nlc.hu
Trend

A melladó története

100 éve ezekkel a nőkkel még adót fizettettek, ha el akarták takarni a melleiket

Minden idők talán legigazságtalanabb és a nők számára legmegalázóbb adóneme még egy évszázaddal ezelőtt is érvényben volt.

Mulakkaram, vagyis melladó – így hívták azt az adónemet, mely a 20. század elejéig érvényben volt az indiai Travancore királyságban. Az adót az alacsonyabb kasztokba tartozó nőknek kellett megfizetniük, cserébe azért, hogy joguk legyen eltakarni a melleiket.

A meztelen mell ebben az időszakban az alacsonyabb kasztokhoz tartozó nők jelölésére szolgált, különös tekintettel a Nadar és Ezhava kasztokra. A tradíció szerint a mell lecsupaszításával a magasabb kasztba tartozó emberek, illetve az istenségek iránti tiszteletüket fejezték ki. Ha viszont egy nő kellemetlenül érezte magát fedetlen mellekkel és/vagy szerette volna eltitkolni, hogy alacsony kasztba tartozik, kénytelen volt megfizetni a mulakkaramot. Az adót már azokra a kamaszlányokra is kivetették, akiknek éppen csak fejlődni kezdtek a melleik és az összegét minden esetben befolyásolta a keblek mérete.

Az alacsonyabb kasztokba tartozó nők fedetlen mellekkel jártak

Az alacsonyabb kasztokba tartozó nők fedetlen mellekkel jártak (Illusztráció: Hulton Archive/Getty Images)

Az 1800-as évek második felében a keresztény vallásra tért nadar nők kezdtek először tiltakozni a melladó ellen oly módon, hogy az adó megfizetése nélkül is elfedett mellekkel jártak. Később hindu nadarok is csatlakoztak hozzáuk. Az 1813 és 1859 közötti tartós tiltakozás, melyet Channelar lázadásnak neveztek, a nadar nők és a keresztény intézmények elleni erőszakhoz vezetett. A tiltakozási hullám 1859-ben érte el a csúcspontját, amikor travancore-i tisztviselők elfogtak két nadar nőt, megfosztották őket a felsőruházatuktól és a nyilvánosan felakasztották őket egy fára. Válaszul a nadarok támadásokkal, fosztogatásokkal terrorizálták a felsőbb kasztokba tartozó lakosságot.

Legendák szólnak egy Nangeli nevű nőről is, aki, amikor a tisztviselő bekopogtatott a házába, hogy megvizsgálja az emlőit és beszedje a melladót, tiltakozásul levágta mindkét keblét. Ezt követően nem sokkal belehalt a súlyos vérveszteségbe, a férje pedig nem tudta elviselni a gyászt, ezért felesége halotti máglyájára vetette magát. A történet valóságalapját vitatják, arra azonban rámutat, milyen éles ellentéteket váltott ki a nők megalázása, illetve a társadalmi különbségek ily módon való mélyítése.

1859 után Charles Trevelyan kormányzó igyekezett nyomást gyakorolni Travancore államra, hogy adja meg a nadar nőknek a mell eltakarásának – adómentes – jogát. A mulakkaramot azonban végül csak nem egészen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben törölték el véglegesen.

via

Még több hajmeresztő történet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top