Persze, nem csak ezért foglalkozom plakátokkal, én a mai napig rá tudok csodálkozni az apró részletekre. Most is épp itt van előttem a Magánélet című film plakátja Brigitte Bardot-val, amit már hosszú ideje szeretnénk bekereteztetni, de még így is a szoba egyik fő helyén van és szinte mindig – most is – találok rajta olyan új részleteket, amiket nem vettem észre korábban.”

A plakát egyben kultúrmisszió is

Badits Marcell gyűjteményében egészen komoly ritkaságok is fellelhetőek, de nem lesz ez másként a Falra fel! aukcióján sem.

„Furán hangzik, de az árveréseken előkerülnek olyan plakátok, amelyek a világpiacon lényegesen többet érnek, mint az itteni kezdő áruk – magyarázta a gyűjtő. – Például szerepel a tételek között a Batman című filmhez készült, úgynevezett »proof-plakát«, amiből minden országba egyetlen darabot küldött a stúdió, hogy ez alapján állítsák be a színeket a nyomdában. Vagyis, ebből legfeljebb 60-70 darab létezhet. Egyébként kalandos úton jutottam hozzá, Salgótarjánban vásároltam egy csomag részeként, elképzelni sem tudom, hogyan kerülhetett oda.”

Míg a négy évvel ezelőtti interjúnk során még úgy vélekedett a gyűjtő, hogy a magyar plakátokat a külföldi gyűjtők nem igazán keresik, azóta azonban mintha élénkülni látszana a piac.

„Valamelyik nagy brit aukciós háznál, a Christie’s-nél vagy a Sotheby’s-nél volt nemrég egy érdekes magyar tétel, a Jedi visszatér című Star Wars-filmhez készült órarend – mesélte Badits Marcell. – Ugyanaz a grafika került rá, amelyet Helényi Tibor készített az eredeti magyar filmplakátra, de ez egy rendes iskolai órarend volt. Kifejezetten érdekes darab, mert ezt anno a Mokép szinte biztos, hogy illegálisan csinálta meg, mert akkortájt még nem nagyon volt Magyarországon hivatalos »merchandise«, így ezzel legfeljebb egy kis extra bevételre tudtak szert tenni, de végül is ezen keresztül is népszerűsítették a filmet, az akkori gyerekek pedig nagyon szerették.”

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

A jedi visszatér/Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi 1983/1984 | Órarend

Szintén Helényi Tibor nevéhez fűződik az aukció másik különlegessége: az Excalibur című filmhez tervezett plakát mellett egy olyan, különleges, kihajtogatható leporelló is készült, amely a film történetét meséli el négy oldalban. Ahogy a gyűjtő mondja, ilyesmivel még soha nem találkozott.

„Amikor a kezembe került, akkor csak leültem és tátott szájjal nézegettem, mert még csak hasonlót sem láttam, soha az életben– – tette hozzá Badits Marcell. – Fogalmam sincs, mi volt ezzel a forgalmazó célja, de, hogy egyedi darab, az biztos.”

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

Excalibur I-II., | 1981/1983

Nem kell azonban efféle ritkaságra vadászni, hiszen a rendszerváltás előtti időkből származó magyar plakátoknak – hasonlóan a cseh, lengyel vagy román alkotásokhoz – csak ritkán volt köze a külföldi stúdiók által megtervezett darabokhoz.

„A mostani árverés 119-es tétele is egy Csillagok háborúja szórólap, amit a Corvin mozi készített – magyarázta Badits. – A hátulján szerepel egy ismertető szöveg, hogy mennyit keresett George Lucas az előző részekkel, de olyan »rendes« szocreál-stílusban, hogy még Darth Vader neve is rosszul van írva. Ha ezt egy amerikai gyűjtő meglátná, valószínűleg kapkodná a levegőt. A magyar plakátok eleve elvonatkoztatott darabok voltak, a külföldi gyűjtők viszont ahhoz vannak hozzászokva, hogy egy plakáton a sztorit ábrázolják, a főszereplő arcát vagy a látványvilágot. Nálunk viszont teljesen másról szólnak a grafikák.”

A világ legszebb Micimackó-plakátja is kalapács alá kerül

A külföldi filmforgalmazás és a vasfüggöny viszonyából sok érdekesség fakadt. Ilyen például a Cápa című film plakátja, amelynek premierje Magyarországon az amerikai bemutatóhoz képest egy évtizedet csúszott: az 1975-ös filmre csak 1985-ben válthattak jegyet a magyarok.

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

Micimackó | Walt Disney produkció | 1977/1988

„Legalább ilyen izgalmas Hódosi Mária csodaszép plakátja, amit a Micimackó című Walt Disney-animációhoz készített – mondta a gyűjtő. – A Disney viszont mindenhol ragaszkodik a saját grafikájához, de megkockáztatom, hogy ha valaki látta volna Hódosi művét, valószínűleg erre szavaz, mert a plakát még talán szebb is, mint maga a film.”

Hasonlóan egyedi, de jóval ellentmondásosabb egy szintén Helényi Tibor nevéhez fűződő darab, a Robotzsaru plakátja.

„Ez már annak idején is nagy vitákat váltott ki, mert a sci-fi rajongók közül sokan felháborodtak, hogy miért látszik a Robotzsaru emberi karja, hiszen neki csak az agyát használták fel – magyarázat Badits Marcell. – Ilyenkor én mindig megpróbálom elmondani, hogy Rembrandtot sem vonták kérdőre, hogy miért csíkos bögre van a festményén pöttyös helyett. Szerintem éppen ettől erős a magyar változat, hogy nem az eredeti, konkrét dolgokat erőlteti.”

Hasonlóan izgalmas Miloš Forman Tűz van, babám! című, 1967-es filmjének plakátja. A filmnek már eleve regényes az eredettörténete, hiszen a kor ismert eseményei miatt a bemutatóját nem engedélyezték, annak ellenére, hogy Formant ezért a filmjéért jelölték először Oscar-díjra. A mozikba azonban csak 1988-ban juthatott el a film – filmes rendezvényeken, filmklubokban itt-ott azért levetíthették – így a plakátja is csak 1988-ban készülhetett el. Az aukción szereplő darab hátulján ráadásul szerepel az engedélyeztetési pecsét is, ami igazi különlegességgé teszi.

„Ez a darab épp attól nagyon érdekes, hogy két évtized is eltelt a forgatás és a bemutató között – tette hozzá Badits Marcell. – Így viszont a plakát is a nyolcvanas évek stílusát mutatja, ami önmagában különlegesség.”

Jóval modernebb, 2008-as darab a Jihad for Love című film csodaszép plakátja, amelyet a film témája tesz különlegessé: a homoszexualitás és az arab világ kapcsolatát boncolgató mű ugyanis olyasmire világít rá, amit innen, Közép-Európából kevésbé érzékelünk.

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

Robotzsaru/Robocop | 1987/1989

A filmeken túl is van élet, meg persze plakát is

A Falra fel! kínálatát nem csak az idült mozirajongóknak érdemes végigböngészni, a tételek között ugyanis szereprlnek régi magyar hirdetések, reklámok, de például koncertajánlók, vagy épp nagyobb lemezkiadók reklámanyagai is.

„Ilyen például a Blue Thumb Records lemezcég plakátja, amelynek a hátulján szerepel az összes, náluk megvásárolható lemez címe – mondta a gyűjtő. – Ennek a plakátnak az a különlegessége, hogy John Van Hamersveld tervezte, aki ebben a kategóriában legalább akkora név, mint van Dyck a holland festészetben. Ebből is valószínűleg csak ez az egy darab van az országban.”

A zene iránt érdeklődők számára szintén komoly ínyencség lehet Csipes Antal Miles Davis-plakátja, amelyhez Anton Corbijn egyik fotóját használta fel. A plakátból tíz darab létezik, ebből kettőt ráadásul alá is írt az egykori legenda.

„Kevesen tudják, hogy Miles Davis festőként is dolgozott, a festményeit pedig teljesen máshogy írta alá, mint amikor autogramot adott a rajongóknak – mesélte Badits. – A mostani plakáton egy »szabályos« dedikálás szerepel, de a másik Csipes-plakátot festőként írta alá, ami szintén teljesen egyedülálló.”

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

MILES DAVIS. In A Silent Way | Aláírt zenei plakát | 1989

A mostani 40-es, 50-es generáció szívét megdobogtathatja a Csokonai Vitéz Műhely: Psychedeliq Massage plakátja is, amely 1988-ban készült.

„A Csokonai Vitéz Műhelynek amolyan performansz-szerű fellépései voltak, a koncertek előtt-után pedig videoklipeket vetítettek – mesélte Tóth Tamás, a Múzeum Antikvárium tulajdonosa. – Az ilyen zenéket, mint a Joy Division, Iggy Pop vagy a The Clash, csak az ilyen klubokban lehetett elérni. A plakátot egyébként Soós Tamás készítette, aki Soós Györgynek volt az öccse, ő szerintem ennek az időszaknak az egyik legjobb grafikusa volt. Persze, az öccse is remek plakátokat csinált, ráadásul ők ketten együtt zenéltek az Art Deco együttesben is. De érdemes akkor megemlíteni a Sex-e-pil plakátját is, amelyen szerepel a CMC, azaz a Cro-Magnoni-Cola együttes neve is, amely az Art Deco mellett az akkori magyar ipari zenei szcéna ismert zenekara volt.”

Tóth Tamás azt is elárulta, hogy az aukción olyan plakátok is feltűnnek majd, amelyek azért különlegesek, mert olyan filmeket reklámoznak, amelyeket szinte alig ismer valaki. Ilyen például a Morgiana, a kék szemű macska plakátja, amely Tóth szerint nem rossz film, csak épp nem lett belőle klasszikus, „kult” alkotás. Más a helyzet a Szép leányok, ne sírjatok! című Mészáros Márta-alkotás plakátjával is, amelyet a magyar pop art fenegyereke, Kemény György tervezett.

„Ezt a filmet épphogy nem tiltották be – tette hozzá Tóth Tamás. – Előtte volt nem sokkal az Illés együttes angol balhéja, amikor Nagy-Britanniában járva a BBC-nek olyanokat mondtak, ami itthon nem tetszett a hatalomnak, ezért egy éves szilenciumot kaptak. Ez idő alatt forgatták a filmet, amiben az Illés is szerepelt volna, de őket végül kivágták, csak a zenéjük maradt benne. A filmet is Bacsó Péter trükközésének köszönhetően tudták bemutatni, mert ő azt mondta Mészáros Mártának, hogy nem szólnak Aczél Györgynek, hanem bemutatják, és majd meglátják, mi lesz. Akkora sikere lett, hogy az első két hétben egymillió ember nézte meg, ami ma már elképzelhetetlenül magas szám. Egyébként a plakát Kemény György legjobb időszakában készült, bár ő ezzel biztos nem értene egyet, de az tény, hogy a közönség körében akkoriban nagyon népszerű volt.”

A grafikusokra szeretnék felhívni a figyelmet

A Falra fel! árveréseihez általában valamilyen jótékonysági mozzanat is kapcsolódik. Bár ez idén elmarad, de a szervezők fontosnak érzik, hogy a grafikusokra, különösen az idősebb generációkhoz tartozó grafikusokra ráirányítsák a figyelmet.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a szakma nem csak a 20-30 éves fiatal tehetségekből áll – hangsúlyozta Badits Marcell. – A grafikai szakmában van egy olyan korosztály, amely már nem dolgozik, de ettől még nagyon fontos őket támogatni. Érdemes lenne például kifejezetten szenior grafikai versenyeket rendezni, főleg, mivel az alkalmazott grafikát sokan kicsit lenézettebb területnek tartják, miközben ez az, amivel nap mint nap találkozunk, amikor olyan könyveket emelünk le a polcról, amiket ezek az emberek terveztek.”

Ötödször kerül sor a Falra fel! plakátaukcióra

A sötét lovag/The Dark Knight | 2008

A szervezők szeretnének minél hamarabb visszatérni az élő, személyes aukciókhoz, most azonban a járvány miatt csak az online megoldás maradt, mint lehetőség, amelyre a mai napon 17:00-ig lehet regisztrálni.

„Nagyon fontos, hogy legyen kapcsolat a gyűjtők, a vásárlók és az eladók között – mondta Badits Marcell. 0 Én például így ismertem meg Faniszló Ádámot, aki évek óta tervezi nekünk a Falra fel! plakátjait. Kialakult egy baráti viszony és azóta együtt dolgozunk, amikor pedig elküldi a terveket, mindig le kell ülnöm egy picit, mert általában mindig olyan jókat rajzol, amit egyből magaménak érzek. De egyébként is fontos lenne, hogy beszélgessünk egymással, mint ahogy az is lényeges, hogy most olyan dolgokat vigyen mindenki haza magához, ami örömet okoz neki. Ez lenne a célunk, legalábbis most mindenképpen.”

Még több kultúra az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top