nlc.hu
Trend

Magyar felségjelű katonai repülőgép sértette meg Ausztria légterét

Magyar felségjelű katonai repülőgép sértette meg Ausztria légterét

Várhatóan diplomáciai következménye lesz, hogy egy magyar felségjelű repülőgép megsértette Ausztria légterét.
C-17-es repülőgép

Osztrák vadászgépek kísérték ki azt a magyar felségjelű C-17-es teherszállító NATO-repülőgépet, amely súlyosan megsértette Ausztria légterét péntek reggel – írja a Telex az osztrák Die Presse nyomán.

A repülőgép berepülési engedéllyel tartózkodott az osztrák légtérben, ám az előírt 10-11 ezer méteres magasság helyett valamiért 1000 méterre süllyedt le Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött.

Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője szerint a légtér megsértése komoly biztonsági kockázatot jelentett, és ahhoz hasonlította az esetet, mint amikor egy autó a forgalommal szemben halad az autópályán. Bauer szavai alapján valószínű, hogy az incidensnek lesznek diplomáciai következményei.

Az egyelőre nem derült ki, hogy miért repült ennyire alacsonyan a pilóta. A magyar Honvédelmi Minisztérium annyit közölt, hogy ezek a repülők a magyar légierő színeiben repülnek, de nem ennek parancsnoksága alá, hanem a többnemzeti NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezredéhez tartoznak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top