nlc.hu
Trend
Nyulak a kifutón

A strasszos Tapsi Hapsitól a nyúlmenyasszonyig – Ilyen a nyúl, ha divatos

A Prada, a Gucci, Stella McCartney vagy épp a Louis Vuitton kifutóján is felbukkantak már a nyulak...

A nyulak az antikvitástól kezdve erős szimbolikával vannak jelen a művészetekben. Kultúránként eltérő, hogy mit jelképeznek, de leggyakrabban a termékenységet, az újjászületést és megújulást, ebben a vonatkozásban váltak a húsvét egyik szimbólumává is. Azonosítják őket ugyanakkor az érzékiséggel és a tisztátalansággal is.  Ábrázolásában számos lehetőség rejlik a realisztikustól kezdve a bűbájoson át egészen a bizarrig, mindennek következtében pedig a divattervezők körében is igencsak kedvelt motívum. Most felidézzük az elmúlt évek legemlékezetesebb nyulas kreációit a kifutókról.

Marni, 2020/2021 ősz-tél

Marni, 2020/2021 ősz-tél (Fotó: Estrop/Getty Images)

A Marni 2020/2021-es őszi-téli kollekcióját az Alice Csodaországban világa ihlette, így persze nem maradhatott ki belőle a Fehér Nyúl sem. A mesefigura ebben az interpretálásban harántcsíkos matchy-matchy szettet és koszos tornacipőt kapott, valamint egy olyan olyan nyúlmaszkot, melyet mintha egy, legalább a nyolcvanas évek óta raktárban porosodó, nyomasztó nyúljelmezről kaptak volna le.

Thom Browne, 2020/2021 ősz-tél

Thom Browne, 2020/2021 ősz-tél (Fotó: Jacopo Raule/Getty Images)

Thom Browne egy disztópikus Noé bárkája tematikára építette fel 2020/2021-es őszi-téli kollekcióját, melyet az állatos motívumok, a patchwork és a szürke szín uraltak. A modellek párban vonultak fel a kifutón, ahogy a Biblia szerint Noé is minden állatból kettőt-kettőt vitt magával a bárkára. A szórásból pedig persze a nyulak sem maradhattak ki: szinte az összes modell a nyúlfülre hajazó, orrig takaró fejfedőt viselte, illetve ebben az outfitben a nyuszi formájú táska mellett a kabát szélén is ott figyel egy tapsifüles.

Stella McCartney, 2020/2021 ősz-tél

Stella McCartney, 2020/2021 ősz-tél (Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Stella McCartney köztudottan elszánt állat- és környezetvédő, aki kizárólag vegán alapanyagokkal dolgozik és a gyártási folyamatokban is előnyben részesíti a természetbarát eljárásokat. Szinte minden kollekciójában és bemutatóján megjelennek valamilyen módon az állatok. A 2020-2021-es őszi-téli divatshow-n mókus, kutya, tehén és nyuszijelmezes modellek is felvonultak és élő facsemetéket osztogattak a vendégeknek, arra biztatva őket, hogy ültessék el azokat, ezzel is ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátás káros hatásait.

Schiaparelli Haute Couture, 2018/2019 ősz-tél

Schiaparelli Haute Couture, 2018/2019 ősz-tél (Fotó: Peter White/Getty Images)

Bertrand Guyon, a Schiaparelli akkori dizájnigazgatója saját bevallása szerint a 2018-2019-es őszi-téli haute couture kollekció megtervezéséhez  a divatház alapítója, Elsa Schiaparelli személyiségéből és életmódjából merített ihletet. Míg a tervező nappal, a munkahelyén általában letisztult, fekete szetteket viselt, szabadidejében a ragyogást és a merészséget részesítette előnyben. Guyon szerint akár ezt a nyúlfüles fejfedőt is simán bevállalta volna.

Bolaño, 2018/19 ősz-tél

Bolaño, 2018/2019 ősz-tél (Fotó: Getty Images)

Manuel Bolaño spanyol divattervező stílusát a jelmezszerű, illetve mesekönyv-illusztrációkat idéző kreációk jellemzik leginkább. Ez a 2018-as szettje a visszafogottabbak közül való: a fekete outfitet mindössze egy nyúlálarccal turbózta fel, melyet fascinator jelleggel applikáltak a modell fejére.

Bobby Abley, 2018

Bobby Abley, 2018/2019 ősz-tél (Fotó: Eamonn McCormack/BFC/Getty Images for BFC)

Bobby Abley brit divattervező gyakran merít ihletet a rajzfilmek világából. 2018/2019-es őszi-téli kollekciójában a Warner Bros. klasszikus rajzfilmfigurái jelentek meg, köztük Tapsi Hapsi, akit – a ruhadarab sziluettjéből adódóan – lógó fülű nyúlként ábrázolt.

Gucci, 2018 tavasz-nyár

Gucci, 2018 tavasz-nyár (Fotó: Pietro D’aprano/Getty Images)

Egy szezonnal korábban a Guccinál is előkerült a karakter, mégpedig strasszokkal körberakva, egy férfi mellény díszítéseként. Alessandro Michele, a divatház kreatív igazgatója ebben a kollekcióban a nyolcvanas évek esztétikáját és motívumait idézte meg: így kapott helyet benne Tapsi Hapsi is, mint a korszak egyik legnépszerűbb rajzfilmhőse.

Rick Owens, 2017/2018 ősz-tél

Rick Owens, 2017/2018 ősz-tél (Fotó: Marcelo Soubhia/MCV Photo For The Washington Post via Getty Images)

Rick Owens 2017-2018-as őszi-téli kollekciójának megalkotásakor a hordhatóság a legkevésbé sem volt szempont. A brit divattervező azzal kísérletezett, miképp lehet különféle ruhákból vagy azok darabjaiból már-már szoborszerű alkotásokat létrehozni, melyek a társadalmat összetartó, tradicionális jelképekre, rituálékra utalnak. Így került a gyűjteménybe a két melegítőfelső-ujjból formázott nyúlfüles fejdísz is.

Prada, 2016 tavasz-nyár (Fotó: Catwalking/Getty Images)

Prada, 2016 tavasz-nyár (Fotó: Catwalking/Getty Images)

A Prada 2016-os tavaszi-nyári kollekciójának több darabján is megjelent mintázatként a sebesség néhány közismert szimbóluma: rakéták, versenyautók és nyulak. Utóbbi a leghangsúlyosabban, mégis elmosódott, retinaszaggató kivitelben – mintha csak ezt is egy száguldó járműből látnánk – ezen a miniruhán tűnt fel.  

Bramanta Wijaya, 2016 (Fotó: Facebook/Bramanta Wijaya Sposa)

Bramanta Wijaya, 2016 (Fotó: Facebook/Bramanta Wijaya Sposa)

Bramanta Wijaya indonéz esküvői ruha-tervező 2018-as kollekcióját az Alice Csodaországban filmváltozata, ezek belül is leginkább a Fehér királynő kastélyának hangulata és persze a „kötelező” Fehér Nyúl motívum ihlette, melyeknek ötvözéséből kecses nyúlmenyasszonyok születtek.

AF Vandevorst, 2015/2016 ősz-tél

A.F. Vandevorst, 2015/2016 ősz-tél (Fotó: Richard Bord/Getty Images)

Az A.F. Vandevorst kollekciója, melyből a képen látható outfit is való, ma aktuálisabb lenne, mint valaha, ám valójában a 2015-2016-os őszi-téli szezonra készült. A dizájnerduót az öltözékek megalkotásakor a perui utazásuk inspirálta: a szimbólumok, a folklór, a tradicionális öltözékek, melyekből aztán, ahogy ők maguk fogalmaztak: „belga módra minden színt kivettek”. Így már érthető.

Thom Browne, 2014/2015 ősz-tél

Thom Browne, 2014/2015 ősz-tél (Fotó: Kristy Sparow/Getty Images)

Thom Browne-nál nem a fentebb említett 2020-2021-es kollekcióban jelent meg először a nyúlmotívum: alkalmazta már a 2014-2015-ös őszi-téli szezonban is. A neves brit kalapkészítő mesterrel, Stephen Jonesszal közösen megálmodott outfitjei a vadászokat és a levadászott állatokat – így többek között a nyulakat – ábrázolják egyben, a klasszikus férfi divatban megszokott ruhaanyagok használatával.

Comme Des Garcons, 2013/14 ősz-tél

Comme Des Garcons, 2013/14 ősz-tél (Fotó: Moore/Catwalking/Getty Images)

Rei Kawakubo, a Comme Des Garcons kreatív igazgatója a 2013-2014-es őszi-téli férfiruha-kollekcióját az infantilis, illetve feminin stílusjegyek határozták meg. A modellek ennek szellemében Mickey egér füles, illetve nyuszifüles sapkákat is kaptak, melyeket egyébként szintén Stephen Jones kalapkészítő mester alkotott meg.

Louis Vuitton, 2009/2010 ősz-tél

Louis Vuitton, 2009/2010 ősz-tél (Fotó: Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images)

A Louis Vuitton 2009-2010-es őszi-téli kollekciójában Marc Jacobs a nyolcvanas évek stílusát keresztezte a párizsi sikkel: így történhetett, hogy a szigorú, szürke kosztümökre például puffos ujjak, rakoncátlan fodrok és ráncok kerültek, a kontyok köré pedig óriási, nyuszifület idéző masnik.

Állatok a divatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top