nlc.hu
Trend

A leggyakoribb hajápolási hibák

A 7 leggyakoribb hajápolási hiba, amit elkövethetsz

A most következő, egészen ártatlannak tűnő szokásokkal bizony sokkal többet árthatsz a hajadnak, mint gondolnád...

#1. Túl gyakran vagy túl ritkán mosol hajat

Az emberek túlnyomó többségnek egyáltalán nincs szüksége mindennap hajmosásra. A túl gyakori hajmosás eltávolítja az egészséges olajokat a fejbőrödből, ami ettől száraz és irritált lesz, a hajad pedig fakóvá, sprőddé, töredezetté válik. Zsíros haj esetén sem ajánlott a napi hajmosás, mivel az nem hogy javítana, sokkal inkább ront a helyzeten, hiszen a szárító hatást a fejbőr fokozott olajtermeléssel igyekszik kompenzálni. A másik véglet, vagyis a túl ritka mosás is árt azonban a hajkoronának. Ebben az esetben ugyanis túl sok faggyú halmozódik fel a fejbőrön, ami egyrészt blokkolja a tüszőket és ezáltal akadályozza a haj növekedését, másrészt viszketést okoz. A vakarászással aztán sérüléseket is okozhatsz, melyek többek között gombás és bakteriális fertőzéseknek adhatnak táptalajt. A hajmosás ideális gyakorisága a hajtípusodtól és persze az életmódodtól is függ, de általánosságban a 2-3 naponként célszerű megejteni.

#2. Kihagyod a kondicionálót 

Minél hosszabb a hajad, annál szárazabbak a hajvégeid, hiszen a fejbőrödből származó olajok nem egységesen oszlanak el a hajszálakon. A nedvesség pótlására szolgálnak a hajkondicionálók, melyek segítenek abban is, hogy a haj könnyebben kifésülhető, kezelhető legyen. Épp ezért soha ne blicceld el a hajkondicionálót! A felvitelkor ügyelj azonban arra, hogy a fejbőr közelébe ne, csak a tincsek alsó felére kerüljön, ugyanis ott van rá szükség.  

Hajmosás

(Illusztráció: Getty Images)

#3. Durvulsz a törölközővel

A nedves haj még sérülékenyebb, mint a száraz, épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen törölközőt teszel a fejedre hajmosás után. A hagyományos frottír, különösen ha régebbi, kopottabb darab, károsíthatja a hajszálakat, ezért érdemes helyette valamilyen gyengédebb pamut vagy mikroszálas törölközőt választani. A tincseidből soha ne erős csavargatással vagy dörzsölgetéssel próbáld eltávolítani a vizet, ehelyett finoman rázogasd ki, majd nyomogasd át a puha törölközővel! A turbánszerűen feltornyozott törölközőt se hagyd néhány percnél tovább a fejeden, ugyanis a súlya megterheli a hajtöveidet, emellett a feltekert haj megtörhet, összegubancolódhat. 

#4. Forró levegővel szárítod

A hajszárítót a legnagyobb teljesítményre és a legmagasabb hőfokra állítod, majd a lehető legközelebb tartod a tincseidhez, hiszen szeretnél minél gyorsabban túlesni a szárításon. Közben talán nem is gondolsz arra, mennyit is ártasz ezzel a hajadnak, hiszen a forró levegő megégetheti. Ha azt szeretnéd, hogy a hajkoronád fényes, hidratált és puha maradjon, válassz alacsonyabb hőfokot és nagyjából 20 centiméteres távolságból főnözd a tincseidet. Bár a szárítás így kétségkívül tovább tart, azonban a hajad egészsége érdekében megéri rászánni némi plusz időt. Ha pedig sütöd vagy vasalod is a hajadat, előtte soha ne feledkezz meg a hővédő spray használatáról!

#5. Felülről lefelé fésülöd

A hajad kifésülésekor logikusnak tűnhet, hogy a hajtövektől a hajvégek felé haladj, valójában azonban éppen fordítva kellene csinálni. A fésűvel vagy kefével mindig a hajkornád alsó harmadát bontsd ki először, majd fokozatosan haladj felfelé! A makacsabb, összegubancolódott részeket soha ne próbáld erőből szétszedni, hiszen azzal eltörheted, elszakíthatod a hajszálakat. Ilyen esetben inkább az ujjaiddal óvatosan válaszd szét a tincseket, majd ezután jöhet a fésű.  

Hajkefe

Illusztráció: Getty Images

#6. Tupírozol

A  volumennövelés egyszerű és ártalmatlan módjának gondolhatnád a tupírozást, azonban ha nem csak alkalmanként, hanem akár minden nap meggyötröd vele a tincseidet, az bizony súlyosan károsíthatja a kutikulákat, és sérülékennyé, töredezetté teheti a hajat. Tupírozás helyett használj inkább volumennövelő, hajtőemelő termékeket, melyekkel hasonlóan látványos hatást érhetsz el.

#7. Szoros lófarkat hordasz

A szoros lófarok kétségkívül praktikus és trendi, azonban számos kutatás alátámasztja, hogy az ilyen frizura viselése súlyosan megterheli a hajgyökereket, ezáltal pedig károsítja a haj szerkezetét. Ha gyakran hordod így a hajad, akkor szinte biztosan számíthatsz arra, hogy ritkulni kezd, különösen azokon a területeken, ahol a legnagyobb igénybevételnek van kitéve, vagyis a homlokot keretező részeken, illetve a halántékon. Azon a ponton pedig, ahol általában összegumizod, minden valószínűség szerint meg is törnek a tincseid.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top