nlc.hu
Trend

Cheugy jelentése: aki több mint basic, és már VSCO girlnek sem jó

Ha cheugy vagy, nem vagy menő. De ha cheugy vagy, ez már nem érdekel. Elmagyarázzuk, mit jelent az internet egyik vezényszava

Cheugy, kiejtve csúú-gii – még mi is csak ízlelgetjük ezt a vicces hangzású szót, aminek semmi köze Csubihoz, annál inkább ahhoz, milyen viszont ápolunk a feliratos pólókkal és a Pepco lakber részlegével.

Hol másutt, a TikTokon kezdett terjedni a, divatalapú címkézés, a cheugy (ejtsd: csúú-gii), amit kár lenne annyival elintézni, hogy a „nem trendi” megfelelője. Öltözködéstől a lakberendezésig kiterjed mindenre, írni róla pedig rettentően cheugy. 

Cheugy definíció

Lássuk a vegytiszta megfogalmazását annak, mi is az a cheugy. A legáltalánosabban a The New York Times írta le, ami szerint „széles körben alkalmazhatjuk a fogalmat mindenkire, aki már nem divatos, vagy nagyon erőlködik, hogy az legyen.” Mekkora kár, hogy már azzal, hogy erről írnak, ők is cheugyk, amire az Urban Dictionary is felhívja a figyelmet, az ügy kirobbantója pedig úgysem a neves amerikai lap volt, hanem a 24 éves Hallie Cain

@webkinzwhore143

Expand 👏 your 👏 vocabulary 👏 to 👏 include 👏 made 👏 up 👏 words 👏#greenscreen #cheugy #cheug

♬ original sound - Hal

A cheugy a basicen túli basic, akit egykor a könnyen elérhető tömegtrendek mozgattak, mára azonban már távolról sem kúl, amit csinál, mert beleragadt pár évvel ezelőtti állapotába. 

A cheugyk már csak a koruknál fogva is a divat fősodrában úszni képtelen, főként harmincas, millenniumi generációs nők, akikről fogyasztási szokásaik alapján tökéletes fantomképet rajzolhatunk.

Hozzátennénk, a The New York Times roppant píszí módon tágabban értelmezi a definíciót, szerintük nemtől és életkortól függetlenül bárki lehet cheugy.

Miket szeret egy cheugy?

Íme a lista, amiről ha egyetlen tétel is jellemző rád, vagy rendelkezel vele, kezdhetsz aggódni:

  • klasszikusan csinos, A-vonalú ruhák
  • frappáns életbölcsességekkel feliratozott szalmakalapok, pólók
  • ha túltolod a sneaker trendet és/vagy imádod az UGG csizmákat
  • Gucci logós öv, és ha már a luxus márkáknál tartunk, a Supreme cuccok és az YSL borítéktáskái sem jobbak 
  • lábkörmökön mintás pedikűr
  • oldalt elválasztott haj
  • láttad az Emily Párizsban sorozatot és tetszett
  • minden szett, amit Emilia Clarke nevére előhoz a Google 
  • halszálka minták, bármin is legyenek azok
  • Disney-mesékért rajongani felnőttként, és hasonló mintás táskát, kiegészítőt hordani, vagy megvenni egy sminkcuccot csak azért, mert azt a márka a Disney-vel dobta össze
  • van legalább egy „Live Love Laugh” vagy hasonló bölcsességet lobogtató poszter otthonod falán, 
  • van legalább egy, a fenti elvek szerint feliratozott bögréd/tányérod/konyhai edénykéd. A „girl boss”, „but first coffee” típusokért dupla pont jár!
  • vezetékes fülhallgatót használni vezeték nélküli helyett
  • rosé bort inni bármilyen feldolgozásban és persze a Starbucks Pumpkin Spice Latte
  • imádni a Jóbarátokat
  • Instagramot használni TikTok helyett

A lista távolról sem teljes, ahány tiktokker, annyi extra passzus kerül fel rá, és mint a The New York Times is említette, nem csak a nőket érinti:

Oké, de mi számít nem cheugynak?

Lista erről is van, nem kell aggódni, megalkotásában pedig közreműködött Gaby Rasson 23 éves szoftverfejlesztő is, a kifejezés eredeti kitalálója. Őt még 2013-ban feszítette a kín, hogy megfelelő kifejezést találjon azokra, akik nem pont basicek, de a divatozást meglehetősen erőltetett módon tolják, észre sem véve, hogy a világ már elhaladt mellettük. Fun fact: Gaby a napokban tette pénzzé szókreációját, legalábbis annak digitális változatát NFT-ként értékesítette, és ha nem is milliókat, de 388 dollárt (111 ezer forintot) érő ethereumot (kriptopénzt) kapott érte. 

A Cheugy NFT

A Cheugy NFT

Mi számít nem cheugynak 2021-ben?

  • használt cuccokat, vintage létükből fakadóan egyedi ruhákat venni garázsvásárokon, turikban
  • saját készítésű ruhák
  • egyedi, kézműves holmik
  • Levi’s farmer
  • Birkenstock papucs
  • a nem hipermarketekben vagy diszkont áruházláncokban beszerzett lakberendezési tárgyak

Kérdés, mindezekről pár év múlva mit fog mondani az alfa generáció, akik ugyebár elkerülhetetlenül tinédzserekké érnek, és ezáltal ők lesznek a legbefolyásolhatóbb és egyúttal leginkább befolyásoló, trendérzékeny generáció.

VSCO lányok

Volt már ilyen címkézés korábban is, 2019-re a VSCO lányok hívták ki maguk ellen a sorsot. A VSCO képszerkesztő applikáció után elnevezett fiatalokat ugyanígy, fogyasztási szokásaiknak köszönhetően figurázták ki kortársaik (vagy alázták meg, nézőpont kérdése). Esetükben többek közt a Fjallraven Kanken táskák, a Starbucks PSL, az oversize pólók, a scrunchie-k, termoszok és a Carmex ajakápolók voltak, melyek földrészeken átívelően jellemezték őket. Egyes vélemények szerint pedig a cheugyk nem mások, mint a pár éve még VSCO lánynak számító, basic cuccokért rajongó huszonévesek, akik beleöregedve a harmincasok táborába sem szakítottak a tömegdivat iránti rajongásukkal.  

És mindez kit érdekel?

Amíg csak jót mosolygunk rajta, mi mindent köp ki elénk a TikTok, nincs gond. Azonban ha az egész felesleges feszültséget szít és elhiteti, áthidalhatatlan szakadék tátong a generációk között, az nagyon nincs jól. Végtére is a Z generációsok lennének a jövő reménységei, akik tobzódnak az elfogadásban, és vérükben az inkluzivitás. Ha ez így van, miért címkéznek fel másokat, miért nem fogadják el, hogy nem egyformák az emberek? Ők sem úgy viselkednek, mint tíz évvel ezelőtt, akkor miért meglepő, ha valaki, aki tíz évvel idősebb náluk, más értékrend és preferenciák alapján éli életét? Ha más emlékcsomaggal, múlttal a háta mögött formálja a jelent, és dönt arról, mit vesz meg és mit nem?

Mindez természetesen nem valami generációs defektus. Szinte kódolva van az emberekben, hogy mindent címkéznek és kereteznek, hogy ily módon nagyobb biztonságban érezzék magukat, könnyebben tájékozódjanak és helyezzék el önmagukat a világban, a társadalomban, közvetlen környezetükben. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus még egy 2019-ben adott interjújában beszélt így minderről:„szeretjük egymást analizálni és címkézni is. Sokat gondolkodunk és beszélgetünk a miértekről, aminek hátterében nagyrészt a saját bizonytalanságunk áll. Nem értjük sem önmagunkat, sem a másikat, a világban zajló folyamatokra pedig végképp nincs rálátásunk. A társadalmi keretek szétestek, nincsenek bombabiztos megoldókulcsaink, és kapaszkodóink is alig, amik segítenének a szorongásunk csökkentésében. Ilyenkor egy címke, amit a másik emberre ragasztunk, ideig-óráig még segíthet is, mert úgy érezzük, őt legalább megfejtettük.”

A tiktokkerek sem puszta bántásból készítik videóikat a témában, mi több, legtöbbjük bevallja, maga is nem egy cheugy cuccot imád, vagy szimplán nem érti, miért a jelző (mint a lasagne esetén) és esze ágába sincs lemondani róla, csak azért, mert megkapta a túltolt népszerűség billogját. A divatosság amúgy is roppant mulandó dolog, divatszerkesztőként jól látom, miként tűnnek fel szinte hetente kisebb-nagyobb trendecskék, hogyan változik, tűnik el, majd tér vissza egy ruha, kiegészítő vagy épp márka a divat fősodrába. Pár éve például a Coach még cheugy lett volna, mára megújult, abszolút menő lett, míg a Supreme esetén épp a fordítottja történt. 

Folyton a trendet hajkurászni ráadásul nemcsak fárasztó, de környezetszennyező is. Hol van olyankor a fenntarthatóság, ha valakit azért cikizünk, mert hordani merészel egy alig pár hónapja vásárolt ruhát? Ne adja ég egy pár éves táskát? Nem trendi? Lehet. De ahogyan a cheugy megalkotója is mondta, „ha saját magadért nézel ki jól és nem foglalkozol azzal, mit mond a többi ember, magabiztosságod kizárja, hogy cheugy legyél”.

Generációs dilemmák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top