nlc.hu
Trend

Szlávik János: a héten kiderül, tetőzött-e a járvány

Szlávik János szerint ennél sokkal több oltást kell beadnunk ahhoz, hogy hátradőlhessünk

Bár a hét közepére meglesz a kormány által hőn áhított 2,5 millió beoltott magyar és az oltási program szépen halad, Szlávik János szerint a nyájimmunitás eléréséhez ennél sokkal több oltás beadására lesz szükség.

Két és félmillió ember beoltása után már számítani lehet arra, hogy ez már hatással lesz a koronavírus-járvány lefolyására, de ahhoz ez még nagyon kevés, hogy a nyájimmunitás közelébe kerüljünk. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a koronavírus megjelenése idején még az a gondolat tartotta magát, hogy a nyájimmunitás eléréséhez 60-70 százalékos átoltottságra van szükség, de az új variánsok megjelenése miatt ennél már magasabb, 70-80 százalékos átoltottságra lesz szükség – idézte a közmédiának nyilatkozó szakembert az ATV.

Szlávik János egy februári sajtótájékoztatón (fotó: MTI/Kovács Attila)

Szlávik János egy februári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Pozitív hírként számolt be arról, hogy a betegség súlyos hatásait látva egyre többen szeretnék beoltatni magukat, az oltási terv is jól halad, és szerinte nyárra sok mindent lehet visszahozni a normális életünkből, de még rengeteg oltást kell beadni ahhoz, hogy hátradőlhessünk. Szlávik János úgy véli, ezen a héten fog kiderülni, tetőzött-e már a harmadik hullám hazánkban, és bíznak abban, hogy a mostani igen magas számok már nem emelkednek tovább. Felhívta a figyelmet a posztcovid szindróma terjedésére is: míg korábban a hosszú lefolyású covid inkább csak a betegek 10-15 százalékára volt jellemző, ma már a fertőzöttek 30 százalékát is érinti.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top