nlc.hu
Trend

Kódexmásolatot kap ajándékba Ferenc pápa

Ezt kapja ajándékba a Magyarországra látogató Ferenc pápa

Több hónap alatt készítették el a Halotti beszédet is tartalmazó, 12. századi Pray-kódex díszmásolatát, amelyet a Magyarországra látogató Ferenc pápa kap majd ajándékba.

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát adja ajándékba a magyar kormány az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Magyarországra látogató Ferenc pápa számára.

A kódex díszmásolatát több hónap alatt készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei. Restaurátor-szakember jelenlétében és szigorú állományvédelmi előírások mellett a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában fotózták végig a kódexet. A digitális utómunkák során az eredeti kódex pergamenlapjain lévő látvány visszaadására törekedtek, minimalizálva az optikai torzítást.

A Pray-kódex díszmásolata

A Halotti beszéd és könyörgés szövegének részlete a díszmásolatban (Fotó: OSZK/Horváth Dániel)

A díszmásolatot különleges papírra nyomtatták. A kötéshez felhasznált alapanyagok kiválasztásánál a korabeli, kolostori kötéseknek megfelelő anyagokhoz nyúltak vissza a restaurátorok.  A díszmásolathoz magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveg is készült, amelyet – az egykorú írásképet tanulmányozva – könyvkötőmester rótt pergamenre, lúdtollal. Az ismertetőt dupla bőrbordára fűzték, majd a kódexmásolathoz kötötték, így egységet képez a kötetet alkotó ívekkel.

A Pray-kódex díszmásolata

A fekete bőrrel borított és bordó hernyóselyemmel bélelt díszdoboz (Fotó: OSZK/Horváth Dániel)

A könyvtestet nyolc milliméter vastag bükkfatáblák védik, amelyeket timsós cserzésű, színezetlen kecskebőr borít. A rézveretek és -csatok – a kötéshez hasonlóan – korabeli minták alapján, aprólékos munkával, kézi szerszámok segítségével készültek. A kötetet saját tervek alapján épített, fekete bőrrel borított és bordó hernyóselyemmel bélelt dobozban helyezték el, amelyet a kódexet illusztráló egyik tollrajz – a feszület – szintén kézzel festett másolata díszít.

A Pray-kódex

A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma. A latin nyelvű liturgikus kódexben a magyarországi használatra szerkesztett sacramentarium – azaz a miséző pap könyörgéseit tartalmazó szerkönyv – után egyes misén kívüli szertartások (esketés, a templom alapkövének letétele, temetés) szövegei következnek. A Halotti beszéd és könyörgés – a legkorábbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlékünk – a temetési szertatás végén, annak függelékében olvasható, egy valamivel bővebb, latin nyelvű temetési beszéd kíséretében, a kódex 136. levelén.

A felbecsülhetetlen értékű kézirategyüttest a pozsonyi káptalan adományozta az OSZK-nak 1813-ban, és Toldy Ferenc (1805–1875) irodalomtörténész nevezte el Pray György (1723–1801) jezsuita történészről, aki 1770-ben először adott hírt róla.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Andrew Medichini)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top